Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WATERSCHAP HOUDT BEREGENEN SCHERP IN DE GATEN

Nieuwe uitdaging voor Dommel: buien

PÅL JANSEN

De droogte zorgt voor extra alertheid bij waterschap De Dommel. Handhavers controleren of bedrijven het beregeningsverbod naleven. ,,We geven de droogte nog meer voorrang dan normaal", aldus woordvoerder Martin Bouwman. De overheidsorganisatie voerde in juni acht controles uit en bij zes bedrijven is een boete opgelegd. Ook bij een boer uit de gemeente Boxtel die volgens het waterschap een put van de brandweer gebruikte. Binnen de instantie maken de medewerkers zich al op voor de volgende uitdaging: buien.

,,Op het gebied van droogte houden wij binnen de organisatie altijd 1976 aan als een soort maat", vergelijkt Bouwman. Toen vond een van de langste en de meest tropische zomerperiode plaats. ,,Daar beginnen we nu wel in de buurt te komen. 2018 behoort nu tot de vijf procent droogste jaren."

Binnen het waterschap krijgt de droogte momenteel extra voorrang boven andere zaken. Er rijden continu medewerkers rond die kijken of iedereen zich houdt aan het verbod op de onttrekkingen. Zo is het sinds 15 juni verboden om velden te beregenen met water uit beken en sloten. Het is wel toegestaan om vee ervan te laten drinken of brand mee te bestrijden.

MAATREGELEN

Dat onttrekkingsverbod geldt echter niet voor de gehele gemeente Boxtel. Via de website dommel.webgispublisher.nl is onder het kopje Onttrekkingsverbod precies te zien waar het verbod wel en niet geldt. Bouwman: ,,Rond het gebied van de beneden-Dommel (ongeveer de noordelijke helft van de Nederlandse Dommel) zit er genoeg water. Daar is ook minder behoefte aan beregenen."

Ook geldt er een zogeheten urenverbod: graslanden mogen tot 1 augustus niet beregend worden met grondwater tussen 11.00 en 17.00 uur. ,,We hebben wel de zogeheten vijf procent regeling", vertelt Bouwman. ,,Dit om te voorkomen dat graslanden kapot gaan, zoals de voetbalvelden en het voer voor vee." Mensen met een vergunning van het waterschap kunnen onder bepaalde voorwaarden dan wel beregenen. ,,Nu mag er tot 17 juli wel gesproeid worden, daarna niet meer. Dat geldt tot 1 augustus, daarna mag er weer beregend worden."

REGEN

Binnen het waterschap echter maken ze zich echter alweer op voor de volgende uitdaging: regen. ,,Als er in één keer heel veel regen valt, dan hebben we een groot probleem: daar worden de vissen niet gelukkig van."

Dat lijkt vreemd, maar dat is het niet, legt Bouwman uit. ,,Door de droogte ligt er bijvoorbeeld op de straten veel vuil en zit er in de riolen wat dikke drap. Als het in één keer flink gaat regenen, dan komt dat vuil in de riolering terecht. Als het echt flink regent, dan raken die rioolbuizen overvol. Dan moet er 'overgestort' worden."

Zie het overstorten als een soort nooduitgangen voor overvloedig water, een systeem dat in de riolering zit ingebouwd. Echter, dat water komt terecht in beken en sloten: het is vuiler dan normaal en ongezond voor het onderwaterleven. ,,Dit is een standaardprobleem", vertelt Bouwman. Waar regenbuien vroeger beter verdeeld over het jaar vielen, is er nu vaker sprake van lange droogtes met daarna kortstondige en hevige regenval. ,,We zijn nu aan het bespreken op welke plekken we iets moeten doen wanneer dat gaat gebeuren."

Vooralsnog ziet het er nog niet naar uit dat het gaat hozen. Het KNMI verwacht geen neerslag en tropisch weer de rest van de week...

FOTO BOVEN: De extreme droogte houdt de rest van de week nog aan. Waterschap De Dommel kijkt al vooruit naar het moment dat het hevig gaat regenen: ook dat is een enorme uitdaging. (Foto: Peter de Koning).


