Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

GEMEENTE LAAT BEWONERS MEEDENKEN

Reconstructie Leunisdijk wordt eerder opgepakt

RENS VAN DEN ELSEN

De reconstructie van de Leunisdijk in Esch wordt eerder opgepakt. Na de zomer moet er al een plan van aanpak liggen. Donderdag 19 juli is er een bijeenkomst gepland, waar bewoners hun ideeën kwijt kunnen.

Henk van Sambeek, lid van Platform Esch Perspectief (PEP) en de lokale verkeersdenktank, riep de Haarense gemeenteraad donderdagavond op om snel een beslissing te nemen over de vernieuwing van de Leunisdijk. Ook vroeg hij nadrukkelijk om PEP te betrekken bij de besluitvorming.

IDEEËN

Van Sambeek stond hierin niet alleen. Via een ingezonden brief aan de Haarense gemeenteraad gaven enkele inwoners aan de zuidzijde van de Essche hoofdstraat al enkele ideeën over de herinrichting aan. Zo benadrukken zij dat de kinderkopjes wat hen betreft niet terug hoeven te keren. Maar ook de drempels mogen van de bewoners in de straat weg. ,,Vervang ze door wegversmallingen en trek het asfalt door tot minimaal de Romeinseberg", valt in de brief te lezen. Door de trillingen die de auto's door de drempels veroorzaken hebben veel mensen scheuren in hun woningen. Ook willen de bewoners strakke fietspaden omdat de huidige, hobbelige stroken voor hen 'een gruwel' zijn. Verder pleiten de inwoners voor aanpassing van de riolering. ,,Regelmatig staat de straat plaatselijk blank of gutst het water naar binnen via de voordeur", geven de bewoners samen aan. ,,We zien bijvoorbeeld het Eind in Haaren als een goed en mooi alternatief voor de Leunisdijk."

PEP heeft intussen al contact gehad met deze club mensen en gaat alle voorkeuren bundelen.

MEEDENKEN

Wethouder Martien Vromans was blij om te horen dat er door zoveel bewoners van de straat wordt meegedacht. ,,We hebben het project naar voren gehaald, omdat het gewoon noodzakelijk is. Om alle ideeën van de bewoners in het vizier te krijgen, is er op donderdag 19 juli een bijeenkomst in dorpshuis De Es."

FOTO ONDER: Volgens de bewoners aan de Leunisdijk in Esch laat het wegdek veel te wensen over. Vooral de fietspaden zijn hen een doorn in het oog, deze zijn erg hobbelig en gevaarlijk. (Foto: Albert Stolwijk).