In sommige tenten was het een waar rariteitenkabinet met confetti, hoelahoep en apekoppen. Zo werd er op iedere locatie een klein feestje gebouwd binnen de diverse muziekstijlen.
In sommige tenten was het een waar rariteitenkabinet met confetti, hoelahoep en apekoppen. Zo werd er op iedere locatie een klein feestje gebouwd binnen de diverse muziekstijlen. Foto: Peter de Koning

RUIM 53.000 BEZOEKERS TREKKEN NAAR LANDGOED VELDER VOOR ZONOVERGOTEN EDITIE VAN WE ARE ELECTRIC

Dampende beats, zonnebrand en heel veel water

RENS VAN DEN ELSEN

Het was drie dagen afzien in de brandende zon. Maar veel water, zonnebrand en deinen op deuntjes hielden de 53.000 bezoekers van We Are Electric (WAE) op de been. Het weer was niet het enige wat lekker was dit weekend. Zeker ook de muziek en de sfeer maakten het festival op landgoed Velder in Liempde tot een succes.

Dat het warm was dit weekend weet iedereen, maar op een festival kan de temperatuur zomaar nóg enkele graden verder oplopen. Zeker als er ook nog eens gebruik wordt gemaakt van vlammenwerpers op het podium. Insmeren en veel water drinken, was dan ook het advies van de organisatie. Bij een speciale insmeerbar kon je je laten voorzien van de nodige laag zonnebrand door medewerkers van KWF Kankerbestrijding. Water werd er ook genoeg gedronken. Al viel het bij de bar wel mee met de verkoop van flesjes water. ,,De mensen vullen deze weer bij de wc. Maar er wordt nog genoeg gedronken hoor", verzekert barvrouw Irene van Casteren (19). Ze heeft er dan al een driedaagse bardienst opzitten. ,,We hebben vooral veel Desperados (Spaans bier - red.) geschonken. Dat is met dit weer erg populair." Hoewel het op dat moment bij de bar vrij rustig is, was het toch hard werken. ,,Het komt met vlagen. Als er een artiest in de grote tent staat, is het even flink aanpoten. Je maakt sowieso veel uren op een dag en 's avonds is er niet echt meer tijd om wat na te kletsen. Iedereen is moe", vertelt de studente uit Overasselt.

CAMPING

De locatie in de bossen werd voor het internationale publiek omgedoopt tot Velder Woods. Er bleven 14.500 gasten slapen op de aanwezige camping. In kartonnen tenten (kartents - red.), tipi's en zelfs mini-chaletjes stond de overnachtingsplek voor de festivalgangers bomvol. De organisatie zorgde voor verkoeling. Niet alleen door extra watertappunten neer te zetten, maar ook middels een groot zwembad op de camping, waar de gasten gretig gebruik van maakten.

De festivalbezoekers kwamen uit alle delen van Europa én daarbuiten. Duidelijk herkenbaar aan de vlag van het land van herkomst. Zo liepen er veel Belgen rond in een voetbalshirt, zeker na de WK-overwinning van de Rode Duivels op Brazilië, afgelopen vrijdag. Maar ook Koreanen, Italianen, Zweden en Spanjaarden lieten zich duidelijk zien op het terrein. Vlakbij de hoofdtent stonden Jose Ayllar, Katya Oliva, Javier Nuñez en Armando Conejero (allen 24 jaar, al wilden ze nog wat smokkelen met de leeftijd). Katya woont momenteel in Eindhoven vanwege haar studie aan de Technische Universiteit en heeft haar drie vrienden over laten komen vanuit Spanje, speciaal voor WAE. ,,We houden allemaal van de opzwepende muziek. Zeker zo met het zonnetje is het genieten. Oliver Heldens (stond vrijdag geprogrammeerd, - red.) was voor ons echt dé top." ,,Én Eric Prydz, maar die is helaas uitgevallen. Gelukkig is Lost Frequencies een prima vervanger", laat Jose weten.

DANSMOVES

Vrijdagmorgen begon het feestje en eindigde drie dagen later met een knallende en vooral vurige act van dj Martin Garrix. Tussendoor maakten optredens van onder meer The Prodigy, De Jeugd van Tegenwoordig, Netsky, Justice, Flux Pavilion (waar de apparatuur er enkele keren de brui aan gaf) en Lost Frequencies de beste dansmoves bij de feestgangers los. Al kozen diverse mensen voor een rustig plekje in de schaduw om alle taferelen voor het podium van een afstandje te aanschouwen.

Zo ook Corine Traa (55) en Eric Verstappen (54) uit Liempde. Ze geven beiden niet zoveel om de elektronische muziek, maar waren 'gewoon nieuwsgierig' naar het evenement en besloten voor het hele weekend een kaartje te kopen. ,,De kinderen zijn hier ook, die komen straks waarschijnlijk vragen of ze onze laatste munten mogen hebben", grapt Traa. Verstappen keek vooral zijn ogen uit naar de bezoekers. ,,Vroeger kwam ik vaak op Lowlands, maar dat was wel een heel ander publiek dan hier", concludeert hij. ,,Maar het is een mooi festival. Én Martin Garrix in Liempde. Dat is toch geweldig", vult Traa hem aan. ,,Het is fantastisch om zijn tourlijst te zien, staat daar bij Las Vegas en Ibiza toch mooi ons dorp tussen." Een favoriet hebben de twee niet. Verstappen begint te grinniken: ,,Ik mis wel een artiest als Rob de Nijs."


Met een speciaal Desperados-podium werden de bezoekers extra in de verleiding gebracht om dat drankje maar meteen bij de bar te bestellen. Dat werd dan ook veelvuldig gedaan.
De energieke Martin Garrix klom zondag regelmatig op zijn draaitafel om het publiek op te zwepen. (Foto's: Peter de Koning).