Rob van Weert, Olaf Voermans, Joop de Langen, Eric Pennings en Ariën Egge (v.l.n.r.) op een terras in Valburg, tijdens hun eerste pauze in de Nijmeegse Vierdaagse.
Rob van Weert, Olaf Voermans, Joop de Langen, Eric Pennings en Ariën Egge (v.l.n.r.) op een terras in Valburg, tijdens hun eerste pauze in de Nijmeegse Vierdaagse. Foto:

DEBUTANT ARIËN EGGE LOOPT VIERMAAL 50 KILOMETER MET VIER KROEGMATEN

Blauwe Brigade: buigen of barsten in Vierdaagse

HENK VAN WEERT

Onder de bijna 45.000 langeafstandslopers die dinsdagochtend zijn gestart in de Nijmeegse Vierdaagse bevinden zich ook dit jaar weer enkele tientallen wandelaars uit het verspreidingsgebied van deze krant. Brabants Centrum volgt deze keer de ervaringen van debutant Ariën Egge uit Boxtel. Met vier wandelmaten voltooide hij de eerste twee wandeldagen zonder noemenswaardige problemen 50 kilometer. Vanochtend viel de start hen zwaar. Na vijf uur wachten voordat ze aan de beurt waren in de blarenpoli en slechts drie uurtjes slaap...

Pas om twaalf uur ging Egge vannacht naar bed. Met drie van zijn vier metgezellen had hij lang moeten wachten voordat hij zijn blaren kon laten prikken. ,,Ik ben zelf erg vermoeid en heb voortdurend last van mijn kleine teen. Voor mijn gevoel is het vandaag buigen of barsten", liet de Boxtelaar vanochtend om halfzeven in een bericht aan de redactie weten.

Gistermiddag was Egge nog vol enthousiasme. ,,Een paar blaren en wat andere pijntjes. Maar met een paar paracetamolletjes achter de kiezen ging het prima hoor", vertelde hij na terugkeer. Om twee minuten over drie passeerde de Boxtelaar met zijn vier plaatsgenoten, Joop de Langen, Eric Pennings, Olaf Voermans en Rob van Weert, de finish op de Wedren, de plek waar ze die ochtend om iets na vier uur op pad waren gegaan. ,,We hebben zo dadelijk een afspraak in de massagetent met blarenpoli een eindje verderop. Dan zijn we hopelijk snel van onze kwaaltjes verlost. Maar al met al gaat het goed. Het was goed wandelweer vandaag. Niet zo heet als gisteren dankzij de bewolking."

Woensdagochtend werd na drie uur wandelen voor het eerst gepauzeerd. ,,De mensen zijn zo gastvrij en behulpzaam. We zaten om zeven uur 's ochtends al aan de tomatensoep die mensen langs de route te koop aanboden. Bovendien mochten we van het toilet gebruikmaken en onze waterflessen bijvullen", aldus de Boxtelaar die in de maanden voorafgaand aan de Vierdaagse in totaal zo'n vijfhonderd trainingskilometers in de benen kreeg. Vier uur later bereikte de groep Wijchen, waar het een enorm feest was en een grote menigte hen toejuichte.

SLENTEREN

Op de eerste wandeldag, dinsdag, was het Boxtelse vijftal, dat zich de Blauwe Brigade noemt vanwege de blauwe poloshirts, eveneens kort na vier uur vertrokken. Toen was de route iets langer en sloot het kwintet na 53 kilometer om vijf voor half vier de 'Dag van Elst' af.

Fietsend, retour naar hun huurappartement in de buurt van het Goffertpark, blikte Egge terug: ,,Een pilsje drinken op de Wedren hebben we maar overgeslagen. Daar was het zó druk. We hebben in ons flatje ook bier koel liggen. Bovendien hebben we besloten even te gaan zwemmen in het buitenbad bij ons om de hoek. Dat schijnt goed te zijn voor de spieren."

Met name de eerste dertig kilometer op de eerste dag verliepen probleemloos. ,,Daarna liepen we over lange rechte wegen met veel zon. In de dorpen die je onderweg passeert, is het 't leukst. De mensen langs de kant van de weg dragen je als het ware verder. Een geweldige ervaring. Eigenlijk zou de Vierdaagse alleen máár door dorpen moeten voeren...", aldus Egge. Het laatste deel van de eerste tocht ging volgens hem wat moeizaam. Daar kwamen de wandelaars van de 30-, 40- en 50-kilometerroute bij elkaar. ,,Dan kun je eigenlijk niet veel meer dan slenteren en dat is best vermoeiend."

Egge en zijn wandelmaatjes kennen elkaar uit café Het Geveltje, dat de vrouw van De Langen jarenlang uitbaatte. In 2017 deed het echtpaar de kroeg aan de Stationsstraat van de hand. ,,Ik heb vorig jaar voor het eerst meegelopen", vertelde De Langen. ,,En je snapt het al natuurlijk. Toen een van ons daar iets over zei, zaten we meteen aan deze uitdaging vast", grinnikte Eric Pennings. En dus debuteren Egge en Pennings met Van Weert en Voermans deze week in de Nijmeegse Vierdaagse.

