Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VERENIGING LATEN MENSEN KENNISMAKEN MET WERELD VAN DE BIJ

'Honing groeit niet aan de bomen'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Slingeren, proeven van verschillende soorten honing of kijken naar de zoemende bijen: het was zaterdag en zondag allemaal mogelijk tijdens de landelijke Open Imkerijdagen. Bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius gaf zaterdagochtend uitleg in 't Raathuis aan het Essche Heike. In Liempde waren bezoekers zondag welkom in de indrukwekkende achtertuin van Jan van den Langenberg aan de Oude Postbaan.

,,Hebben bijen ook een bed? En een wc?" Roos (6) en Suze (4) hadden talloze vragen voor imker Kees van de Laar uit Liempde, die zondag samen met Jan van den Langenberg op gepassioneerde wijze uitleg verzorgde over de wereld van de bij. ,,Ze vliegen naar buiten om te poepen", vertelde Van de Laar grinnikend. En vervolgens opende hij enkele potjes honing waarvan de zusjes mochten snoepen. ,,Superlekker", oordeelden Roos en Suze. ,,Toen ik nog een kind was, ging ik al met mijn ouders op bezoek bij de imkers", vertelde hun moeder. ,,Ik vind het goed dat de kinderen leren dat honing niet alleen uit een potje komt."

Voor Jasper (11) was dat geen nieuws. ,,En ik weet ook dat honing niet aan bomen groeit", zei hij. De jongen uit Boxtel had al behoorlijk wat kennis van de bijen, voordat hij een bezoek bracht aan de imkers in Liempde. ,,Een volk heeft een koningin én werksters. En ze halen nectar uit bloemen." Of Jasper ook imker wil worden? ,,Misschien wel, het lijkt me leuk werk."

ONDERDEEL NATUUR

En je kunt niet vroeg genoeg beginnen met imkeren, benadrukte imker Jan. Al vanaf zijn elfde levensjaar draagt hij zorg voor bijenvolken. ,,Deze hobby heeft één nadeel: als je ermee begint, houd je er nooit meer mee op", lachte de Liempdenaar. Hij heeft 22 volken. Een deel staat in zijn eigen tuin, maar hij heeft ook kasten op landgoed Velder en in Best. ,,Het is geweldig om met dit onderdeel van de natuur bezig te kunnen zijn."

Bijenhoudersvereniging De Honingbij, waarbij imkers Jan en Kees zijn aangesloten, grijpt zoveel mogelijk kansen om mensen kennis te laten maken met bijen. Zo geven leden van de club jaarlijks uitleg aan leerlingen van basisschool De Oversteek en de Jeugdnatuurwacht Liempde. En zondag werd voor de vierde keer deelgenomen aan de Open Imkerijdagen. Ondanks - of misschien wel juist vanwege - de zomerse dag legden ruim tachtig bezoekers aan in Liempde na een fietstochtje. De meesten waren verbaasd over de fraaie achtertuin van Jan en het feit dat hij daar bijen hield. ,,Dat mag gewoon, al lijkt het me slim je buren op de hoogte te stellen."

AANGESTOKEN

Waar Jan al bijna vijftig jaar het vak van imker uitoefent, kwam Kees pas op latere leeftijd met bijen in aanraking. ,,Mijn zwager hield bijen en vroeg of ze tijdelijk bij mij gestald mochten worden toen hij verhuisde. Dat mocht, zei ik, maar dan wél zo ver mogelijk van mijn huis af. Uiteindelijk werd ik toch 'aangestoken' met het bijenvirus. De een houdt van breien, de ander van de natuur", aldus de Liempdenaar. ,,Het is geweldig om te zien hoe een deel van die natuur in elkaar steekt."

Dat overbrengen aan anderen, vindt Kees minstens zo mooi. De anekdotes waren zondag dan ook niet aan te slepen: van de koninginnen van bijenvolken die speciaal op het eiland Marken worden bevrucht om ze raszuiver te houden ('de bijen reizen meer dan wij vroeger') tot de keren dat hij gestoken is door bijen ('als ik met een dikke lip op het werk verschijn, zeggen mijn collega's altijd: daar heb je de imker weer'). Het belangrijkst vindt Kees dat de jeugd meer over de natuur te weten komt. ,,En dan niet alleen over bijen, maar bijvoorbeeld ook hoe tuinbonen en aardappels groeien."

Imkersvereniging Sint-Ambrosius hield zaterdagochtend open huis. De bijenhal in sportpark Molenwijk is wekelijks geopend van 09.30 tot 12.00 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom.

BOVENSTE FOTO: Jong en oud liet zich zondag in de tuin van Jan van den Langenberg informeren over het wel en wee van de bij. (Foto's: Peter de Koning).

Bijenhal 't Raathuis van vereniging Sint-Ambrosius aan het Essche Heike in Boxtel was zaterdagochtend geopend voor publiek.