Afbeelding
Foto: Team België

ESSCHE TRAINT BELGISCH MEIDENTEAM IN ZWEEDS TOERNOOI

Merel: 'Ik kan niet zonder voetbal'

RENS VAN DEN ELSEN

,,Een mooie kans om mezelf ook als coach te profileren", zo noemt de 19-jarige Merel Bormans uit Esch haar trainerschap voor het Belgische meidenteam onder de 16. Momenteel coacht de speelster van FC Eindhoven dat elftal in Zweden, tijdens het grootste internationale voetbaltoernooi voor de jeugd ter wereld. Er doen bijna 40.000 voetballers mee, verdeeld over iets meer dan 1.700 teams uit ruim 80 verschillende landen.

Dat het toernooi gigantisch is en bij veel Zweden geliefd, blijkt wel uit de openingsceremonie in het Nya Ullevi-stadion van Göteborg. Daar worden de teams met veel vuurwerk en show welkom geheten. Aan het toernooi deden in het verleden ook enkele nu zeer bekende voetballers mee. Onder meer wereldsterren als Zlatan Ibrahimovic (Zweden), Andrea Pirlo (Italië) en Xabi Alonso (Spanje) trapten er in hun jonge jaren een balletje.

Merel en haar team overnachten in een middelbare school in de buurt de op een na grootste stad van het land. Met bussen worden de spelers naar de verschillende locaties gebracht. Het is een hele operatie, maar na 43 jaar weet de organisatie hoe haasje hoest. ,,We slapen wel op dunne matrasjes. Dat krijg je als je zoveel deelnemers moet opvangen. Maar ach, het heeft zo ook wel weer iets Spartaans", grinnikt Merel.

Ze is in Zweden terecht gekomen door haar coach bij FC Eindhoven, Jef Lauwers. De Belg vroeg Merel vorig jaar om mee te gaan naar een toernooi in Spanje, als beginnend trainer van het meidenteam. ,,Ik ken daarom nu een paar spelers, maar over het algemeen zijn het nieuwe meiden. Dat maakt het coachen en trainen echter wel lastig, omdat we ook pas een korte tijd samen zijn. Daarnaast hebben we ons niet echt voor kunnen bereiden op de tegenstanders in het toernooi." De ploeg speelde in Zweden deze week vier wedstrijden. Drie daarvan vonden plaats in de poulefase. Voor Merel en haar team resulteerde dat in één overwinning en twee verliespartijen. Ze werd daardoor laatste in de groep, wat uitschakeling betekende. Wél speelde de Belgische meidenploeg nog een vriendschappelijke wedstrijd.

BLESSURE

De Essche sportvrouw is al een tijdje bezig aan haar loopbaan als trainer/coach. Ze volgde hiervoor onder meer de opleiding Sport & Bewegen en behaalde onlangs haar diploma voor trainer UEFA C (niveau 3, jeugd - red.). Daarnaast staat ze als voetballer onder contract bij het eerste vrouwenteam van FC Eindhoven. Aan spelen kwam ze echter niet veel toe de laatste twee seizoenen. Ze scheurde zowel links als rechts haar kruisband af. Eind deze maand hoopt ze, na negen maanden revalideren, weer aansluiting te vinden bij haar team.

Ondanks de tegenslag kijkt Merel vooruit en droomt ze ervan om ooit nog te spelen voor een grote buitenlandse club. ,,Ik ben nog jong en dus flexibel. Ook voor de club is dat een geluk. Als ik deze blessure op een latere leeftijd had opgelopen, was mijn kans op topsport waarschijnlijk al verkeken. Nu heb ik nog alle hoop en werk ik er keihard aan om weer het veld op te mogen", vertelt ze strijdlustig. Daarna vervolgt ze: ,,Ik kan niet zonder voetbal. Door me ook te richten op het trainerschap blijf ik, ook als ik niet kan spelen, toch verbonden met deze sport."

FOTO BOVEN: Het team van Merel Bormans (tweede van rechts op de bovenste rij) in Zweden. (Foto: team Belgium).


IN MEMORIAM: JAN VAN DEN HEUVEL

LSV treurt om overlijden van bevlogen 'oer-lid'

Voetbalvereniging LSV in Lennisheuvel is in rouw na het heengaan van 'oer-LSV'er' Jan van den Heuvel. Hij overleed vrijdag na een lange ziekbed in zijn woonplaats Liempde. Hij werd 68 jaar.

Van den Heuvel was vanaf de oprichting van de club op 13 maart 1970 een actief lid van LSV. Zijn carrière begon hij als speler. Vele jaren heeft hij als robuuste verdediger in het eerste elftal menig tegenspeler aan banden gelegd. Ook was hij trots op het feit dat hij nooit een rode kaart kreeg.
Naast speler was Van den Heuvel ook trainer en leider van de eerste lichting Lennisheuvelse jeugd, waarmee hij erg succesvol was. Menig door hem opgeleide speler was later succesvol in de selectie of werd door andere verenigingen weggekaapt. Toen de vereniging groeide werd Van den Heuvel de eerste voorzitter van de jeugdafdeling. Later trad hij ook toe tot het algemeen bestuur en was hij coördinator technische zaken voor de senioren. Ook heeft hij een paar jaar als vrijwilliger de kantine gerund. Dit vond hij altijd leuk om te doen. In de laatste jaren was Van den Heuvel lid van het onderhoudsteam dat elke maandag en vrijdag de accommodatie in orde maakt. Dit heeft hij, ondanks zijn ziekte, nog tot een maand geleden volgehouden. LSV gaat zijn inzet en humor missen, zo meldt het bestuur. (Foto: LSV).

Afbeelding