RONDJE STAPELEN EN PARK MOLENWIJK OP 15 EN 19 JULI

Wandelen door Boxtel met VVV-gids

VVV Boxtel organiseert ook dit jaar cultuurhistorische wandelingen door het dorp in de maanden juli en augustus. Mensen kunnen iedere woensdag- en donderdagavond en op twee zondagochtenden genieten van zomerwandelingen onder leiding van een gids. Zondag 15 juli staat de route naar kasteel Stapelen op het programma, woensdag 18 juli krijgen deelnemers informatie over architectuur rond 1900 en een dag later is er een tocht door park Molenwijk.

De wandeling naar kasteel Stapelen start zondag om 11.00 uur vanaf het VVV-kantoor aan de Markt. De tocht laat zien wat voor invloed de heren van Boxtel hebben gehad. Niet alleen in het dorp maar ook daarbuiten. Willem van Oranje heeft ooit in het kasteel geslapen en ook Lodewijk XIV. In verband met de verkoop van het kasteel, kunnen de ridderzaal en kapel dit jaar niet van binnen worden bewonderd.

Tijdens de wandeling 'Architectuur rond 1900' maken de deelnemers kennis maken met de eclectische architectuur uit de tijd dat de stadsuitbreiding, renovatie en sanering enorm was. De woningwet uit 1901 heeft een golf aan nieuwbouw teweeggebracht. Na de opheffing van de gilden was de architectuur niet meer zo aan banden gelegd. De architect ging de boer op. Iedereen kon kiezen wat hij mooi vond. Hierdoor kreeg je een mengelmoes aan stijlen in één gebouw. Wie nieuwsgierig is welke panden op die manier in Boxtel zijn gebouwd, kan woensdagavond aansluiten. Vertrek is om 19.00 uur vanaf de Markt.

De derde rondleiding in deze week is in park Molenwijk. Dat is speciaal aangelegd voor het welzijn van Boxtel. Met diverse sportaccommodaties waaronder een (verdwenen) wielerbaan en een oefenveld voor het Nederlands voetbalelftal. De wandeling start om 19.00 uur op de parkeerplaats van restaurant Molenwijk.

Hieronder volgt een overzicht van alle routes in juli en augustus:

Sint-Petrusbasiliek: 8 augustus om 19.00 uur bij VVV Boxtel.
Kasteel Stapelen: 15 augustus om 19.00 uur en 15 juli om 11.00 uur bij VVV Boxtel.
Breukelentocht: 9 augustus om 19.00 uur bij de Heilig Hartkerk.
Molenroute: 12 juli en 29 augustus om 19.00 uur bij VVV Boxtel.
Architectuur rond 1900: 18 juli en 2 augustus om 19.00 uur bij VVV Boxtel.
Park Molenwijk: 19 juli en 22 augustus om 19.00 uur op de parkeerplaats van restaurant Molenwijk.
Wederopbouw: 25 juli en 30 augustus om 19.00 uur in de Van Beekstraat.
Kloosterroute: 26 juli en 16 augustus om 19.00 uur bij VVV Boxtel.
Binnendommeltjestocht: 1 en 23 augustus om 19.00 uur en 12 augustus om 11.00 uur bij VVV Boxtel.

Mensen die mee willen wandelen, kunnen zich aanmelden bij VVV Boxtel aan de Markt, telefoonnummer (0411) 68 54 43 of 06-22 56 20 01; e-mail: info@vvvboxtel.nl. De kosten bedragen twee euro per persoon. Bezoekers wordt gevraagd voor de aanvangstijd aanwezig te zijn op de aangewezen locaties.

FOTO LINKSONDER: In de zomerperiode is het goed toeven in park Molenwijk, ook voor een wandeling. (Archieffoto: Peter de Koning).

Vechtpartij Markt

Gezien de vechtpartij afgelopen weekend op de Markt? Toch maar permanente camerabewaking plaatsen? Dit zou de oplossing zijn als men, door onvoorziene omstandigheden, niet aan het convenant (de afspraak tussen horeca en politie) kan voldoen.

        MARTIN VAN TILLAART

Afbeelding