Als een duveltje uit het doosje: zo sprongen in maart 2017 negen hindes en vier bokken natuurgebied De Scheeken in. (Foto: Peter de Koning).
Als een duveltje uit het doosje: zo sprongen in maart 2017 negen hindes en vier bokken natuurgebied De Scheeken in. (Foto: Peter de Koning). Foto:

BRABANTS LANDSCHAP START CROWDFUNDINGCAMPAGNE

Doneren voor uitkijktoren edelherten

Wat is er mooier dan op een vroege herfstochtend, bij opkomende zon en wegtrekkende nevel, vanaf een toren de herten in hun bronstgevecht te zien in natuurgebied De Scheeken? Brabants Landschap ziet het helemaal voor zich en is daarom gestart met een crowdfundingcampagne voor de bouw van een uitkijktoren.

In maart vorig jaar werden dertien edelherten uitgezet in een gebied van 300 hectare in De Scheeken ten zuiden van Liempde. Dat gebeurde op initiatief van Brabants Landschap en ARK Natuurontwikkeling. Inmiddels zijn in deze groep ook de eerste kalfjes geboren. Het hele jaar door kunnen mensen excursies boeken om te speuren naar de edelherten. Vertrekpunt is D'n Liempdsen Herd.

BONUS

Om mensen te laten genieten van de natuur zonder die aan te tasten, realiseert Brabants Landschap allerlei voorzieningen. Een uitkijktoren in het edelhertengebied is zo'n voorbeeld. ,,De bonus daarbij is dat de kans om iets te zien ook veel groter is, de dieren wanen zich onbespied", schrijft Brabants Landschap op de website www.crowdfundingvoornatuur.nl/nl/projects/uitkijktorengroenewoud.

De kosten voor een uitkijktoren bedragen 30.000 euro. Via de website is het nog twee maanden mogelijk een gift over te maken. Daarvoor krijgen de donateurs iets terug. Wie een bedrag van 25 euro overmaakt ontvangt een wandelroute en natuurfilm, terwijl een donatie van 100 euro kortingskaarten en een excursie oplevert.


Dorpstafel Gemonde

Dorpstafel Gemonde blijft in de zomervakantie bijeenkomsten houden; fietsen, jeu de boules en wandelen gaan gewoon door. De eerstvolgende fietstocht is dinsdag 24 juli om 09.30 uur vanaf de Sint-Lambertuskerk. Daar start ook wekelijks op woensdag de wandeling vanaf 09.30 uur.