Afbeelding
Foto:

JAARLIJKS FESTIVAL OP ZONDAG 16 SEPTEMBER

Bockesprongen in processiepark

Festival Bockesprongen vindt dit jaar plaats op zondag 16 september. Niet op en om de Markt, zoals gebruikelijk. Vanwege de herinrichting van het plein staat het theaterprogramma van Bockesprongen dit jaar gepland in het processiepark bij Duinendaal. Het muziekprogramma blijft gewoon in de Oude Kerkstraat bij eetcafé De Kerk.

De organiserende stichting Bockepruik is al vergevorderd met de programmering voor de aanstaande editie van het jaarlijkse festival voor straattheater, live muziek en jeugdcreativiteit. De Grote Hula Show van ringenbezweerster Wietske Vogels en slangenmens Milan Seegers is één van de topacts. Het circusduo toont hoe veelzijdig een simpele ring kan zijn. Ook 'Caleidoscoop' van Toneelgroep Dapper gaat het publiek zeker verrassen. Deze roterende spiegelcabine biedt een betoverende panoramische ervaring.

In 'If the world were upside down' van het Spaanse gezelschap Trinity zoekt een vrouw naar het licht. Deze ritmische en poëtische acrobatiereis naar het onverwachte zit vol oude circustechnieken en draait om de vraag: hoe is het leven in een ondersteboven wereld?

LOKALE BANDS

Op het muziekpodium in de Oude Kerkstraat spelen drie lokale bands: Mr. Joe Abe mixt allerlei stijlen met roots in de jaren '70, '80 en '90. Super Sonic Smash Kids pakt uit met stevige elektrorock. En Nailhead speelt rockcovers en eigen werk. Het Limburgse Violet's Tale wortelt stevig in de country-traditie en het Overijsselse Bacon Fat Louis zoekt de grenzen van 'home brew party blues'.

Tijdens de komende editie van Bockesprongen start de nieuwe activiteit 'Levend Schilderij Boxtel', waarbij het de bedoeling is dat groepen en individuen hun lievelingsschilderij tot leven brengen in een tableau vivant. Dit project wil beeldende kunsten een impuls geven, en wordt ondersteund door de gemeente Boxtel, cultuurverbinder Romijn Conen, Rotary Club, Cultuurbox, Kunstklas en De Ruimte. Kijk op www.bit.ly/levendschilderijboxtel voor meer info.

Belangstellenden die het laatste nieuws over Bockesprongen willen volgen, houden de website (www.bockepruik.nl) en de Facebookpagina in de gaten.

OP DE FOTO: Caleidoscoop van Toneelgroep Dapper is één van de straattheateracts op Bockesprongen 2018. (Foto: Caroline van der Waal).


GOUDEN, ROBIJNEN, ZILVEREN ÉN KOPEREN JUBILEA

Gildenbonds huldigt zes trouwe leden

De Gildenbondharmonie huldigde onlangs zes jubilarissen. Huub van de Pas (50 jaar lid), Henk Tromp (40 jaar), Jonie Pijpers, Wil van der Heijden, Henk Scharenborg (alle drie 25 jaar) en Judith Wientjens (12,5 jaar) werden in het zonnetje gezet door de muziekvereniging die 110 jaar geleden werd opgericht.

Van de Pas werd door zijn vader, destijds al jaren als saxofonist en secretaris actief, meegenomen naar de harmonie. Hij begon op euphonium, daarna de bariton en stapte vervolgens over op de bas. De gouden jubilaris was was enige tijd bestuurslid en staat het huidige bestuur nog altijd met raad en daad terzijde als dat nodig is.

Vanuit zijn woonplaats Best komt robijnen jubilaris Tromp wekelijks naar Boxtel voor de repetities van de Gildenbonds. Daar begon hij vier decennia geleden als altsaxofonist; momenteel speelt hij alweer jaren baritonsaxofoon. Naast muzikant is hij ook behoorlijk actief als vrijwilliger, onder meer in de orkestcommissie, het bestuur en de opbouwploeg tijdens evenementen.

Op zevenjarige leeftijd startte Pijpers met klarinetlessen. Zij speelt niet alleen bij de Gildenbonds, maar sloot zich ook aan bij de harmonie in Beek en Donk. Na haar conservatoriumstudie is ze begonnen als klarinet- en saxofoondocente. Daarnaast dirigeert ze een aantal leerlingenorkesten en muziekprojecten.

BIG BAND

Van der Heijden was al veertig toen hij 25 jaar geleden startte met muziekmaken. Zijn kinderen waren lid van de Gildenbonds en dat bracht hem ertoe zelf trombonelessen te gaan volgen. Hij trad toe tot de toenmalige drumfanfare die later werd omgevormd tot bigband. Muziek werd zijn passie; de Boxtelaar slaat weinig repetities en concerten over. Bovendien neemt hij kleine reparaties aan instrumenten voor zijn rekening.

Nadat hij vanuit zijn geboorteplaats Goirle, waar hij ook al in de harmonie speelde, in Boxtel kwam wonen, trad trompettist Scharenborg toe tot de Gildenbonds; daar speelt hij zowel in het harmonieorkest als de bigband. Ook is hij actief in diverse andere bands én houdt hij zich bezig met arrangeren.

MARKANT

Wientjens (picollo) was eerder lid van harmonie Asterius in haar woonplaats Oisterwijk en maakt zich sinds twaalf en een half jaar verdienstelijk voor de Gildenbondsharmonie. Ze wordt omschreven als een markante persoonlijkheid die zich ten dienste stelt van de muziek en het orkest.

FOTO ONDER: De Gildenbondsharmonie kende dit jaar zes jubilarissen. Van links naar rechts: Henk Tromp, Jonie Pijpers, Judith Wientjes, Huub van de Pas, Wil van der Heijden en Henk Scharenborg. (Foto: Peter de Koning).


Matineeconcert op Smitsorgel Petrusbasiliek

Het monumentale Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek aan de Oude Kerkstraat wordt zaterdag 21 juli bespeeld door Toon IJzerman (Assen, 1998). Vanaf 14.00 uur verzorgt hij een gratis toegankelijk matinee op uitnodiging van de Stichting Kerkconcerten Boxtel.

IJzerman studeert orgel aan Fontys Conservatorium in Tilburg en opent met 'Fantasie in f-moll' (KV 608) van Wolfgang Amadeus Mozart waarna hij twee werken van Louis Vierne laat klinken: 'Clair de Lune' en 'Impromptu opus 54 no. 2'. Van Johann Sebastian Bach staat 'Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ' (BWV 639) op het programma. Het optreden sluit af met 'Veni Creator' van Nicolas de Grigny.

Afbeelding