Afbeelding
Foto:

'Streven om proef met afval in januari al uit te rollen'

VERVOLG VAN VOORPAGINA

De afvalproef in Oost loopt eind volgende maand af. Er wordt dan nog een tweede meting gehouden om ook de zomerperiode te evalueren. Als het echter aan wethouder Herman van Wanrooij ligt, start de gemeente op 1 januari 2019 al met de nieuwe manier van afval ophalen. ,,De resultaten zijn positief. Dus de komende vier maanden gaan we kijken hoe we alles logistiek gezien op orde kunnen krijgen."

Natuurlijk zijn er op- een aanmerkingen, bijvoorbeeld de frequentie van het ophalen van de groene kliko in de zomer en de winter. Van Wanrooij kan zich daar wel in vinden: ,,In bepaalde perioden van het jaar is er gewoon minder groenafval. Dan is het wellicht onnodig om eens per week langs te komen."

Een gemiddeld huishouden zette vorig jaar nog zo'n 140 kilogram restafval aan de straat. Dat moet over twee jaar nog maar 100 kilo zijn. En het streven is om dat gewicht in 2030 te hebben teruggebracht tot vijf kilo per persoon. Boxtel zit al op de goede weg aldus de wethouder, nu al haalt de gemeente gemiddeld 123 kilo per huishouden op.

NIET ZALIGMAKEND

De proef in Oost is echter niet zaligmakend richting het streefgewicht. Van Wanrooij: ,,Als we deze manier van vuil ophalen in de hele gemeente doorvoeren, halen we het nog niet. De manier waarop wij het afvoeren is slechts één schakel in het geheel. Mensen moeten weten dat al het afval te hergebruiken is."

Slechts 15 procent van hetgeen in de grijze kliko terechtkomt is écht restafval. Het merendeel bestaat uit GFT, papier, plastic, textiel en glas: grondstoffen en producten die recyclebaar zijn. (Foto: Albert Stolwijk).

De Walnoot

VRIJDAG 20 JULI
Vrij biljarten        13.00
MAANDAG 23 JULI
Biljarten De Walnoot         13.00
Kaarten IVV         13.00
DINSDAG 24 JULI
Biljarten Ursulanen         09.00
Koffie-inloop         10.00
Biljarten KBO         13.00
Bridgen Revanche         19.30
WOENSDAG 25 JULI
Biljarten Ursulanen         09.00
Kienen IVV         13.30
DONDERDAG 26 JULI
Biljarten         13.00
Kienen Aquavaria         20.00

Politie

Mishandeling

Een 27-jarige Boxtelaar is in de nacht van vrijdag op zaterdag door de politie aangehouden na een vechtpartij in uitgaanscentrum Stratumseind te Eindhoven. Ook een 18-jarige man uit Enschede is opgepakt. Er werden die avond diverse zware mishandelingen gepleegd; twee mannen uit Eindhoven moesten naar het ziekenhuis. Mensen die iets gezien hebben, worden verzocht contact op te nemen. Dat kan op telefoonnummer 0900-8844. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Brandende ton

De Boxtelse brandweer heeft zondagavond een buitenbrandje geblust bij de jongerenontmoetingsplek aan de Dr. De Brouwerlaan in Boxtel. Daar stond een ton in brand. Van de aanstichters ontbrak ieder spoor.

Tak verspert weg

Een afgebroken tak versperde in de nacht van maandag op dinsdag de kruising van de Molenwijkseweg, Parkweg en Eikenlaan in Boxtel. De brandweer werd rond vier uur in de ochtend gealarmeerd. De tak hing echter op grote hoogte nog vast in de boom bij de entree van park Molenwijk. Daarom werd de dienst Openbare Werken van de gemeente ingeschakeld, die liet een hoogwerker komen. Een medewerker zaagde de tak in stukken, waarna brandweerlieden alles opruimden.