Afbeelding
Foto: Frans Barten

• EIND NOVEMBER REÜNIE, BOEKPRESENTATIE EN EXPOSITIE • PROJECTKOOR IN 2019

Warme herinneringen aan jongenskoor Cantasona

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Geert Koelink, Hans van Liempt, Kees Doevendans, Jos Vervoort, Mart van Schijndel van het voormalige Boxtelse jongenskoor Cantasona komen nog regelmatig samen en vatten het plan op dit jaar een reünie te organiseren. ,,Het leek ons leuk om bij te praten en herinneringen op te halen. We hadden echter geen idee of anderen die behoefte ook hadden", aldus Doevendans en Van Liempt. Dat bleek wél zo te zijn; inmiddels hebben zo'n honderd oud-leden van het jongenskoor van de voormalige Heilig Hartkerk zich aangemeld. En er is ruimte voor méér mensen...

Een instituut. Zo omschrijven Van Liempt en Doevendans Cantasona, dat dit jaar het 75-jarig bestaan zou vieren. Het jongenskoor werd echter in 1999 opgeheven vanwege te weinig aanwas. ,,In de jaren vijftig verwierf het gezelschap nationale bekendheid, onder meer door op een concours in Scheveningen de eerste prijs met lof der jury binnen te slepen", aldus Doevendans. Hij roemt de vroegere samenwerking tussen de parochie, scholen en de volksmuziekschool, met deken Ignatius Broekman als grote stimulator. ,,Dat is in deze tijd niet meer voor te stellen, maar zang zou ook in deze tijd een grotere plek in het onderwijs mogen innemen." Van Liempt stelt dat Cantasona 'een échte vereniging was'. onze gehele jeugd stond in het teken van het koor. Wij zongen iedere dag", aldus Van Liempt, die in 1953 lid werd. ,,Gemiddeld duurde een lidmaatschap van Cantasona maar kortstondig, gemiddeld vier tot vijf jaar. Daarna kregen de jongens de baard in de keel. Dan stroomde je door naar de Cantasona Baardclub, De CaBa, om vervolgens de overgang naar het Heilig Hartkoor te maken."

ZONDAGSE MIS

Omdat er nog regelmatig herinneringen werden opgehaald aan de Cantasona-tijd, besloten de initiatiefnemers een reünie te organiseren in Boxtel. Tijdens de bijeenkomst wordt ook een ruim honderd pagina's tellend boek over de historie van het jongenskoor gepresenteerd, dat Doevendans en Vervoort samenstelden met hulp van Frans en Theo Barten. ,,Er is zóveel bewaard gebleven van Cantasona. Foto's, maar ook allerlei audio- en video-opnames", vertelt Doevendans. ,,Zo wilden radio-omroepen zich na de Tweede Wereldoorlog profileren. Dat gold ook voor de KRO. Om de katholieke kerk op de kaart te zetten, werd besloten de zondagse mis uit te zenden. En daar hoorde goede muziek bij. Meerdere keren per jaar stond de radiowagen van de KRO in Boxtel op de stoep om liederen op te nemen."

Een groot deel van de opnames is op de website www.jongenskoorcantasonaboxtel.nl te vinden. Van Liempt is ook samen met Hans Mestrum aan de slag gegaan om oud-leden te interviewen. Hij sprak zelfs met voormalig koorzanger Wim Bevers, die al jaren in Nieuw-Zeeland woont. De vraaggesprekken staan op eerdergenoemde website. Naast het boek wordt in museum MuBo aan de Baroniestraat van 6 oktober tot en met 2 december een expositie over de historie van Cantasona gehouden. Naast attributen als koorboeken en vlaggen worden daar foto's en krantenknipsels getoond.

Zaterdag 24 november vindt de reünie plaats van 13.30 tot 17.00 uur. ,,We verbinden daar geen maximum aan", aldus Van Liempt en Doevendans. ,,Via sociale media hebben we al veel mensen bereikt, maar we hopen nog meer mensen op de hoogte te stellen. We roepen familieleden van voormalig koorzangers van Cantasona dan ook op dit bericht door te geven." Alle mensen die zich hebben aangemeld voor de reünie, ontvingen binnenkort een brief met meer details. Daarin wordt ook meer uitleg gegeven over het boek dat tijdens de reünie wordt gepresenteerd. Mensen krijgen de optie het boekwerk aan te schaffen met vroegboek-pakketkorting in combinatie met de reünie. Aanmelden is mogelijk via het aanmeldformulier op www.jongenskoorcantasonaboxtel.nl of e-mailadres jongenskoorcantasonaboxtel@gmail.com of door contact op te nemen met Kees Doevendans via telefoonnummer 06-33 90 94 28 of e-mail k.doevendans@telfort.nl.

