Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

PAND VAN JUWELIER JACK DE ROOY IN BOXTEL STAAT TE KOOP

Passie voor handgemaakte sieraden

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Juwelier en goudsmid Jack de Rooy sr. (72) mag met recht een begrip in Boxtel genoemd worden. Ruim veertig jaar geleden begon hij, na het vak bij enkele firma's te hebben geleerd, voor zichzelf aan de Rechterstraat. ,,In dit vak kan ik mijn creativiteit kwijt", legt hij uit. Sinds enkele jaren kunnen klanten op vrijdag en zaterdag bij hem terecht en dit jaar bouwt De Rooy sr. verder af; zijn winkelpand staat inmiddels te koop. Maar helemaal stoppen met het creëren van sieraden? Dat nooit...

Samen met klanten het gewenste sieraad ontwikkelen: daarin ligt de kracht van De Rooy sr. En dat geldt óók voor zijn zoon Jack de Rooy jr. (43), die zijn vader achterna ging en zich opleidde tot juwelier. Hij heeft een eigen zaak aan de Postelstraat in 's-Hertogenbosch. ,,Ik kreeg het met de paplepel ingegoten", vertelt hij. ,,In dit vak heb je veel vrijheid. Ook het werken met mensen is heel prettig. Je bouwt iets op met klanten, omdat ze meestal niet eenmalig langskomen. Het is mooi om vorm te geven aan ideeën van mensen. Je gaat in gesprek met iemand, maakt tekeningen en gaat aan de slag. Als je dan iets maakt wat mensen precies in gedachten hadden, is dat heel mooi." De Rooy sr. knikt instemmend: ,,Het ambacht staat bij ons voorop. Doordat goud vrij duur is geworden, maak ik tegenwoordig vaak eerst een voorbeeld in messing. En naast opdrachten bedenk ik ook vaak zelf dingen, die ik vervolgens maak. Daar zal ik nooit mee ophouden..."

Ondernemen zit de familie De Rooy in het bloed. ,,Mijn oma had vroeger een winkel in het centrum waar ze naaimachines verkocht", vertelt De Rooy sr. Zelf is hij sinds 1979 gevestigd aan de Rechterstraat 11, tegenover de Hema. Voorheen verkocht hij nog klokken en wekkers, nu richt hij zich op (de reparatie van) ambachtelijke, klassieke en antieke sieraden. Iets waarmee ook De Rooy jr. zich bezighoudt. ,,Dat is onze specialiteit. Al kunnen mensen ook bij ons terecht voor de vervaardiging van moderne sieraden", aldus vader en zoon.

OPSPORING VERZOCHT

Net als de meeste juweliers heeft ook De Rooy sr. wel eens een overval meegemaakt. ,,Al jaren is er niets meer gebeurd. Dat komt door de sociale controle. Zo hebben veel mensen die in het restaurant van de Hema plaatsnemen, zicht op mijn pand. Vroeger was het in de Rechterstraat een stuk rustiger en ben ik wel eens overvallen", aldus De Rooy sr. ,,Dat is in de jaren tachtig zelfs nog wel eens op Opsporing Verzocht geweest..."

Sinds vorige week staat het pand aan de Rechterstraat te koop. ,,Ik licht de klanten al langer in dat ik ga stoppen. Er zit namelijk meestal wel een tijdje tussen voor ze weer terugkomen", grinnikt De Rooy sr. Pas als een eventuele overdracht van het pand een feit is, stopt de juwelier definitief. Hoewel... ,,Achter de schermen werk ik nog voor mijn zoon. En ik heb nog een atelier in mijn woonplaats Haaren, daar zal ik nog regelmatig sieraden maken. Het is en blijft mijn hobby."

FOTO BOVEN: Juwelier en goudsmid Jack de Rooy sr. (rechts), samen met zijn zoon. (Foto: Albert Stolwijk).