Afbeelding
Foto:

HARDE MAATREGELEN NA VECHTPARTIJ

Horeca moet veel beter samenwerken met politie

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Harde maatregelen tegen de Boxtelse horeca: de sluitingstijd is sinds afgelopen weekeinde voor in ieder geval een halfjaar teruggeschroefd van drie naar twee uur 's nachts. Dat heeft burgemeester Mark Buijs vorige week donderdag besloten na overleg met de politie en de horeca. Ook zijn mobiele camera's geplaatst op de Markt. Deze maatregelen volgen na de massale vechtpartij in de nacht van 7 op 8 juli op de Markt en de incidenten die daarop volgden.

,,Ik schaam me werkelijk dood wat er gebeurt in deze gemeente. Er zijn veel inwoners die op positieve wijze vorm geven aan deze gemeenschap. Dan is het zo zonde dat dit soort incidenten plaatsvinden", zei burgemeester Buijs, getergd over de gang van zaken. Hij doelde niet alleen op de bewuste vechtpartij bijna twee weken geleden, maar met name op de samenwerking tussen de horeca en de politie.

In een van de filmpjes die op de website Dumpert verschenen, bleek dat horecapersoneel na afloop van het handgemeen de discussie aanging met de politie. Die kreeg verwijten omdat agenten niet aanwezig waren op het moment dat het uit de hand liep.

,,De politie was aanwezig op de Markt, maar werd weggeroepen vanwege een melding die hogere prioriteit had. Dat het in korte tijd zo kan ontaarden in mijn dorp, daar begrijp ik niets van. Telkens merk ik dat de samenwerking terugvalt en dat besluiten worden betwist. De politie moet op de momenten dat het nodig is, haar werk kunnen doen. En natuurlijk is evaluatie mogelijk, maar wél op de momenten dat het kan. Bij een samenwerking sta je achter elkaar", aldus Buijs.

Naast discussies met de politie merkt de burgemeester dat op andere vlakken ook verbetering nodig is. ,,Kroegbazen die onder invloed zijn tijdens openingstijden, overtredingen op het gebied van alcoholgebruik bij de jeugd: ik heb een dikke map met rapportages." Buijs benadrukt dat Boxtel 'tal van goede ondernemers kent'. ,,Ik ben ervan overtuigd dat er uiteindelijk een goede samenwerking ontstaat."

Twee jaar geleden vond al overleg plaats met de horeca over de samenwerking. Nu is voor de burgemeester de maat vol. ,,Op het gebied van politiecapaciteit moeten we nu eenmaal roeien met de riemen die we hebben", stelt Buijs. ,,Als agenten afwezig zijn op de Markt vanwege een andere calamiteit, moeten zaken geregeld worden."

In 2005 werd een proef gehouden om café in het uitgaansgebied een uur later te sluiten. Achterliggende gedachte was dat het publiek dan meer verspreid huiswaarts zou keren, hetgeen een positieve uitwerking moest hebben op overlast. Dat werkte aanvankelijk goed.

De maatregel om de sluitingstijd nu weer terug te draaien is in ieder geval zes maanden van kracht. In de tussentijd moet opnieuw vorm gegeven worden aan de samenwerking tussen de horeca en de politie. Na een tussentijdse evaluatie ovr drie maanden neemt het gemeentebestuur begin 2019 een definitief besluit.

De mobiele camera's - die eerder al werden gebruikt tijdens de kermis en carnaval - worden zo snel mogelijk geplaatst, laat Buijs weten. Uiteindelijk worden ze na afloop van de herinrichting van de Markt vervangen door vaste exemplaren. ,,Voorlopig worden ze gebruikt. Maar dat betekent niet dat we ze altijd gaan inzetten."

HARD EN DUIDELIJK

Voorzitter Richard Strik van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is er van overtuigd dat de maatregelen gaan werken: ,,Over een halfjaar zijn de kroegen weer tot drie uur 's nachts open, ik weet het zeker." Hij herkent zich in het beeld dat de burgemeester schetst. ,,Een goed en veilig uitgaansgebied: dat is ook de insteek die wij hebben. En dat lukt vaak genoeg, kijk naar Kingsnight Fissa en carnaval." Strik maakt zich wel een beetje zorgen over de veiligheid op straat, nu de kroegen om twee uur 's nachts dichtgaan en grijpt daarbij terug naar de aanleiding om de openingstijden dertien jaar geleden te verlengen. ,,Met een sluitingstijd om drie uur verspreidt het uitgaanspubliek zich meer. Nu zal het rond twee uur drukker zijn op straat."

