Afbeelding
Foto: Wendy van Lijssel

OUD-GEMONDSE LISA HUISMAN IS EREGAST GESTELSE SAMENLOOP

'Ik was pas 25 toen ik kanker kreeg'

Een operatie en twaalf chemokuren verder is Lisa Huisman, opgegroeid in Gemonde en inmiddels woonachtig in Sint-Michielsgestel, enkele maanden geleden 'schoon' verklaard van darmkanker. Ze is Eregast bij de SamenLoop voor Hoop die op zaterdag 15 en zondag 16 september gehouden wordt rondom het gemeentehuis in haar huidige woonplaats. De oud-Gemondse laat zich niet alleen als vip verwennen, maar doet zelf ook mee aan de 24-uursloop voor KWF. Ook andere teams en Eregasten kunnen zich nog aanmelden voor het evenement.

WENDY VAN LIJSSEL

Hoewel ze een oom had die aan kanker overleed en nog een andere oom de ziekte ook had, kwam het geen moment bij Huisman op dat zij darmkanker kon krijgen. Ook niet toen ze zelf klachten kreeg. ,,Ik was pas 25 jaar oud toen ik in 2017 de diagnose kreeg. De dokters in het ziekenhuis hadden het zo jong nog niet mee gemaakt. Zelfs als je 50 bent, is dat jong voor deze ziekte", blikt ze terug.

Haar klachten begonnen eind 2016 en terugblikkend liep ze er al een jaar mee rond toen duidelijk werd wat er aan de hand was. Meteen werd een behandelplan opgesteld. ,,Er is een stuk van mijn darmen weggehaald en om ervan verzekerd te zijn dat er geen uitzaaiingen waren, volgden twaalf tweewekelijkse chemokuren. Omdat ik ziek werd van de chemotabletten ging dat via een infuus in mijn bovenarm", vertelt Lisa.

FAMILIETEAM

Hoewel ze inmiddels genezen is en haar verhaal bijna vrolijk deelt, behoeft het geen betoog dat ze een hele nare periode achter de rug heeft. ,,Vooral die week in het ziekenhuis was zwaar. Ik was toen veel alleen en had te veel tijd om na te denken." In februari van dit jaar waren de laatste chemo's, een bloedonderzoek en echo en kreeg Huisman de mededeling 'schoon' te zijn.

Omdat kanker ook bij andere leden van haar familie niet onbekend is, neemt Huisman met haar familie als team Van Grinsven deel aan de SamenLoop voor Hoop die in september in Sint-Michielsgestel gehouden wordt. Op initiatief van haar tante is er een 23-koppige ploeg die in estafettevorm een etmaal gaat wandelen. Zij kwam ook met het idee om zich te melden als Eregast. ,,Dit zijn mensen die kanker hebben of hebben gehad. Zij worden gedurende het evenement in de watten gelegd. Zij mogen deelnemen aan alles wat er te doen is, er zijn speciale workshops en een diner", weet Huisman.

GELD INZAMELEN

De bedoeling is dat deelnemende teams geld inzamelen voor KWF Kankerbestrijding. ,,Er is een bijzondere kaarsenceremonie. Je kunt als team kaarsenzakken verkopen waar mensen een speciale boodschap op schrijven. 's Avonds als het donker is, worden deze kaarsen langs het parcours aangestoken. Dat is een heel mooi en ook emotioneel moment. Al die brandende lichtjes met een boodschap voor iemand", vertelt Huisman.

Naast de verkoop van kaarsenzakken kunnen teams ook vooraf al geld inzamelen en tijdens het evenement. Elk team krijgt een stand waarin ze (zelfgemaakte) zaken kunnen verkopen of mensen tegen een vergoeding kunnen laten deelnemen aan bijvoorbeeld een workshop. Team Van Grinsven is al doende met het maken en verkopen van leren armbandjes en sleutelhangers. Er is geen streefbedrag, maar hoe meer, hoe beter.

Huisman verheugt zich op de SamenLoop: ,,Ik denk dat het heel bijzonder wordt. Alle deelnemende teams en Eregasten zijn er met hetzelfde doel; geld inzamelen voor KWF. Dat doen zij doorgaans omdat er een verhaal achter zit. Dat schept een band."

Teams, maar ook (oud)kankerpatiƫnten, kunnen zich nog opgeven voor deelname aan deze derde editie het evenement. Dat kan via www.samenloopvoorhoop.nl/sint-michielsgestel.

FOTO BOVEN: Lisa Huisman toont de leren bandjes die zij en haar team verkoopt om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. (Foto: Wendy van Lijssel).