UITZWAAIEN

Donderdagavond wenste sportwethouder Herman van Wanrooij de deelnemers aan de Vierdaagse succes toe. In werkcafé De Link onder de raadzaal van het gemeentehuis reikte hij t-shirts uit aan de wandelaars. ,,Het is elke keer weer een uitdaging om een leuk ontwerp daarvoor te maken. Deze keer heeft Erik van Antwerpen (vrijwilliger van evenementenstichting Boxtel Vooruit - red.) dat gedaan en ik heb geprobeerd me er niet mee te bemoeien. Maar dat is niet helemaal gelukt", grinnikte Van Wanrooij.

Van Antwerpen bedacht een variant op de slogan Meewerkend Boxtel waarmee de gemeente zich sinds enkele jaren profileert. ,,Maar Meelopend Boxtel vond ik toch niet zo geslaagd. Want dan heb je het al gauw over 'meelopers' en dat leek me niet gepast", sprak de wethouder. Uiteindelijk zijn de t-shirts bedrukt met de tekst 'Boxtel loopt uit' én vier voetafdrukken. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Ronald Martens uit Liempde, die ook voor de eerste keer meedoet aan het grootste wandelsportevenement ter wereld.

ROTONDE MALDEN

De bedoeling is dat alle lokale langeafstandslopers zich morgen, vrijdag 20 juli in dat kledingstuk melden op rotonde Droogsestraat van de Rijksweg in Malden. Die wordt door de wethouder en een Boxtelse delegatie 'bezet' om de wandelaars een hart onder de riem te steken op de laatste zes kilometer die grotendeels over de Via Gladiola voert. Reus Jas de Keistamper vergezelt hen net als een blaasorkest dat is samengesteld uit zo'n dertig muzikanten van diverse dweilbands.

Een deel van hen was donderdagavond in het gemeentehuis om de de Vierdaagselopers muzikaal uit te zwaaien. Voordat de instrumenten voor de laatste keer aan de lippen werden gezet, adviseerde orkestleider Paul Hermans lachend de wandelaars niet op het tempo van dat nummer te gaan lopen. Al snel werd duidelijk waarom. Vol geestdrift klonk 'Opzij' van Herman van Veen, dat overging in de titelsong van de Amerikaanse westernserie 'Rawhide'.

Net als voorgaande jaren is Brabants Centrum morgen ook van de partij in Malden. Een verslag in woord en beeld van wat zich daar afspeelt wordt gepubliceerd in de digitale dinsdagkrant van 24 juli en de papieren editie van 26 juli.

* * *

Twee redacteuren van Brabants Centrum doen deze dagen eveneens mee aan de Nijmeegse Vierdaagse: Annelieke van de Linden en Pål Jansen.


Ducktownband speelt op Nijmeegse Zomerfeesten

LINDA VAN DE WIEL

Op zes verschillende podia in het centrum van Nijmegen vertoonden ze hun kunsten, de muzikanten van The Ducktownband. De Boxtelse blaaskapel trad zondag voor de derde maal voor het voetlicht tijdens de Zomerfeesten, die elk jaar van zaterdag tot en met vrijdag plaatsvinden tijdens de wereldberoemde Vierdaagse van de Gelderse stad.

Het was nooit eerder zo druk in Nijmegen. Maar liefst 230.000 bezoekers wisten zaterdag en zondag hun weg te vinden naar de Zomerfeesten. Overal in de stad speelden bandjes, draaiden deejays vette hits en waren er muziekkapellen te vinden, waaronder de 20-koppige Ducktownband.

,,We zijn vereerd dat we al een aantal jaren hiervoor gevraagd worden. Daar mogen we best trots op zijn, want je mag hier niet zomaar komen toeteren", stelt muzikaal leider en trompettist Fränklin Kelders. ,,We kregen net als voorgaande jaren een route toegewezen met daarop gemarkeerd de plekken waar we mochten spelen. Het hoogtepunt was dit jaar de drukbezochte Waalkade."

ORKESTLEIDER STOPT

Kelders is fier op zijn muziekgroep. ,,We hebben ons van onze beste kant laten zien. We merkten dat de luisteraars enthousiast reageerden op onze optredens." Omdat Kelders stopt als muzikaal leider is de Ducktownband wel naarstig op zoek naar een nieuwe dirigent: ,,Na ruim vijftien jaar is het mooi geweest. Ik ben er al die tijd vol voor gegaan, maar het is nu tijd om plaats te maken voor een ander. Ik ben trots op wat we bereikt hebben, het is best aardig gelukt voor een amateur", grinnikt Kelders. Hij blijft wel spelen in de Ducktownband, maar gaat dus niet meer voorop.

De zoektocht naar opvolging is inmiddels gestart. Wie het leuk lijkt om de band te leiden kan zich melden op ducktownband@gmail.com.

FOTO LINKS: De Boxtelse Ducktownband speelde zondag tijdens de Zomerfeesten in Nijmegen. De muzikanten op de Waalkade met op de achtergrond de brug waarover dinsdagochtend een kleine 45.000 wandelaars over trokken tijdens de Vierdaagse. (Foto: Ducktownband).

Wethouder Herman van Wanrooij reikt het eerste Boxtelse wandelshirt uit aan Ronald Martens uit Liempde.
Afbeelding
Afbeelding