Afbeelding
Foto: Bart van den Gevel

'THUIS OP REIS': BEZOEKJES ZOMERACTIVITEITEN

Langs de rietkraag van de Langspier

PÅL JANSEN

De zomervakantie is zaterdag officieel van start gegaan. Een deel van de mensen zal rondreizen door Europa of zoekt het nog verder weg. Maar waarom zou je vertrekken met dit prachtige weer? Brabants Centrum gaat deze zomer 'Thuis op Reis': de redactie bezoekt interessante zomeractiviteiten, soms op plekken die je niet verwacht... Deze week: de bodem van zwemplas De Langspier.

Zonnen op het strand, genieten op het paviljoenterras, een verfrissende duik nemen of even wat energie steken in het beachvolleybal. Het recreatiepark staat om dit soort activiteiten bekend in Boxtel en omgeving. Waar het echter minder vaak over gaat, is de bodem van De Langspier. ,,Daar is meer te zien dan je zou denken", vertelt duiker Bart van den Gevel.

De Tilburger bezoekt regelmatig De Langspier met 'zijn' duikclub Calypso Diving uit Oisterwijk om de bodem van de zandafgraving op te zoeken. ,,Als je heel diep gaat, kan je tot maximaal twintig meter duiken. Maar het meest interessante stuk zit tussen de nul en zes meter diep. Er staan allerlei waterplanten, maar zwemmen ook vissen: baars, brasem, zeelt, karper. 's Nachts kun je er ook paling tegenkomen."

ATTRIBUTEN

Bovendien zijn door de jaren heen allerlei attributen in de zwemplas afgezonken. Zo schreef Brabants Centrum in 2008 al over de start van een heuse spoortuin die nog steeds onder water ligt. ,,Aan de overkant van het paviljoen op vier tot zes meter diepte. Er staat ook een locomotiefje."

Zo zijn er allerlei plekken op de bodem van de Langspier waar duikers terecht kunnen: van een rally-auto en rioolbuizen tot een beeldentuin. Echter, volgens Van den Gevel zijn dit wel echt plekken voor duikers: ,,En daar moet je een brevet voor hebben", zegt hij. ,,Vanaf het wateroppervlak zijn de attributen niet te zien omdat ze daarvoor te diep liggen."

Voor duikers met een brevet in de regio is het echter een ideale omgeving. In de maand juli worden er voor hen bovendien nog avondduiken georganiseerd op woensdag en vrijdag vanaf 19.00 uur tegen de reguliere entreeprijs. Dan duiken de deelnemers dus naar een diepte van vier tot zes meter om tussen de diverse attributen te zwemmen.

SPRONGLAAG

Voor snorkelaars is die diepte geen aanrader. ,,Daar is een zogeheten spronglaag. Dan gaat het water van warm naar koud. Dat is riskant voor zwemmers. Naast dat het natuurlijk erg veel moeite kost om zonder beademing iedere keer naar die diepte te zwemmen, is er door de spronglaag ook een grote kans op kramp."

Een brevet halen kost echter geregel én geld. ,,Maar ook voor snorkelaars is het een interessante plas", vertelt Van den Gevel, die wekelijks op woensdag gaat snorkelen om de conditie te trainen. ,,Niet langs het strand waar iedereen zwemt, maar aan de overkant, langs de rietkraag. Daar schieten de vissen vaak doorheen."

FOTO BOVEN: Rond De Langspier is altijd van alles te beleven, maar ook onder het wateroppervlak bruist het. De kans is dus groot dat snorkelaars en duikers een vis als deze tegenkomen. (Foto: Bart van den Gevel, logo: Daisy Renders).

Politie

Botsing Esschebaan

Twee auto's botsten maandagochtend rond half acht op elkaar op de Esschebaan in Boxtel. Op de kruising met de Mezenlaan en het Essche Heike vloog een van beide voertuigen door de poort van een weiland en kwam daar tot stilstand. Hoewel de ravage groot was, bleven de bestuurders nagenoeg ongedeerd. Er is geen onderzoek gedaan naar de oorzaak van het ongeval, aldus een woordvoerster van de politie.

Afbeelding