De horeca vraagt al langer om cameratoezicht, meldt Strik. ,,Deze maatregel juichen we toe." Hij noemde het overleg tussen de gemeente, politie en horeca 'een goed gesprek'. ,,Het was hard en duidelijk. Nu is het zaak elkaar in de ogen te kijken en helder te zijn. Het horecaconvenant moeten we verder finetunen. Ik hoop dat de rust weer wederkeert." Strik meldt ook nog dat een afgevaardigde van KHN binnenkort het gesprek aangaat met de gemeente. ,,Zij hakken vaker met hetzelfde bijltje en hebben volop tips."


BREIWERKEN BUNGELEN BOVEN VIJVER

Ludieke steunbetuiging voor terugkeer eetpunt ouderen

HENK VAN WEERT

Vier bamboestokken die als vishengels aan de reling van de gemeentevijver hangen. Maandagochtend waren ze er 'ineens'. Geen lokaas aan het einde van de draad, maar kunstig gemaakte handwerkcreaties in de vorm van etenswaren. Een omelet, een stuk meloen, een bordje spaghetti en trosje tomaten. Eronder drijft een plateau op het water met daarop handen die tevergeefs naar het voedsel reiken. Het tafereel vormt een stil protest tegen de ontmanteling van het zogeheten eetpunt in het tegenover gelegen wooncomplex Elisabethsdael.

Ook wethouder Eric van den Broek werd maandagochtend verrast met de ludieke actie in de vijver op de hoek van de Dr. Van Helvoortstraat en de Mgr. Bekkersstraat. Op Facebook meldt hij dat een drietal oudere dames achter de actie zit.

Sinds begin juli is het eetpunt van Zorggroep Elde (ZGE) in residentiehuis Elisabethsdael in de oorspronkelijke opzet gestopt. Er kunnen alleen nog zeventien kwetsbare ouderen terecht die hun maaltijd krijgen vanuit het Wereldhuis. Senioren uit de buurt kunnen er echter niet langer terecht voor hun dagelijkse warme hap.

De zorgorganisatie heeft het gebouw verkocht aan woonstichting Sint-Joseph. Er zijn plannen om het eetpunt met vrijwilligers voort te zetten, maar áls dat al lukt is dat pas op zijn vroegst na de zomervakantie. Het gemeentebestuur heeft een subsidieaanvraag ingediend bij het Rijk.

De ontwikkeling in Elisabethsdael zit Van den Broek niet lekker. ,,Door landelijke bezuinigingen valt zo'n activiteit weg bij Elde. De gemeente krijgt vervolgens echt niet één op één dat geld van de overheid terug om het eetpunt in stand te houden. De afgelopen maanden hebben we daar dus met ZGE en Sint-Joseph over nagedacht. Maar de gemeente krijgt veel méér verzoeken om bestaande ontmoetingsactiviteiten voor senioren overeind te houden." Hij noemt initiatieven als de huiskamer op Hoogheem, het ouderenkoor en het hobbycentrum.

Van den Broek wijst ook op het landelijk beleid om op lokaal niveau maatschappelijke organisaties en individuele burgers met elkaar te laten samenwerken. ,,Hoe dan ook, een veel complexere afweging dan voor veel mensen lijkt en dus voor mij ook een best moeilijke kwestie. Maar ik ga een uitleg niet uit de weg."

Deze week gaat de wethouder op de koffie bij de 94-jarige mevrouw Van Dinther die twee weken geleden insprak tijdens de gemeenteraadsvergadering. Ook wordt deze week nog een keer een brief met uitleg verspreid onder bewoners en gebruikers van Elisabethsdael.

FOTO ONDER: Tegenover wooncomplex Elisabethsdael bungelen creatief gebreide voedselproducten boven het water. Een stil protest tegen de sluiting van het eetpunt voor ouderen uit de buurt. (Foto: Henk van Weert).