HANDGEMEEN KRIJGT ANDERE WENDING

Docent BHC ontslagen om relatie met leerlinge

RENS VAN DEN ELSEN

De docent van het Baanderherencollege in Boxtel die twee weken geleden betrokken was bij een handgemeen op de school, is ontslagen. Uit politieonderzoek blijkt dat de 28-jarige economieleraar er een relatie op nahield met een leerling. Toen de vader van het meisje daar achterkwam, ging hij verhaal halen en brak er ruzie uit. Hoewel in eerste instantie de vader werd opgepakt, blijkt nu dat de docent ook niet onschuldig was.

Nadat vorige week het nieuws van de vechtpartij naar buiten kwam, kreeg de betreffende leraar via sociale media veel steunbetuigingen. De actie van de vader werd door velen afgekeurd. Toch blijkt het verhaal niet zo zwart-wit te zijn als veel mensen op Facebook dachten.

SCHERMUTSELING

De hele affaire kwam volgens Mark Nilissen, de advocaat van de vader, onlangs aan het licht toen bleek dat het meisje met haar economieleraar in Tilburg zat. Dat meldde Brabants Dagblad vorige week. De vader was erg boos en wilde twee weken geleden de school en de leraar ter verantwoording roepen. Dat liep uit de hand en er ontstond een schermutseling. Veel leerlingen van de derde klas zagen dit gebeuren. Een teamleider van het BHC wist uiteindelijk erger te voorkomen.

Ouders werden door de school dezelfde dag nog geïnformeerd over het voorval door directeur Jan-Willem van den Berg. ,,Als school zijn wij natuurlijk wel geschrokken van wat er gebeurd is. De school moet een plaats zijn waar uw dochter of zoon met plezier naartoe gaat om te leren", viel te lezen in zijn brief.

De docent heeft na het incident toegegeven al sinds april een relatie met de 15-jarige leerlinge te hebben en dat hij 'gevoelens' voor haar heeft. Ook zou hij al meerdere keren seks met haar hebben gehad, meldde de krant. Seksuele handelingen met minderjarigen van twaalf tot zestien jaar zijn bij de wet verboden, ook als deze vrijwillig zouden zijn. Er staat een maximale gevangenisstraf van acht jaar op. Tegen de economiedocent is aangifte gedaan van seksueel misbruik.

OP ZICHZELF STAAND

Van den Berg stelde vrijdag alle leerlingen en ouders per e-mail op de hoogte dat de betreffende leraar na de zomervakantie niet meer terugkeert op school. Ook schrijft hij dat het om een op zichzelf staand feit gaat en dat de school inmiddels maatregelen heeft genomen tegen de docent. De directeur wil verder geen uitlatingen doen over het incident in verband met het onderzoek en de privacy van de betrokkenen. ,,Het is niet goed voor leerlingen en niet voor de familie. Zeker als je ziet wat er, met name op sociale media, wordt geuit, willen wij de rust bewaren."

De politie en het Openbaar Ministerie hebben de zaak nog in onderzoek.


Fietstunnel: blunder nummer zoveel

Wat moeten we toch trots zijn als gemeente Boxtel, wat zijn we goede onderhandelaars en wat houden we toch weer rekening met bewoners. Vooral die van buurtschap Kalksheuvel en Tongeren, die straks bijna afgesloten zijn van de bewoonde wereld als de spoorwegovergangen dicht gaan. Is het strijden als leeuwen of is de gemeente nog steeds bezig met struisvogelpolitiek?

Het spoor in Best is verdiept aangelegd, de gemeente Vught sleept er tunnels en verdiepte aanleg van het spoor uit, terwijl Boxtel het - als een kind zo tevreden en blij - met een 'tunneltje' moet doen. Helaas net te laag voor hulpdiensten, maar dat probleem lost zichzelf wel op. De hulpdiensten en de aangrenzende bewoners op Tongeren rijden wel om en recreatieverkeer moet gewoonweg een andere route nemen. Probleem opgelost, we hebben als gemeente in ieder geval ons best gedaan, er is geen geld voor een derde fietshelling, discussie gesloten. Maar, in plaats daarvan krijgen ze een prachtige trap. Helaas zullen de gebruikers die naar en van Tongeren komen er aan moeten wennen: óf omrijden, óf met fiets, rollator of scootmobiel op de rug de trap af…

Gemeente, maak je eens een keer hard naar NS en overheid, toon ballen en loop niet als een schaap te kijken naar onrealistische plannen en hou op met het geblèr 'er is geen geld'. Verkocht de provincie in mei 2009 niet haar aandelen Essent voor 2,2 miljard euro? Wel een potje om minibosjes voor 40.000 euro aan te leggen. Dat is noodzakelijk en gericht op de toekomst. Kunnen jullie de burger nog verder het bos insturen en hoor je ze niet meer roepen...

Gemeente, gemeenteraad, wethouder, neem uw bestuurlijke verantwoordelijkheid en luister niet alleen naar uw eigen eer en glorie maar ook naar uw dorpsgenoten.

        GEORGE DOUENBURG