Afbeelding
Foto: Archief Brabants Centrum

WIM MARÉCHAL ORGANISEERT DERDE SCHOOLREÜNIE

Herinneringen aan Zonnehoek

LINDA VAN DE WIEL

Na twee succesvolle edities in 2010 en 2015 vindt zaterdag 29 september de derde reünie van basisschool De Zonnehoek in de Boxtelse wijk Selissenwal plaats. Wim Maréchal, organisator van het samenzijn, heeft er zin in. ,,Ik merk dat er behoefte aan is, de mensen spreken elkaar graag en blijven zo van elkaars leven op de hoogte."

Het initiatief van de eerste twee reünies lag ook bij Maréchal. ,,Ik was erg benieuwd hoe het met mijn oud-schoolgenoten was dus ik besloot zoveel mogelijk mensen bij elkaar te krijgen." Met 118 deelnemers was de dag een succes. De vraag voor een tweede reünie – vijf jaar later – volgde en weer nam Maréchal de organisatie op zich. En in september vindt dus alweer de derde reünie plaats, in gemeenschapshuis De Walnoot.

EERSTE SCHOOL

De Zonnehoekschool opende in 1956 de deuren in de nieuwe wijk Selissenwal. Het was daarmee de eerste onderwijsinstelling in de buurt. De lagere school was in eerste instantie voor zowel jongens als meisjes. Vanaf 1960 werden echter uit-


Collecte Rode Kruis

De collecte van het Rode Kruis in Boxtel en Liempde heeft dit jaar 5.111,89 euro opgeleverd. Er gingen in de laatste week van juni zo'n negentig collectanten langs de deuren, maar ze collecteerden ook in winkelcentrum Oosterhof. De opbrengst gaat naar een project om de eenzaamheid te verminderen. In 2019 is de collecteweek van 16 tot en met 22 juni.

Zingen bij D'n Boer

Bij café Den Boer aan de Corpus 2 in Boxtel kan vanavond, donderdag 19 juli weer meegezongen worden. De karaokeavond begint om 21.00 uur en de toegang is gratis.

Kinderboerderij

De Kinderboerderij aan het Apollopad in Boxtel is de gehele zomervakantie geopend. Doordeweeks zijn mensen van 08.30 tot 16.30 uur welkom, in de weekenden kan men terecht tussen 14.00 en 16.00 uur.


sluitend jongens toegelaten. De meisjes gingen toen naar de nieuwe Maria Koninginschool.

Een terugloop van het aantal leerlingen leidde begin jaren tachtig tot een samensmelting van de drie wijkscholen in Selissenwal. De Maria Koninginschool werd in 1980 opgeheven, de Dom Helder Camaraschool (gesticht in 1973) fuseerde een jaar later met de Zonnehoekschool en kreeg een nieuwe naam: De Walpoort. Sinds de renovatie van de wijk is de nieuwe school, naast de Walnoot, genoemd naar prinses Amalia.

HERINNERINGEN

Maréchal heeft warme herinneringen aan zijn tijd op De Zonnehoek: ,,De school was in de periode dat ik erop zat een gemengde school. En omdat Selissenwal een groeiende wijk was, kwamen er steeds nieuwe kinderen bij. Ik ben zelf ook pas in de vierde klas op de school gekomen."

Over de reden dat Maréchal een derde reünie organiseert, is hij duidelijk: ,,De mensen vinden het gezellig." Grinnikend: ,,Ik vergelijk het soms ook wel eens met een begrafenis, daar kom je ook oude bekenden tegen."

De reünie vindt plaats op zaterdag 29 september in gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof 1. Oud-leerlingen uit de schooljaren 1956 tot en met 1959 kunnen zich aanmelden via telefoonnummer (073) 631 54 97 of via e-mail: w.marechal@knpmail.nl. Opgeven voor deze derde samenkomst kan tot maandag 20 augustus.

GROTE FOTO: Tussen 1956 en 1960 was de Zonnehoekschool even gemengd. Daarna werden lange tijd alleen jongens toegelaten. Dat veranderde in de loop der jaren weer, tot uiteindelijk de school een nieuwe naam kreeg; De Walpoort. (Foto: archief Brabants Centrum).

KLEINE FOTO: Het prille begin van de Zonnehoekschool. Kleuters uit de onderbouw rennen de school uit. (Foto: Beeldbank Boxtel).

Afbeelding