Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

OPROEP VRIJWILLIGERS ECB HEEFT SUCCES

Energiecoöperatie op zoek naar andere rol

De Energiecoöperatie Boxtel (ECB) moet zich gaan toeleggen op een andere rol binnen de taak om de gemeente energieneutraal te krijgen. Hoe zij hier invulling aan willen gegeven gaat de club na de zomervakantie bekijken.

Nu ligt de focus van de coöperatie grotendeels op het plaatsen van zonnepanelen. Maar wethouder Peter van de Wiel geeft aan dat hier zich steeds meer bedrijven en initiatieven hard voor maken. Voor grote projecten rond zonne- en windenergie wil de wethouder professionals in gaan zetten. ,,Daardoor kunnen we beter gaan samenwerken in de regio. De ECB focust zich dan op lokaal niveau."

Van de Wiel denkt dat er voor de club kansen liggen in het creëren van bewustzijn bij mensen over de grote duurzaamheidstransitie die eraan zit te komen. ,,Inwoners moeten zich gaan realiseren dat we écht veel moeten gaan besparen én opwekken om energieneutraal te worden."

Onlangs riep Van de Wiel in deze krant mensen op om zich aan te melden als vrijwilliger voor de coöperatie. Dat bleek succesvol, want er is nu een groep van veertien mensen die zich via de ECB in willen zetten voor duurzaamheid.

Na de zomer wil hij in twee bijeenkomsten alle inwoners van de gemeente oproepen om te bekijken wat er gedaan kan worden voor de energietransitie en op welke locaties in de dorpen daar vorm aan gegeven kan worden.


Gemondse brengt boek en theaterstuk over werkgeluk

Motivatiespreker Arianda Schepens van Hebbes Media in Gemonde presenteerde recent haar boek én theatershow over werkgeluk die beiden dezelfde naam dragen: 'To Be What You Want To Be'. Daarin vertelt de Gemondse over keuzes durven maken, je hart volgen en nieuwe paden kiezen.

Het boek en de theatervoorstelling zijn bedoeld om organisaties te laten investeren in het geluk van hun medewerkers. Volgens Schepens vergroot dat de betrokkenheid van personeel, er is minder verzuim en verloop, er ontstaan creatievere teams, de kwaliteit wordt beter en de klanten zijn uiteindelijk tevredener. Het boek bestaat uit een bundel van verhalen van mensen die hun hart volgden.

De voorstelling, een show met anekdotes, humor en muziek, wordt samen met de acteurs van het Hebbes Theater gehouden. Meer informatie over het boek en de voorstelling is te vinden op www.arianda.nl.


Evergreens op terras Jacobushof

Vanaf boerderijterras Jacobushof in Lennisheuvel klonken zondag diverse evergreens, maar ook klassieke muziek en luisterliedjes. Pianist Leo Willemen en zanger en gitarist Nico Weijns brachten die dag een mini-concert in de reeks Tour de Kiosques et Terrasses. Het optreden is onderdeel van een concertreeks op terrassen en in kiosken in Noord-Brabant. Het is een initiatief van stichting Elbrimale Fonds in Vught die (semi-)professionals en amateurmusici een podium wil geven. De muzikanten doen naast Lennisheuvel in hun tour door Brabant ook nog Oisterwijk, Son, Eersel en Vught aan. (Foto onder: Albert Stolwijk).