MINIMAAL 25 WONINGEN IN GEMONDE

Sint-Michielsgestel zet vaart achter woninbouw

De gemeente Sint-Michielsgestel zet vaart achter haar verkiezingsbelofte om de komende vier jaar te zorgen voor meer sociale woningbouw. Er zijn twee extra ambtenaren in de arm genomen om potentiële bouwlocaties in kaart te brengen. Dit doen zij in samenspraak met woningcorporaties Woonmeij, Kleine Meierij en BrabantWonen. In totaal moeten er 220 woningen bijkomen in de gemeente. Zo'n 25 daarvan komen in Gemonde.

Dat de roep om sociale woningbouw groot is, beaamt ook wethouder Lianne van der Aa, die leefbaarheid en volkshuisvesting in haar portefeuille heeft. ,,Op dit moment is 16 procent van de woningen in Sint-Michielsgestel sociale huur. Dat is ongeveer de helft van het landelijk gemiddelde. Uit onderzoek blijkt dat corporaties nieuwe huurders wel goed toewijzen, maar dat er simpelweg te weinig voorraad is. Veel mensen staan al lang op de wachtlijst en ook urgente woonsituaties zijn steeds moeilijker op te lossen. Er is te weinig doorstroming, want er komen maar weinig sociale huurwoningen vrij, vat de wethouder samen.

Een 'aanjaagteam' gaat aan de slag om de lijst met bouwlocaties voor het einde van het jaar klaar te hebben. Voor de meeste dorpen zijn al plekken voor woningbouw in beeld. Echter niet voor Gemonde, daar is door de crisis weinig meer gebouwd. De gemeente wil in die plaats nu een inhaalslag maken. De ambitie van het nieuwe college is om daar in elk geval 25 woningen te realiseren in de komende vier jaar.

WENS

In het coalitieprogramma dat de PPA, CDA en VVD eind april presenteerden, werd de wens om veel te gaan bouwen in deze regeerperiode nadrukkelijk genoemd. Van der Aa: ,,We willen minimaal 220 nieuwe betaalbare woningen in alle segmenten en voor alle doelgroepen bouwen of in de planning hebben. Ook hebben we in het programma beloofd dat we extra inzetten op woningen voor mensen met een laag inkomen." De wethouder ziet graag een mix van koop- en (sociale)huurwoningen. ,,Daardoor blijft onze gemeente aantrekkelijk voor iedereen die zich hier wil vestigen. Maar voor het zover is, moeten we wel snel de locaties vaststellen waar met voorrang sociale huurwoningen worden gebouwd. Het speciale aanjaagteam gaat ons daarbij helpen."

SCHOUDERS

De drie woningcorporaties willen de uitdaging met de gemeente graag aangaan. Leo Overmars, directeur-bestuurder van Woonmeij: ,,We willen hier graag onze schouders onder gaan zetten. Het is een flinke uitdaging, maar alleen door samen te werken komen we tot een goede en duurzame ontwikkeling."

Gemonde

Repair Café

Repair Café Gemonde is op zoek naar iemand die behendig is in het repareren van elektrische apparaten. Belangstellenden dienen eens in de twee maanden beschikbaar te zijn op woensdag van 10.00 tot 12.00 uur. Vrijwilligers van de Dorpstafel Gemonde organiseren het Repair Café steeds in zaal 't Schufke aan de Dorpstraat, om plaatsgenoten te helpen en de afvalberg te verkleinen. Wie interesse heeft kan contact opnemen via: gemonde@onzedorpstafel.nl.