Een van de driedimensionale objecten die vanaf 21 juli te zien zijn tijdens de expositie Patchwork & Quiltwerk in museum MuBo aan de Baroniestraat. De tentoonstelling loopt tot en met 23 september. (Foto: MuBo).
Een van de driedimensionale objecten die vanaf 21 juli te zien zijn tijdens de expositie Patchwork & Quiltwerk in museum MuBo aan de Baroniestraat. De tentoonstelling loopt tot en met 23 september. (Foto: MuBo). Foto:

WEKELIJKS DEMONSTRATIES IN MUSEUM

Quiltclubs tonen resultaat van hun ambacht in MuBo

Negentien handwerkers van vijf Boxtelse clubs exposeren in museum MuBo vanaf 21 juli twee maanden lang het resultaat van hun ambacht: circa vijftig grote en kleine quilts (doorgestikte dekens) met diverse toepassingen en circa twintig 3D-objecten, gemaakt met de quilttechniek. Tijdens de looptijd van de expositie worden elke zondag van 14.00 tot 16.00 uur demonstraties patchwork en quiltwerk gegeven met toelichting.

Quilten kent een lange traditie. De oudst gevonden quilt dateert uit de Romeinse tijd. Toen werden onder meer kussens, matrassen en dekens gemaakt. Het woord quilten is dan ook afkomstig van het Latijnse woord culcita, wat gevulde zak betekent. De oudste quilt in Nederland is een poppendeken uit 1680.

Een quilt wordt gemaakt van drie lagen textiel die op elkaar genaaid worden door middel van quiltsteken. De bovenste laag bestaat uit lapjes katoenen stof van verschillende kleur en grootte die aan elkaar worden genaaid: patchwork. Patch betekent lapje stof.

Tijdens de expositie in MuBo zijn onder meer kunstzinnige quilts te zien in diverse vormen en kleuren en verrassende composities, zowel abstract als figuratief. Daarnaast zijn er ook driedimensionale voorwerpen zoals tassen, poppenkastfiguren, dieren en babyspeelgoed.

LEZING

Zondag 26 augustus geven Anne Lillholm en Anja van Gerwen in het museum de presentatie over '25 jaar quilten in de praktijk'. De lezing duurt van 11.15 tot 13.00 uur. Lillholm vertelt over de geschiedenis en de techniek van het quilten aan de hand van diabeelden en na de pauze toont ze samen met Van Gerwen de resultaten aan de hand van diverse eindproducten. Men kan zich hiervoor nu al aanmelden via e-mail info@muboboxtel.nl of door te bellen naar Willem van Vossen, telefoonnummer 06-16 04 18 98.

De entreeprijs voor de expositie bedraagt vier euro voor volwassenen en twee euro voor kinderen van 12 jaar en ouder. Voor jongere kinderen is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. Het museum aan de Baroniestraat is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

FOTO ONDER: Een van de driedimensionale objecten die vanaf 21 juli te zien zijn tijdens de expositie Patchwork & Quiltwerk in museum MuBo aan de Baroniestraat. De tentoonstelling duurt tot en met 23 september. (Foto: MuBo).


Zomerclub in Hobbycentrum

Hobbycentrum Boxtel (HCB) is deze week gestart met de Zomerclub. Iedere dinsdag en donderdag zijn er speciale activiteiten. Bij mooi weer vinden die buiten plaats. Er zijn workshops van een uur, een dagdeel of een hele dag. Bezoekers kunnen werken met hout, breien, dansen of meedoen aan een spel-instuif. Het hele zomerprogramma is te vinden op de website www.hobbycentrumboxtel.nl.