Afbeelding
Foto: Jan Juffermans

BOXTELAREN IN DUURZAME PARADE FRIESLAND

'Etalage vol elektrische voertuigen'

Maar liefst 378 elektrische voertuigen deden zaterdag mee aan de Elfwegentocht op de N31 tussen Nijega en Garyp in Friesland. Daaronder ook twee Boxtelaren: Jan Juffermans en Marije van Kuijk op de (vouw)fiets. De rit voerde naar het World Trade Centre in Leeuwarden. Speciaal voor de duurzame optocht werd de autoweg afgesloten voor het normale verkeer. De parade was de afsluiting van twee weken lang fossielvrij rijden in het hele land, waarbij alleen gebruik werd gemaakt van natuurlijke energiebronnen zoals zon.

Naast elektrische auto's waren er ook veel fietsers te vinden op de weg. De variatie aan voertuigen was groot. Juffermans: ,,Er reden riksja's en ligfietsen mee, maar ook steps, trikes, een eenwieler en vouwfietsen, zoals mijn eigen Brompton." Met die tweewieler fietste hij vrijwel de hele wereld rond. De Boxtelaar keek zaterdag zijn ogen uit op de autoweg: ,,Er reden veel technisch knap gemaakte voertuigen mee. Het was een soort bewegende etalage voor elektrische voertuigen."

De bedoeling van de parade was om een wereldrecord te vestigen en daarmee wereldwijd aandacht te vragen voor fossielvrij rijden. Er deden echter te weinig voertuigen mee om in het Guinness Book of Worldrecords te komen. (Foto: Jan Juffermans).