Afbeelding
Foto: Jan van de Wiel

André Verhagen uit Boxtel publiceert tweede roman

Leven als een god in Griekenland

LINDA VAN DE WIEL

Nog voor in 2015 zijn debuutroman 'Achter het ruisende duister' uitkwam, begon André Verhagen (65) al met het schrijven van zijn tweede boek. De zogeheten geëngageerde roman met de naam GiG is nu verkrijgbaar. Tijd dus voor een interview met de uit Schijndel afkomstige oud-docent die al 27 jaar in Boxtel woont.

De titel van het boek valt meteen op. Wat betekent GiG?

,,GiG heeft een dubbele betekenis. De hoofdpersoon Harrie Kühl is erg gelukkig met de ontwikkelingen die zich in zijn leven voordoen. De meesten kennen het spreekwoord 'leven als God in Frankrijk'. Omdat het verhaal zich afspeelt in Griekenland noemt Harrie het 'God in Griekenland', wat afgekort GiG is. De tweede betekenis is de manier waarop je naar het leven kunt kijken. Dit kan negatief zijn met kernwoorden als godsdienst, intolerantie, gewin. Harrie kijkt positief naar het leven en heeft als kernwaarden goedheid, intellect en gemeenschapszin. Ook hier zie je tweemaal GiG."

Je vertelt dat het verhaal zich afspeelt in Griekenland. Net als je eerste boek, 'Achter het ruisende duister'. Wat is jouw connectie met Griekenland?

,,Ik vind Griekenland prachtig en heb het de laatste jaren vaak bezocht. De Grieken zijn de grondleggers van de democratie en de mogelijkheden zijn er onbeperkt. Er zijn veel rijkdommen en natuurlijke krachtbronnen als zon, energie en water. Als de Grieken hun potentieel volledig zouden benutten, zou hun land heel welvarend zijn. In het boek wonen de Nederlanders trouwens in Griekenland en vice versa. Dit doen zij met hun eigen mentaliteit en levenswijze."

Dat klinkt interessant en maakt de lezers vast nieuwsgierig. Vertel: waar gaat het boek over?

,,Het verhaal gaat over Harrie, die in de nabije toekomst op hoge leeftijd terugkijkt op zijn buitengewoon enerverende leven. Hierin worstelde hij met schizofrenie, maar bleek hij eveneens over een gigantisch talent te beschikken: de gave om oplossingen te bedenken voor maatschappelijke thema's. Hiermee wordt hij een bekende Griek. Nog altijd bruist het in zijn geest, want zoals wij weten verandert deze, normaliter, nauwelijks. Zijn geliefde Griekenland is een samenleving waarin iedereen prettig, veilig en schoon kan leven, beschikkend over een onuitputtelijke energiebron, door verstandige en slimme keuzes te maken. De familie komt echter in onrustig vaarwater en moet alle zeilen bijzetten om een bedreigende situatie het hoofd te bieden."

Het boek speelt zich af in de nabije toekomst, in 2035. Wat is de reden hiervan?

,,Ik wilde enkele uitvindingen dat nu nog in de kinderschoenen staan een plek geven. Ik verwacht bijvoorbeeld dat de elektrische auto rond dat jaartal is uitontwikkeld en algemeen gebruikt wordt. In mijn boek is dit het geval en heet dit vervoersmiddel een 'electrokinito'. Ook is er altijd en overal energie. Daarover wordt niet meer nagedacht."

Hoe ben je op het idee van GiG gekomen?

,,Dat idee ontstond een aantal jaren geleden, nog voordat mijn debuutroman uitkwam. We worden omgeven door maatschappelijke thema's en ik bedacht hoe mooi het zou zijn als daarvoor iemand oplossingen zou kunnen bedenken. Harrie heeft de gave dit te doen."

Harrie lijkt me een bijzondere man. Wat zou je doen als je hem zou ontmoeten?

,,Harrie is erg bescheiden en heeft zijn vrouw en kinderen nodig gehad om uit zijn schulp te kruipen. Hij is mooi van binnen én van buiten. Daarnaast is hij beperkt en geniaal. Ik zou heel graag eens met hem in gesprek gaan en proberen hem te begrijpen."

Tot slot: wat hoop je te bereiken bij de lezers van het boek?

,,Ik hoop dat mensen meer gaan denken in mogelijkheden en oplossingen. Ik wil de lezers stimuleren, motiveren en enthousiasmeren. Ik weet dat veel mensen graag in oplossingen willen denken maar niet weten hoe dit te doen. Wellicht dat een aantal ideeën uit mijn boek hen daarbij helpt."

GiG, het 400 pagina's tellende boek van André Verhagen is voor 21.95 euro te koop bij de Bruna in Boxtel en kan ook online besteld worden bij bol.com en www.lecturium.nl. Het boek is als e-book te bestellen via agan@hotmail.nl.

FOTO BOVEN (RECHTS): Drie jaar na zijn debuutroman heeft auteur André Verhagen uit Boxtel heeft zijn tweede roman uitgebracht. (Foto: Jan van de Wiel).

Afbeelding