Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

LIEMPDENAREN REIZEN NAAR OOST-EUROPA IN AUTO VAN 500 EURO

2.500 kilometer rijden in een barrel

PÅL JANSEN

Aangehouden worden door de Polizei, een koelstofslang van de motor met een touwtje repareren, een auto bij een willekeurige Tsjech in zijn garage parkeren: het overkwam de groepsleden van De Laagvliegers, die grotendeels uit Liempde komen, vorige week. Zij deden vorige week voor de vijfde keer in vijf jaar mee aan de zomereditie van de zogeheten Carbage Run. In vijf dagen tijd moesten zij in een auto met een dagwaarde van maximaal vijfhonderd euro circa 2.500 kilometer afleggen. Ook dit jaar zijn de bestuurders met kunst- en vliegwerk gefinisht...

Een probleemloze tocht werd op voorhand niet verwacht. Op de eerste dag al werd een auto aangehouden door de Polizei in de Duitse stad Hameln. ,,De uitlaat van een van de wagens was niet helemaal naar de zin van de agenten. Die norm is in Nederland anders dan in Duitsland", vertelt Geert Saris van De Laagvliegers over een van de uitdagingen. ,,De kentekenplaten moesten worden ingeleverd. Pas nadat het werd aangepast, mochten zij verder. Het hoort er allemaal bij, dat is juist het mooie van deze ritten... Rond half vijf 's ochtends kwamen ze pas aan bij de finish."

Robin Foolen was een van de groepsleden die zes jaar geleden voor het eerst meedeed aan de Carbage Run. ,,Samen met een andere vriend. Die kende nog wel iemand die automonteur is... Het jaar erop deden meer vrienden mee. Als De Laagvliegers doen we nu voor de vijfde keer op rij mee."

Alle vijf de keren zijn alle groepsleden gefinisht, wat gerust een mirakel genoemd mag worden. Want ook dit jaar hing het wel of niet uitvallen soms aan een (zijden) draadje... ,,Bij een van de auto's was dit jaar de koelstofslang van de motor kapot", legt Geert uit. ,,Die is toen met een touwtje weer vastgezet. Maar tel-


KenEsch Quiz wil dorp weer op z'n kop zetten

In Esch wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen van de derde editie van de KenEsch Quiz. Na twee succesvolle edities wil de organiserende blaaskapel De Knoestjes op 22 september weer een poging wagen om het hele dorp op z'n kop te zetten.

Het evenement sluit aan bij dorpsquizzen in de omgeving, waarbij diverse (vrienden)groepen aan de slag gaan om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden en opdrachten te vervullen.
De derde editie vindt plaats op zaterdag 22 september. De organisatoren zijn momenteel druk bezig met de voorbereidingen: er zijn categorieën bedacht en de meeste vragen staan al op papier. Omdat deze activiteit kort na de zomervakantie plaatsvindt, is de conceptversie van het quizboek zo goed als klaar. De vorige twee edities in 2015 en 2017 werden gewonnen door teams 't Kennetnie en De roze sokskes & co.

OPROEP

De Knoestjes hoopt op veel aanmeldingen en roept iedereen op een groep vrienden, collega's, familie, buurtgenoten te mobiliseren en mee te doen. Aanmelden als team of voor meer informatie: keneschquiz@knoestjes.nl.

kens als de wagen stilstond, brandde het touwtje door."

LUSTRUM

De Carbage Run bestaat inmiddels tien jaar en speciaal voor de lustrumeditie van 2018 mochten twee keer zoveel teams meedoen: duizend in plaats van vijfhonderd. Driekwart jaar geleden werd het maximum aantal deelnemers voor dit jaar al bereikt. De avonturen onderweg zijn voor Robin de reden dat hij graag meedoet aan de Carbage Run. ,,Onderweg krijg je ook opdrachten die je moet proberen uit te voeren. Zo kregen we de taak om de auto met een hijskraan of iets dergelijks drie meter van de grond krijgen (het resultaat is de zien op de Facebookpagina van De Laagvliegers - red.). Ook moesten we een auto bij een willekeurige persoon in zijn garage parkeren. We klopten bij een oudere Tsjechische man aan. Hij sprak een klein beetje Duits. We mochten de wagen van hem in de garage onder zijn woning zetten, maar volgens mij begreep hij niet helemaal waarom we dat wilden...", gniffelt de Liempdenaar.

PLITVICEMEREN

De tocht leidde de Liempdenaren over landwegen en binnendoorweggetjes naar Slovenië. ,,Je komt op plekken die je als toerist normaal gesproken nooit tegenkomt", legt Geert uit. ,,We hadden ook echt een mooie route. Of ik voor vakantiegangers nog een tip heb? Je moet dit zeker doen", grapt hij. ,,Maar serieus: wie aankomt bij de Plitvicemeren, moet zeker even uitstappen."

De vriendengroep schrijft zich ook volgend jaar in voor de Carbage Run. Of De Laagvliegers echter mee kan doen,

Gemonde

Gemeentesecretaris

Marloes van Rijswijk (33) is door het college van B. en W. van Sint-Michielsgestel benoemd tot gemeentesecretaris. Zij wordt ook lid van de directie van MijnGemeenteDichtbij: de ambtelijke fusieorganisatie van Sint-Michielsgestel en Boxtel. Van Rijswijk, momenteel secretaris-directeur van de gemeente Ameland, start per 1 oktober. Voor Van Rijswijk betekent de overstap naar Sint-Michielsgestel een terugkeer naar Brabant. Ze is geboren in 's-Hertogenbosch en opgegroeid in Maren-Kessel (gemeente Oss). Ze was onder meer afdelingshoofd in de gemeente Roermond en namens de VVD burgercommissielid in Helmond.

is nog de vraag: naar verwachting wordt het deelnemersveld weer teruggeschroefd naar maximaal vijfhonderd teams. Geert: ,,We gaan het uiteraard weer proberen."

FOTO BOVEN GROOT: De Laagvliegers vertrok (samen met auto's van een ander team) zondag 1 juli vanuit Liempde naar de start in Emmen, die daags erna plaatsvond. (Foto: Gerard Schalkx).

FOTO KLEIN: Een Tsjechische man leende zijn garage voor een moment uit aan De Laagvliegers. Hij leek echter niet zo goed te begrijpen waarom... (Foto: Robin Foolen).

Afbeelding