Afbeelding
Foto: Pål Jansen

NEW WINE-GASTEN PAKKEN OUDE WERKTUIGENDAGENROUTE

De 'ongebruikelijke' route naar Velder

PÅL JANSEN

Brabants Centrum onderzoekt de verkeersstromen naar de nieuwe evenementen op landgoed Velder komende zomer. In de krant van 7 juni werd al gekeken hoe iedereen naar het festival We Are Electric (WAE) zou rijden. Achteraf bleek de immense operatie geslaagd. Vandaag het tweede en laatste deel: de New Wine Zomerconferentie waarvan de bezoekers van 20 tot en met 27 juli op het landgoed vertoeven.

De route naar Velder tijdens de New Wine Zomerconferentie is op het eerste oog niet zo spannend. De organisatie en gemeente rekenen op 5.600 bezoekers die van 20 tot en met 27 juli vertoeven op het landgoed. New Wine is een christelijke organisatie die staat voor geestelijke vernieuwing binnen kerken. De leden van de Nederlandse tak komen uit heel het land en het gros (5.000 man) verblijft ook op het landgoed. Er wordt gerekend op 1.500 tot 1.700 voertuigen. ,,Ongeveer een derde deel daarvan bestaat uit personenwagens met caravans en vouwwagens. Ook komt er een aantal campers", vertelt Dick de Korte, namens New Wine verantwoordelijk voor het verkeer- en veiligheidsplan.

De campinggasten van WAE mochten alleen met een tent het kampeerterrein op. Er is nóg een groot verschil. Alle kampeerders van de New Wine Zomerconferentie moeten met hun hele hebben en houwen het landgoed zelf op, terwijl tijdens WAE veel van de kampeerterreinen eromheen lagen.

HET SPOORPAD

Normaal gesproken is de toegangsweg tot het landgoed het Spoorpad, een brede, verharde weg die vanaf de Lagevoortseweg parallel aan het spoor ligt. Alleen: die weg wordt afgesloten als de bezoekers naar New Wine komen. De Korte: ,,Toen we met de eigenaren van landgoed Velder in gesprek kwamen, zou het Spoorpad de aanrijroute zijn. Maar rond 1 mei werd het duidelijk dat we die weg niet mochten gebruiken. Volgens de gemeente, lees Veiligheidsregio, is dat een calamiteitenroute."

De Veiligheidsregio Brabant-Noord is verantwoordelijk voor hulpdiensten als de brandweer en ambulance. Zij adviseert de burgemeester op het gebied van veiligheid, zoals welke route de hulpdiensten moeten gebruiken wanneer ze met spoed naar een evenemententerrein moeten. Normaliter wordt dat advies opgevolgd, zo ook in dit geval.

Maar al die caravans, campers en andere voertuigen moeten nog wel op het evenemententerrein zelf zien te komen. De kamperende bezoekers rijden in principe dezelfde route als een deel van de campinggasten van We Are Electric: via de Oirschotseweg naar de Lagevoortseweg. Echter, vanuit daar slaan zij het Lagevoortsebos in, een doodlopende zandweg. ,,Vanuit veiligheidsoverwegingen heeft men geadviseerd die route te pakken", vertelt Vic van Boeckel, woordvoerder namens de eigenaren van het landgoed.

Via privéterrein, zeventig meter rijplaten en uiteindelijk een paar oude bospaden, rijden de bezoekers het landgoed op. ,,Het is de oude weg die in de jaren zeventig gebruikt werd tijdens de Werktuigendagen", weet Van Boeckel te vertellen. Maar het is geen ideale route. Of zoals De Korte van New Wine zegt: ,,Dit jaar proberen we het op deze ongebruikelijke manier voor elkaar te krijgen... Het verdient niet de schoonheidsprijs."

FILEVORMING

Desalniettemin is alles nu zo geregeld dat de kans op filevorming op de doorgaande wegen (Oirschotseweg en de Keulsebaan) minimaal is. ,,Om iedereen zo snel mogelijk het terrein op te krijgen, komen de mensen op verschillende tijdstippen", aldus De Korte. ,,De eerste zeshonderd arriveren vrijdag 20 juli tussen 19.00 en 22.00 uur. Ik verwacht dat om 21.00 uur het grootste deel al binnen is."

De volgende dag komen de gasten aan tussen 09.00 en 17.00 uur. Dan gaat het dus om 1.000 tot 1.200 voertuigen. ,,We kunnen een stuk boerengrond gebruiken om de auto's te bufferen voordat we ze het terrein op sturen", vertelt De Korte. Hij verwacht dat hooguit op de Lagevoortseweg een file kan ontstaan, maar vertelt dat het ook koffiedik kijken is. ,,Als het droog is, verwachten we dat de bezoekers verdeeld over de dag aankomen... Mocht het gaan regenen, dan is het afhankelijk van wanneer de buien zijn: die zullen ze willen vermijden."

Mochten mensen nog een sluiproute willen proberen: via de Eindhovenseweg-Lagevoortseweg-Spoorpad zal niet gaan. Die route is op vrijdag 20 juli vanaf 15.00 uur en zaterdag 21 juli vanaf 10.00 uur afgesloten, behalve voor bestemmingsverkeer. Die zaterdag zijn alle wegen vanaf 18.00 uur weer open. Dinsdag is er een informatieavond voor direct omwonenden.

FOTO BOVEN: Na de zandweg Lagevoortsebos moeten de 1.500 tot 1.700 voertuigen met zo'n 5.000 campinggasten erin nog over enkele rijplaten, een stukje weiland en een bospad om op Velder uit te komen. (Foto: Pål Jansen).


Geen zomerstop voor Dorpstafel in Gemonde

Dorpstafel Gemonde blijft in de zomervakantie bijeenkomsten houden. Ook de wekelijkse activiteiten als fietsen, jeu de boules en wandelen gaan door.

Op dinsdagochtend is er om de twee weken een fietstocht. De eerstvolgende is op dinsdag 24 juli om 09.30 uur vanaf de Sint-Lambertuskerk. Ook kan men meerdere keren per week jeu de boules spelen bij de kiosk en is er de wekelijkse wandeltocht op de woensdag om 09.30 uur. Deze vertrekt eveneens vanaf de dorpskerk. Voor meer informatie: www.leefbaarheidsgroepgemonde.nl of www.facebook.com/DorpstafelGemonde2016/.