PROJECTKOOR

En het blijft niet bij de reünie, het boek en de expositie. Momenteel wordt een projectkoor samengesteld dat uit oud-leden van Cantasona bestaat. Dit gezelschap treedt volgend jaar op tijdens de hoogmis op drievuldigheidszondag, als de Heilig Bloedprocessie door de Boxtelse straten trekt. Dan wordt de mannenmis van Perosi ten gehore gebracht. ,,En een week later zijn we in het Belgische Hoogstraten te horen", aldus Doevendans.

OP DE FOTO: Van links naar rechts: Geert Koelink, Hans van Liempt, Kees Doevendans, Jos Vervoort, Mart van Schijndel vatten het plan op dit jaar een reünie van Cantasona te organiseren. In 2018 zou het jongenskoor, dat in 1999 werd opgeheven, het 75-jarig bestaan vieren. Die vindt plaats op zaterdag 24 november. (Foto: Frans Barten).

Boxtel

Imkerijdagen

Om mensen kennis te laten maken met de wereld van de bij, vinden op zaterdag 14 en zondag 15 juli de landelijke Open Imkerijdagen plaats. Bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius opent op 14 juli de deuren van bijenhal 't Raathuis aan het Essche Heike, terwijl imkers Jan van de Langenberg en Kees van de Laar van de Liempdse club De Honingbij hun bijenstanden een dag later tonen aan het publiek op de Oude Postbaan 41 in Liempde. Mensen zijn op zaterdag 14 juli tussen 09.30 en 12.00 uur welkom. Meer informatie via www.bijenhouders.nl.

Bric à Brac bij D'n Hop

Recreatiebedrijf en bed & breakfast D'n Hop in de buurtschap Luissel vormt zondag 26 augustus het decor van Bric à Brac. Tijdens deze markt met 25 verschillende kraampjes zijn diverse curiosa, brocante, vintage en andere spullen te koop. Bovendien is er een springkussen voor de kinderen en is het terras geopend. Bric à Brac is van 10.00 tot 17.00 uur, de toegang is gratis. Kraamhouders kunnen zich aanmelden via info@dnhop.nl.


Samenspel bindt jeugdleden
van de Gildenbondsharmonie

Na maanden te hebben geoefend, nemen de kinderen van het leerlingenorkest en de blokfluitklas van de Gildenbondsharmonie tijdens de zomervakantie een welverdiende adempauze. En of ze al een aantal jaren spelen óf net 'hun' instrument gekozen hebben, de liefde voor muziek én samenspel is duidelijk merkbaar bij de jonge leden. En ze vertellen graag waarom…

Irene van Oijen en Elise van der Schoot, beiden twaalf jaar, spelen al enkele jaren dwarsfluit. Een moeilijk instrument, maar het heeft wel de mooiste klank, vindt Irene. ,,Twee jaar geleden ben ik begonnen bij de harmonie omdat ik graag wilde samenspelen met andere muzikanten. Het klinkt zo kaal in je eentje..."

,,Je leert vooral naar elkaar te luisteren. En tijdens de concerten kun je aan het publiek laten zien wat je allemaal geleerd hebt", vult Elise aan. Maar naast leerzaam is het spelen in het leerlingenorkest vooral ook gezellig.

De 9-jarige Dünya Olcücü heeft samen met Jip en Emma van de Braak het afgelopen half jaar blokfluitles gehad. ,,Ik kan al veel noten lezen en speel diverse liedjes. 'Klein Chineesje' vind ik het leukste liedje", glundert ze. ,,Na de zomervakantie start ik met klarinetles. Ik heb afgelopen jaar verschillende instrumenten uitgeprobeerd en vind dat de klarinet het mooiste geluid heeft. En als ik straks heel goed ben, ga ik spelen in het harmonieorkest, net als Karlijn. Zij speelt ook klarinet." Jip kiest voor saxofoon, Emma voor slagwerk.

Karlijn de Wild (25) is Dünya's muziekjuf. ,,De nieuwe leden van Gildenbondsharmonie krijgen een halfjaar tijd blokfluitles. Dit is een relatief eenvoudig te bespelen instrument en de kinderen ervaren hoe het is om samen muziek te maken in een klein groepje. Ook leren ze spelenderwijs noten lezen. Verder maken ze kennis met alle instrumenten die je als muzikant binnen een harmonie kunt bespelen."

Dünya, Jip en Emma beheersen nog geen instrument. Irene heeft daarom nog wel een tip voor hen. ,,Ook al lukt het even niet, blijf oefenen. Je concentratie wordt er beter van omdat je je moet focussen. En dat helpt je ook in andere situaties waarbij concentratie belangrijk is." Waarom een instrument bespelen zo mooi is, kan de fluitleerling simpel uitleggen: ,,Muziek maakt mensen heel blij. Daar word ik dan weer vrolijk van."

FOTO LINKS: Van links naar rechts Emma van de Braak, Irene van Oijen, Dünya Olcücü, Elise van der Schoot en Jip van de Braak.

Afbeelding