Afbeelding
Foto: Peter de Koning

THUIS OP REIS: ZOMERACTIVITEITEN IN BOXTEL EN OMGEVING

Fijn naar 't terras; in de Zilverexpress

HENK VAN WEERT

De zomervakantie is in volle gang. Mensen reizen door Europa of zoeken het nog verder weg. Maar waarom zou je vertrekken met dit prachtige weer? Brabants Centrum gaat deze zomer 'Thuis op Reis': de redactie bezoekt interessante zomeractiviteiten, soms op plekken die je niet verwacht... Deze week: een ritje met de Zilverexpress.

Na heel wat voorbereidingen en gedoe ging eind mei dan eindelijk de Zilverexpress in Boxtel rijden. Een soort tuktuk, aangedreven door een elektrische motor. Gisteren stapten Joke Janssen en An Solon in. De twee 90-jarige bewoners van wijkhuis Simeonshof wilden wel eens een terrasje pikken. ,,We werden gevraagd om mee te gaan", vertelt Joke als ze instapt bij de ingang van het verzorgingshuis aan de Annastraat. ,,En dan zeggen we geen nee", grinnikt An.

Activiteitenbegeleidster Marinel, die het tweetal vergezelt, knikt: ,,Maar u kunt ook zelf gewoon een ritje boeken als u ergens naartoe wilt. Houd er wel even rekening mee dat u twee dagen van tevoren moet reserveren aan de receptie. Het kost slechts één euro voor de heenreis en één euro voor de terugreis.

Voor chauffeur Tom Wouda is het de eerste keer dat hij achter het stuur kruipt. ,,Al heb ik natuurlijk wel enkele proefritjes gemaakt om het voertuig te leren kennen." Als zijn passagiers zijn ingestapt, draait hij het contactsleuteltje om. Maar het voertuig zet zich niet in beweging. ,,Tja, dat zul je nou net meemaken..." Het handboek komt er aan te pas en ja hoor, uiteindelijk gaat de tuktuk rijden. Op naar lunchroom De Deugniet.

WIND DOOR DE HAREN

,,Geweldig", roept Joke onderweg enthousiast als ze naar een bekende zwaait. De wind waait door haar haren. ,,Als het slecht weer is, kan de zijkant toch zeker wel dicht?", vraagt An. Natuurlijk, maar met zo'n mooi weer hoeft dat niet. Het korte ritje door het centrum voelt vertrouwd. ,,Echt Boxtels", vindt Joke. Eenmaal gearriveerd worden beide dames door Marinel en Tom geholpen bij het uitstappen en vervolgens begeleid naar een mooi plekje op het terras.

,,Ik kom hier wel vaker, meestal met een van de kinderen. Ik heb er 'maar' negen", grinnikt An. Joke bestelt een cappuccino en een nougatine-gebakje, An kiest 'gewone' koffie en een stukje appeltaart. Als de bestelling wordt gebracht, kijken beide dames elkaar betekenisvol aan. ,,Nou, als dit op is, hoeven we tussen de middag niet meer te eten", lacht Joke.

Op de vraag of ze een volgende keer zelf een ritje met de Zilverexpress zullen boeken, knikt het tweetal vastberaden. ,,Vast wel", zegt An. Joke: ,,Hartstikke leuk, zo'n tochtje!" Naast Simeonshof zijn er deze week twee nieuwe verkooppunten voor kaartjes: Koffiebar Wijs! en het restaurant van zorgexpertisehuis Liduina (Liduinahof) en het Wereldhuis (Achterberghstraat). Een ritje reserveren kan op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur via telefoonnummer 06-82 49 08 66. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding