Afbeelding
Foto: Jos Stolvoort

FEESTELIJKE OPENING IN SELISSENWAL NA DE SCHOOLVAKANTIE

Rekken en strekken langs Kwiekroute

HENK VAN WEERT

Op tal van plekken zijn vorige week in de wijk Selissenwal stoeptegels geplaatst met afbeeldingen van poppetjes en opschriften als snelwandelen, boksen en rekken. Het zijn aanduidingen van de zogeheten Kwiekroute, vertelt wijkbewoonster Diny Stolvoort. Elke woensdagochtend gaan groepjes ouderen op pad om rek- en strekoefeningen te doen onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Enkele weken geleden verschenen al kleurige miniaturen van de klokkentoren Magere Josje op diverse plekken in de Boxtelse wijk. Ze markeren het 'seniorvriendelijk kindlint' die langs plekken voert waar jong en oud veilig kan oversteken. De nieuwe Kwiekroute is bedoeld om ouderen in de wijk in conditie te brengen en te houden. Het is een burgerinitiatief dat samen met Platform Selissen en de gemeente is uitgevoerd. Het Oranje Fonds stelde financiële middelen beschikbaar.

,,De minister gaat er in zijn programma 'Langer Thuis' van uit dat ouderen zelf werken aan hun vitaliteit en dat de gemeente de ouderen daarbij ondersteunt. De Kwiekroute is een middel om aan die vitaliteit te werken", vertelt Stolvoort.

SAMEN TRAINEN

Anno 2018 wordt een groot beroep gedaan op zelf- én samenredzaamheid van ouderen. Zij hebben er dus alle belang bij goed op de been te blijven en elkaar te ontmoeten. Iedere woensdag om 10.15 uur kunnen ze samen trainen. Verzamelpunt is gemeenschapshuis De Walnoot; na afloop wordt gezellig koffie gedronken met elkaar. ,,De route kan ook zelfstandig worden gelopen. Hiervoor zijn folders met oefeningen beschikbaar bij De Walnoot. Niet alleen ouderen hebben profijt van de Kwiekroute; deze is ook heel geschikt voor gymlessen in de buitenlucht voor de schooljeugd", stelt Stolvoort.

Na de zomervakantie, als het nieuwe schooljaar weer begint, worden zowel de Kwiekroute als het Kindlint feestelijk geopend.

FOTO BOVEN: Vorige week zijn op diverse plekken in de wijk Selissenwal stoeptegels gelegd die de nieuwe Kwiekroute markeren. (Foto: Jos Stolvoort).


CDA-FRACTIE IN BRIEF AAN B. EN W. VAN BOXTEL:

'Gemeente moet weer contant geld accepteren'

Het besluit om voor gemeentelijke diensten alleen nog pinbetalingen te accepteren, moet van tafel. Dat vindt de lokale CDA-fractie in de gemeenteraad in navolging van zowel de nationale ombudsman als minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Sinds 2016 kan in het gemeentehuis van Boxtel en bij de milieustraat alleen nog met de pinpas betaald worden. De veiligheid voor bezoekers en baliemedewerkers was doorslaggevend voor het besluit om te stoppen met contante betalingen. ,,Maar in tijden van hacks en cyberaanvallen zijn ook pinbetalingen geen garantie voor veiligheid", schrijft CDA-raadslid Kübra Atalay in een brief met vragen aan het college van B. en W.

De nationale ombudsman heeft al eerder aangegeven dat betalen met contant geld mogelijk moet blijven bij overheidsinstanties. Omdat er inwoners zijn die om allerlei redenen niet willen of kunnen pinnen, zoals ouderen, verstandelijk of visueel beperkten en daklozen. ,,Nu vindt ook minister Ollongren dat iedereen een paspoort of rijbewijs contant moet kunnen afrekenen. Als mensen alleen contant kunnen of willen betalen, moet de gemeente daar een oplossing voor bieden. De minister gaat hierover in overleg met de gemeenten", stelt Atalay.

De politica vervolgt: ,,Ook het CDA is van mening dat er tegemoet gekomen moet worden aan mensen die om verschillende redenen niet kunnen of willen pinnen. Contant geld is immers nog steeds een betaalmiddel. Hiervoor hoeven niet alle balies voorzien te worden van kassasystemen, maar bijvoorbeeld aan één balie of bureau de mogelijkheid om contant te betalen."


Voedselbank en -tuin snakken naar vrijwilligers

Het tekort aan vrijwilligers bij Boxtelse organisaties wordt almaar nijpender. Na de oproep van het eetpunt in Elisabethsdael, doen nu ook de Voedselbank én Voedseltuin een beroep op de bereidwilligheid van Boxtelaren. Onder het motto 'Vrijwilligerswerk verrijkt je leven' proberen zij meer mensen aan zich te binden.

Beide instellingen betekenen veel voor mensen die minder te besteden hebben in de samenleving en draaien volledig op vrijwilligers. Arjen Witteveen, voorzitter van de Voedselbank, geeft aan dat er steeds meer mensen gebruik maken van de diensten van zijn organisatie. ,,Het klinkt misschien gek in deze tijd, maar we krijgen steeds meer klanten. Daarvoor is een soepele bedrijfsvoering nodig en die komt in het gedrang als we niet meer mensen bereid vinden om ons te helpen." Witteveen geeft aan dat er nu zo'n 65 man actief zijn bij de Voedselbank, maar dat er nog zeker tien nodig zijn voor allerlei taken, zoals vervoer en coördinatie. ,,Dat kan ook voor maar een paar uurtjes."

De voorzitter van de Voedseltuin, Theodoor van Leeuwen, kan nog zeker vijftien vrijwilligers gebruiken. ,,We komen echt handjes tekort in drukke perioden, zoals nu in de oogsttijd. De boontjes die geplukt kunnen worden, blijven nu hangen. Dat is natuurlijk zonde."

Burgemeester Mark Buijs beseft dat het vrijwilligersprobleem breder is dan alleen deze organisaties. ,,We gaan als gemeente dan ook kijken hoe we de vraag en aanbod beter op elkaar af kunnen stemmen."

De Walnoot

VRIJDAG 13 JULI

Vrij biljarten        13.00

MAANDAG 16 JULI

Biljarten De Walnoot        13.00

DINSDAG 17 JULI

Biljarten Ursulanen        09.00

Koffie-inloop        10.00

Biljarten KBO        13.00

Bridge Revanche        19.30

WOENSDAG 18 JULI

Keuring rijbewijs        09.00

Biljarten Ursulanen        09.00

Kienen IVV        13.30

Bestuur KBO        13.30

DONDERDAG 19 JULI

Biljarten        13.00

Ouderen in Regie        19.00

Kienen Aquavaria        20.00


Repair Café Gemonde op zoek naar elektricien

Repair Café Gemonde is op zoek naar iemand die behendig is in het repareren van elektrische apparaten. Belangstellenden dienen eens in de twee maanden beschikbaar te zijn op woensdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Het gaat naast reparaties ook om gezelligheid; kletsen met dorpsgenoten onder het genot van een kopje koffie. Vrijwilligers van de Dorpstafel Gemonde organiseren het Repair Café in zaal 't Schufke om dorpsgenoten te helpen en de afvalberg te verkleinen. Wie interesse heeft kan contact opnemen via: gemonde@onzedorpstafel.nl.