Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

PILOT: HELFT GEZINNEN SCHEIDT VAKER

Huisvuilproef wijk Oost leidt tot minder restafval

HENK VAN WEERT

In een poging om het restafval in de gemeente Boxtel nóg verder terug te dringen, wordt sinds het begin van dit jaar een proef plaats bij een kleine vijfhonderd adressen in de wijk Oost. De resultaten over de eerste drie maanden blijken bemoedigend, zo is op te maken uit de enquête waaraan 197 wijkbewoners meededen. Iets meer dan de helft daarvan zegt minder huisvuil voor de grijze kliko over te houden; iets mínder dan de helft geeft aan meer afval te scheiden.

De huishoudens die aan de proef deelnemen, wonen in het gebied tussen de Schijndelseweg, Pastoor Van Besouwplein, Nieuwe Nieuwstraat, Hendrik Verheeslaan, Dr. De Brouwerlaan, Dommeloord en Kleine Beemd. Zij hadden de keuze uit drie varianten van de proef. Zij kozen uiteindelijk voor de versie waarin de grijze en de groene kliko niet langer tweewekelijks geleegd worden. Het groente-, tuin- en fruitafval (GFT), maar ook het plastic, wordt daar voortaan elke week opgehaald. Het restafval daarentegen, de grijze container dus, kan nog maar eenmaal in de vier weken aan de straat worden gezet.

Medio maart ontvingen alle 471 huishoudens in het pilotgebied een vragenformulier om hun bevindingen te peilen. Het leverde 196 bruikbare reacties op; een score van 42 procent en dat is 'erg hoog', concludeert de gemeente Boxtel. Die heeft de resultaten van de enquête deze week op haar website gepubliceerd.

TEVREDENHEID

Van de mensen die het formulier retourneerden zegt 81 procent het fijn te vinden dat de groene kliko wekelijks aan de straat kan worden gezet; 40 procent van deze mensen doet dat ook daadwerkelijk. Een aantal mensen die dat in de eerste drie maanden nog niet deden, verwachtten dat wel te gaan doen in het voorjaar en de zomer. Dat de zakken met plastic, metaal en drinkkartons (PMD) voortaan elke week worden opgehaald, leidt tot een nog hogere tevredenheid: 94 procent.

Dat de grijze kliko daarentegen nog maar eenmaal per vier weken wordt geleegd, vindt 79 procent een goede zaak. Bijna iedereen merkt dat al het restafval gedurende die periode in de container past; slechts 15 procent houdt huisvuil over tot de volgende inzamelronde.

NOG MEER RECYCLING

92 van de 196 huishoudens die reageerden (47 procent), zegt door de inzamelingspilot meer afval te scheiden. Van deze groep heeft 87 procent meer PMD-zakken, 54 procent stopt meer GFT in de groene kliko en 63 procent is meer papier, glas en textiel gaan scheiden. Wat opvalt is dat vier gezinnen aangeven wel meer te scheiden, maar dat hun hoeveelheid restafval niet vermindert. Daarentegen zeggen 99 huishoudens door de pilot níet meer huisvuil te scheiden, maar houden zij wél minder restafval over.

Vorig jaar september maakte wethouder Herman van Wanrooij bekend dat het gemeentebestuur het restafval verder terug wil dringen en nóg meer aan recycling gaat doen. Boxtel is daarbij ambitieus. De wethouder wil dat graag waarmaken en geeft aan: ,,Mensen moeten zich bewust worden van het afval dat zij weggooien en beter gaan scheiden. Op termijn is het streven zelfs om de grijze kliko helemaal niet meer op te halen."

Pagina 9: 'Streven om afvalproef in januari al uit te rollen'