Afbeelding
Foto:

DAGBESTEDINGSPROJECT IN BOXTEL-OOST SLAAT AAN

Niets moet, alles mag bij Dagje Thuis

Er wordt gezellig gezongen in gemeenschapshuis De Rots. 'Het leven is goed in m'n Brabantse land' klinkt het in de Frans van Heeschzaal. Het is dinsdag en dan komen wekelijks tien tot twaalf oudere bewoners van de wijk Oost bijeen tijdens het project Dagje Thuis. Wethouder Marusjka Lestrade nam deze week een kijkje.

HENK VAN WEERT

Vlak voordat dat de wethouder binnenkomt, deelde Corry den Dekker wat tekstboeken rond. ,,We zingen nummer 67", zegt ze. Enkele gasten van Dagje Thuis hebben de bewuste liedtekst snel gevonden en beginnen spontaan met zingen: 'M'n Brabantse land' dus, waarmee jazzorkest Oh Sixteen Oh Seven bijna veertig jaar geleden de hitparade bestormde. Een collega van Corry onderbreekt de enthousiaste zangers. ,,Ho ho, even wachten. Niet iedereen heeft de goede bladzijde al gevonden. Ja, nu wel? Kom, dan beginnen we nóg een keertje." Wethouder Lestrade zingt uit volle borst mee: ,,Ja, deze ken ik ook nog wel!"

Met zo'n tienduizend bewoners is Oost veruit de grootste woonwijk van de gemeente Boxtel. En die wijk vergrijst in rap tempo. Om daarop in te spelen worden diverse initiatieven opgezet. Eén daarvan is Dagje Thuis, dat in mei van start ging. ,,Een goed initiatief in de strijd tegen eenzaamheid en goed voor de ontspanning van wijkbewoners", oordeelt wethouder Lestrade nadat ze een uurtje met gasten én vrijwilligers heeft gesproken.

Elke dinsdag komen tien tot twaalf mensen bijeen in het gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwstraat. Ontmoeting en samen bezig zijn, staat centraal. Vooral mensen die niet zo mobiel zijn of wat vergeetachtig worden, zijn vanaf tien uur 's ochtends welkom. ,,Rond halfvier stoppen. Dan is het mooi geweest, maar mensen die eerder weg willen, zijn vrij om dat te doen. 'Niets moet, alles mag', dat is ons motto", vertelt sociaal werker Ineke de Rooij van Dagje Thuis.

BEZORGD VOOR ELKAAR

Deze week was het groepje gasten wat kleiner dan normaal. ,,Er zijn enkele vaste bezoekers ziek", vertelt De Rooij. Neeltje (71) is er wel: ,,Ineke kwam een tijd geleden bij ons thuis om te vragen of ik zin had mee te doen met Dagje Thuis. Eind mei zijn de wekelijkse bijeenkomsten gestart en sindsdien heb ik niet één bijeenkomst overgeslagen. De dinsdag is voortaan 'van mij'. Dan ben ik hier in De Rots te vinden."

Dagje Thuis is voor Neeltje echt een uitje. ,,Ik ben mantelzorger voor mijn man Jacques. Dat is fijn om te doen, maar ook best wel zwaar. Hij gaat driemaal in de week naar de dagbesteding en dan kan ik even wat anders doen. Onder meer dus naar deze bijeenkomsten in De Rots. De mensen zijn hier hartstikke vriendelijk én bezorgd voor elkaar. Wat willen we nog meer", lacht Neeltje terwijl ze van een beschuitje met aardbeien smult. ,,Ik denk er over om nog meer dingen te gaan doen. Misschien ga ik ook nog wel op gym."

Eerder zei De Rooij in deze krant: ,,Iedereen wil zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Je eigen zaken regelen is immers een groot goed. Maar als je ouder wordt, is het niet altijd even makkelijk om onder te mensen te blijven." De sociaal werker is in dienst van welzijnsorgansatie ContourdeTwern die Dagje Thuis heeft opgezet in samenwerking met zorginstelling Cello, Stichting Wijkorgaan Boxtel Oost, ouderenbond KBO, Vivent, Zorggroep Elde en gemeente Boxtel.

De Rooij blikt terug op de eerste zes weken dat Dagje Thuis nu bestaat. Ze constateert dat onder de deelnemers een groepsgevoel ontstaat. ,,Onze gasten tonen belangstelling voor elkaars wel en wee. Maar daarnaast wordt er ook Scrabble of jeu de boules gespeeld. Of we gaan een eindje wandelen." Mia Solon, een van de vrijwilligers die De Rooij ondersteunen, vult aan: ,,De deelnemers mogen zelf bepalen wat ze graag willen doen. En 's ochtends gaat er eentje met een vrijwilliger boodschappen doen voor de lunch."

Belangstellenden kunnen contact opnemen met Ineke de Rooij via telefoonnummer 06-51 08 83 85 en e-mail inekederooij@contourdetwern.nl.

FOTO BOVEN: Sinds zes weken komen op dinsdag ouderen uit de wijk Boxtel-Oost samen om gezellige dingen te doen. Dagje Thuis in gemeenschapshuis De Rots werd deze week bezocht door wethouder Marusjka Lestrade (rechts). (Foto: Henk van Weert).

De Rots

MAANDAG 16 JULI

Knutselen AVO        09.30

Biljarten        13.00

Spel AVO        13.00

DINSDAG 17 JULI

Gym AVO        09.30

Dagje Thuis in Boxtel-Oost        10.00

Biljarten        13.00

Spel AVO        13.30

WOENSDAG 18 JULI

Knutselen AVO        09.30

Biljarten        13.00

Spel AVO        13.30

Black Longhorn country dancers        18.30

DONDERDAG 19 JULI

Spel AVO        09.30

Biljarten        13.00

Spel AVO        13.30

Quilten        13.30

Kaartverkoop KBO        13.30

Funny Country Dancers        19.00

VRIJDAG 20 JULI

Biljarten        13.00

In verband met de vakantieperiode zijn er in het hoofdgebouw van De Rots van 21 juli tot en met 5 augustus geen activiteiten. Alleen voor het biljarten is het gemeenschapshuis nog geopend.