Afbeelding
Foto:

DAKDEKKERS AAN DE SLAG OP HOEKPAND KONIJNSHOOLSEDREEF

Pand Fellenoord is onder de pannen

Het al ruim een jaar leegstaande restaurant aan de Fellenoord is eindelijk onder de pannen. Letterlijk. In het pand was tot ruim een jaar geleden Argentijns restaurant Rancho Chico gevestigd, voordien heette het horecabedrijf vele jaren De Negenmannen. Maanden geleden werd al de kap vernieuwd en voorzien van nieuwe isolatieplaten. Maar pas deze week is een begin gemaakt met het terugplaatsen van de oud-Hollandse dakpannen. (Foto: Henk van Weert).


BURGERINITIATIEF HELPT MET ZOEKEN SOCIALE CONTACTEN

'Als vrienden samen leuke dingen doen'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Vrienden vinden om mee te wandelen, een museum te bezoeken of samen te koken. Niet iedereen vindt het makkelijk om sociale contacten op te doen. Daarom wil de Boxtelse Marja* een vriendschapsbank oprichten. Mensen kunnen zich aanmelden en op deze manier anderen vinden die dezelfde interesses hebben. Want er zijn nog altijd Boxtelaren die zich soms erg alleen voelen.

Ruim twee jaar geleden las Marja een artikel waarin aandacht werd besteed aan het project 'Maatje voor een maatje' dat in Schijndel een groot succes is. Hierin worden mensen die sociale contacten zoeken aan elkaar gekoppeld. ,,Het is anders dan projecten die we in onze gemeente al kennen en waarbij vrijwilligers zich opwerpen als een maatje", legt de Boxtelse uit. ,,Het gaat erom dat er vriendschappen kunnen ontstaan en dat mensen samen dingen ondernemen."

Marja zocht contact met sociaal werker Atie Theunissen van welzijnsorganisatie ContourdeTwern; die was direct enthousiast. ,,Er zijn al veel initiatieven in Boxtel", stelt Theunissen. ,,Maar die richten zich vooral op groepsactiviteiten of senioren. Dat spreekt niet iedereen aan." Dat geldt zeker ook voor Marja die naar eigen zeggen moeite heeft met het verwerken van prikkels. ,,Grote groepen zijn daarom voor mij niet geschikt", vertelt ze. ,,Ik ben wel eens in het ouderencentrum geweest, bij de KBO en in de huiskamer op Hoogheem. Maar ik kan het daar niet vinden, hetzelfde geldt voor verenigingen."

ECHTE VRIENDSCHAP

Eenzaam wil Marja zichzelf niet noemen, maar ze voelt zich soms wel alleen. Graag zou ze iemand vinden die net als zij van wandelen en fietsen houdt en eens gezellig wil kletsen bij een kop koffie of een gezamenlijke maaltijd. ,,In grotere groepen of bij verenigingen blijven de contacten vaak wat oppervlakkig. Ik ben op zoek naar een verdiepend contact wat uit kan groeien tot echte vriendschap. En ik ben ervan overtuigd dat er meer Boxtelaren zijn die dit graag willen."

ContourdeTwern heeft het burgerinitiatief inmiddels omarmd. Theunissen herkent de problemen waar Marja tegenaan loopt. ,,Er zijn bij ons meer mensen bekend die moeite hebben om sociale contacten te vinden", zegt Theunissen. ,,Er zijn redelijk wat Boxtelaren die zich alleen voelen. Dit project voorziet zeker in een behoefte."

De komende tijd willen de twee vrouwen de vriendschapsbank gaan opbouwen. Maar daar is hulp voor nodig. ,,Ik hoop dat mensen zich aangesproken voelen door ons plan en mee willen helpen dit verder te ontwikkelen", zegt Marja. ,,Het zou heel mooi zijn als we op korte termijn kunnen starten. We willen mensen dan ook oproepen zich nu al aan te sluiten en samen De Vriendschapsbank te starten."

Wie organisatietalent heeft of het leuk vindt om mee te helpen dit initiatief van de grond te krijgen, kan zich aanmelden bij Atie Theunissen via e-mail: atietheunissen@contourdetwern.nl of telefoonnummer (0411) 65 58 99.

* Marja is een gefingeerde naam; de echte naam is bij de redactie bekend.