Cor van Oosterhoud uit Lith herstelt de voegen in een van de kruiswegstaties in het processiepark. (Foto: Henk van Weert).
Cor van Oosterhoud uit Lith herstelt de voegen in een van de kruiswegstaties in het processiepark. (Foto: Henk van Weert). Foto:

OPKNAPBEURT VOOR OPENBAAR KUNSTBEZIT IN GEMEENTE BOXTEL

Bijenwas maakt kruisweg waterafstotend

HENK VAN WEERT

Het openbaar kunstbezit in de gemeente Boxtel ondergaat momenteel een opknapbeurt. Ook de acht overgebleven kruiswegstaties in het vroegere processiepark op Duinendaal zijn schoongespoten. Maandagochtend was beeldhouwer Cor van Oosterhoud uit Lith bezig om de voegen te repareren van de bouwwerkjes waarin de sterk gehavende sculpturen bijna honderd jaar geleden een plekje kregen.

Met een hogedrukspuit zijn de tableaus en hun 'behuizing' vorige week gereinigd. ,,Vervolgens heb ik de sculpturen geïmpregneerd met een emulsie van bijenwas", vertelt Van Oosterhoud. Met een verstuiver sproeit hij er wat water op. ,,Kijk, dankzij de bijenwas zijn de beeldhouwwerken waterafstotend geworden. Het spul dringt diep door het Franse kalksteen en droogt kleurloos op. Op deze manier weert het spul water én algen af. En als je er snel genoeg bij bent, kun je ook graffiti gemakkelijk verwijderen."

De reliëfs zijn vorige week geïmpregneerd, deze week nam de beeldhouwer en restaurator de uit brokken kalksteen gemetselde bouwsels onder handen. Maar voordat hij daarmee aan de slag ging, was het nodig om enkele verdwenen bouwstenen te vervangen. Inboeten heet dat in vaktermen, vertelt de creatieve vakman. Ook bleek op diverse plekken het voegwerk aan herstel toe. ,,Ik ben weliswaar metselaar noch voeger, maar voor dit karwei komt het niet zo nauw. Ik gebruik Bentheimer zandsteen. Dat heeft een mooie structuur door de diverse ijzerhoudende lagen die erin te zien zijn."

CONSERVERING

De kruiswegstaties werden in 1924 en 1925 geplaatst in het door de plaatselijke bloemist en tuinarchitect Paulus van Zogchel ontworpen processiepark. Dat kwam tot stand nadat een van de Heilig Bloeddoeken na zo'n tweeënhalve eeuw in 1924 vanuit Hoogstraten terugkeerde naar Boxtel en de jaarlijkse processie een nieuwe impuls kreeg. ,,Er zijn niet veel van deze kruiswegstaties overgebleven. Hier zijn de reliëfs zwaar beschadigd, maar ze worden niet hersteld. Door de onderhoudsbeurt blijven ze wel geconserveerd."

Van Oosterhoud, die in Lith atelier Pierre Juste (Frans voor 'De juiste steen') runt, vertelt dat diverse reliëfs waren besmeurd met verf. Dat is vorige week met afbijtmiddel zoveel mogelijk verwijderd. Om de steen niet verder aan te tasten, is meteen na het gebruik van het afbijtmiddel heet water overheen gegooid. Later heeft Van Oosterhoud de tableaus met bijenwas geïmpregneerd.

ONDERHOUDSPLAN

Vanwege vakantie was deze week niemand beschikbaar in het gemeentehuis om een toelichting te geven op het onderhoudsbeleid van de kunstwerken in de openbare ruimte. Voorheen was dit een van de taken van de Kunststichting Boxtel, maar daar kwam in 2015 een einde aan nadat het gemeentebestuur de samenwerking met deze instelling eenzijdig opzegde. Het Brabants Kenniscentrum Kunst & Cultuur (BKKC) heeft vorig jaar een inventarisatie gepresenteerd van het openbaar kunstbezit in de gemeente Boxtel en daarbij ook een advies verstrekt voor het onderhoud. Ook op pagina 14 met gemeentenieuws in deze krant is daarover te lezen.

Voor het herstel van het processiepark werd in 2011 een plan opgesteld in het gemeentehuis. Via het provinciale project Mozaïek Dommelvallei hoopt de gemeente Boxtel financiële middelen te vinden om dit herstelplan te kunnen realiseren.