Afbeelding
Foto:

STOET MET DUURZAME VOERTUIGEN

Parade Elfwegentocht heeft een Boxtels tintje

Vrachtwagens en bussen op waterstof, auto's op blauwe diesel, elektrische (zeil)boten, elektrische motoren én (vouw)fietsen: om aandacht te vestigen op het klimaatprobleem trekt zaterdag 14 juli een parade van duurzame voertuigen door Friesland. De stoet over rijksweg N31 telt ook enkele Boxtelse deelnemers. ,,Een mooi initiatief", vindt Jan Juffermans. ,,Hopelijk gaat ons land hiermee de wereld over."

Wat zou op een indrukwekkende en aansprekende manier aandacht vestigen op het klimaatprobleem? Die vraag werd gesteld aan de Friese jeugd. Zij kwam met het idee om twee weken volledig fossielvrij te reizen in de hele provincie. Het plan werd opgepikt door de Fossylfry Fryslân, een vriendenvereniging van bedrijven, scholen en andere organisaties, die zich inzet voor een fossielvrij Friesland in 2025. Sinds 1 juli staan er dagelijks activiteiten door heel Nederland op het programma. Zo toerde staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat met een elektrische scooter door Noord-Brabant en vond vandaag, donderdag 12 juli, in de provincie Overijssel een elfvaarwegentocht plaats.

Het initiatief wordt zaterdag afgesloten met een duurzame parade, waarmee de Friese organisatie het Guiness Book of Records én de voorpagina van The New York Times hoopt te halen. Boxtelaar Juffermans reist ook af naar Friesland, evenals Marije van Kuijk en mogelijk nog meer Boxtelaren. ,,Ik neem deel met mijn elektrische vouwfiets, die samen met mij in 23 landen is geweest. Al die voertuigen bij elkaar, dat zal een mooi gezicht opleveren." Kijk voor meer informatie op www.elfwegentocht.nl.