GEMEENTE LANCEERT TEVENS SPECIALE APP

Boxtel opent klachtenlijn voor buurtergernissen

Er komt weer een servicelijn voor het melden van buurtergernissen in de gemeente Boxtel. Inwoners kunnen vanaf volgende maand via een speciaal telefoonnummer klachten doorgeven over zaken in de openbare ruimte, zoals overlast van hondenpoep, losliggende stoeptegels of rommel in brandgangen. Ook komt er een app waarmee klachten via de smartphone doorgegeven kunnen worden. Daarin is dan te volgen wanneer deze door de gemeente zijn afgehandeld.

Het college van B. en W. geeft hiermee antwoord op de schriftelijke vragen die de fractie van de SP onlangs stelde. De socialisten kregen via de door hen gehouden buurtenquêtes regelmatig te horen dat bewoners met klachten over de openbare ruimte niet of nauwelijks gehoord werden. ,,Daardoor geven veel mensen niks meer door als ze iets signaleren. 'Er wordt toch niets aan gedaan', kregen we dan vaak te horen", aldus fractievoorzitter Dave van de Ven.

Daarom vroeg de SP aan het college om de klachtenlijn die eerder nog moest verdwijnen, weer nieuw leven in te blazen. Nu worden klachten via het algemene nummer van het gemeentehuis afgehandeld, maar dat verloopt volgens Van de Ven nogal stroef. Van de Ven: ,,Uit onze enquêtes in verschillende wijken merkten we dat bewoners telkens dezelfde buurtergernissen doorgaven: auto's die te hard rijden, overlast van bomen door wortelopgroei, parkeren op stoepen, te weinig parkeerplaatsen, te weinig speelplekken, slechte verlichting en ga zo maar door.


Zomeractiviteiten

Hobbycentrum Boxtel (HCB) is deze week gestart met de Zomerclub. Iedere dinsdag en donderdag zijn er speciale activiteiten. Bij mooi weer vinden de activiteiten buiten plaats. Er zijn workshops van een uur, een dagdeel of een hele dag. In het aanbod zit onder andere een workshop 'werken met hout'. Die wordt gegeven op 17 en 19 juli. Iedere dinsdagmiddag is er een Breicafé. Verder is er een workshop dansen en een spel-instuif (beide op 19 juli). Het hele zomerprogramma is te vinden op de website www.hobbycentrumboxtel.nl.

Onze fractie vraagt om een integrale aanpak van dit soort zaken."

PRIORITEITEN

Het college geeft aan dat Wijkmakelaars nu ook al samen met bewoners bekijken wat er in de buurt speelt en welke verbeteringen er op lokaal niveau en via buurtparticipatie mogelijk zijn. ,,In sommige perioden van het jaar wordt echter flink beslag gelegd op de beschikbare capaciteit van de uitvoerende teams. Daarom moeten er prioriteiten gesteld worden. Zaken die direct leiden tot onveiligheid, zoals een gat in de weg, of groot ongemak krijgen dan voorrang." Dat minder belangrijke zaken opgeschoven worden en daardoor tot onbegrip leidt, kan het college begrijpen. ,,We overleggen dit echter wel altijd met de melder van de klacht." B. en W. stellen dat met de herintroductie van het de klachtenlijn en de app klachten efficiënter opgepakt kunnen worden.