VVD ZIET DORP LIEVER NAAR VUGHT GAAN

Raad Haaren stemt in met Esch naar Boxtel

RENS VAN DEN ELSEN

De kogel is door de kerk. Esch mag van de Haarense gemeenteraad naar Boxtel. Hierover werd donderdag gestemd tijdens een extra raadsvergadering. Daarbij volgden de fracties het advies van B. en W., Helvoirt naar Vught, Biezenmortel naar Tilburg, Haaren naar Oisterwijk en Esch naar Boxtel. Unaniem waren de volksvertegenwoordigers echter niet, zoals in eerste instantie werd verwacht. VVD stemde tegen het advies, omdat zij het gevoel kreeg dat inwoners van Esch niet goed zijn gehoord in de twee stemrondes die hebben plaatsgevonden.

Het was al warm in de raadszaal van Haaren (ventilatoren hielden de raadsleden en de volle publieke tribune enigszins koel), maar VVD'er Boy Scholtze dreef de temperatuur nog wat verder op. De partij diende een amendement in om Esch niet bij Boxtel maar Vught te voegen. De andere partijen, Progressief '96, Samenwerking '95 en het CDA waren het wel eens over de voorgestelde verdeling van de dorpen.

Scholtze kwam met het voorstel terug op een motie die zijn partij in een eerder stadium van het opsplitsingsproces had aangenomen, dat Esch het best bij Boxtel past. Volgens de VVD'er waren de stemrondes die onlangs hebben plaatsgevonden, discutabel. ,,Veel mensen kozen op emotie voor Boxtel, vooral omdat dat zo logisch leek. Maar hoe meer mensen we spreken, hoe vaker we horen dat Vught wellicht toch een betere optie was. De eerste stemronde was niet duidelijk qua uitslag, met één stem verschil. Maar de wijze waarop de telling in de tweede ronde is gegaan, is volgens ons niet correct", aldus Scholtze.

Peter den Ouden van Samenwerking '95 gaf daarop toe dat de tellingen wellicht geen schoonheidsprijs verdienden, maar dat de uitslag gerespecteerd moet worden. ,,Het belangrijkste is wat de mensen hebben gekozen, in welke gemoedstoestand die keuze is gemaakt, is niet van belang." CDA'er Ans Beijens sloot zich daarbij aan: ,,We gaan altijd mensen teleurstellen die niet naar de gekozen gemeente willen gaan. Dat is nu eenmaal zo, maar wij moeten als volksvertegenwoordiging de keuze maken."

DRAAGVLAK

Wethouder Carine Blom gaf als reactie dat een raadpleging wettelijk niet verplicht is, maar dat 'het merendeel voor Boxtel kiest en je een keer een besluit moet nemen'. ,,Esch is altijd twee kanten op gegaan. Omdat de twee voorkeuren na de eerste stemronde zo dicht bij elkaar lagen, is er gekozen voor een tweede. Daarbij ziet het college de keuze rationeel en emotioneel niet zo terug in de uitslag. Het was een lastig besluit, maar we staan er als college achter én er is draagvlak in de gemeenschap."

Het amendement van de VVD werd door de overige partijen verworpen, waarna de meerderheid van de raad uiteindelijk instemde met het voorstel om Esch bij Boxtel te voegen.

TIJDLIJN

Het principebesluit dat de raad donderdag heeft genomen is een belangrijke stap in de opsplitsing van Haaren. Komende december, zo is de bedoeling, stelt onder meer de gemeente Boxtel het herindelingsontwerp vast. Dan kunnen in januari en februari 2019 zowel inwoners van de gemeente Haaren, als de ontvangende gemeenten zienswijzen indienen. Daarna volgt het definitieve advies. Dat gaat in mei of juni volgend jaar via de provincie naar het Rijk.