Nadat leerlingen van de Molenwijkschool letterlijk waren uitgevlogen, ontstond een watergevecht op het schoolpein. (Foto's: Albert Stolwijk).
Nadat leerlingen van de Molenwijkschool letterlijk waren uitgevlogen, ontstond een watergevecht op het schoolpein. (Foto's: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

• MOLENWIJKSCHOOL LAAT JEUGD UITVLIEGEN • FILMPREMIÈRE VOOR LEERLINGEN VORSENPOEL

Achtstegroepers nemen afscheid van hun scholen

Op de laatste schooldag van het laatste jaar
Kun je de uren tellen en dan is het klaar
Kijk naar die grote wereld achter het raam
Waarom kan die klok niet even stil blijven staan

ANNELIEKE VAN DER LINDEN & LINDA VAN DE WIEL

Afscheid nemen van de basisschool na acht jaar: het blijft een emotioneel moment. Reden voor Boxtelse scholen om de achtstegroepers op de vrijdag voor de zomervakantie extra in het zonnetje te zetten. Waar 22 leerlingen van jenaplanschool Molenwijk letterlijk uit het vertrouwde nest vlogen, beleefden de kinderen uit groep 8 van De Vorsenpoel een heuse filmpremière...

Over het gehele schoolplein van de Molenwijkschool klonken vrijdag geluiden van fluitende vogels. Veldwerkers, gewapend met verrekijkers en gestoken in kaki-kleding, maakten een ronde over het plein om 'vreemde vogels' - oftewel de achtstegroepers - te zoeken en gevangen te zetten. Deze kinderen waren namelijk besmet met vogelgriep en moesten tijdelijk in quarantaine in een kooi. De ziekte was echter snel verholpen en één voor één vlogen de achtstegroepers uit, terwijl hun ouders, leerkrachten en schoolgenoten toekeken.

Terwijl twee volwassenen alle leerlingen persoonlijk toespraken, verkleedden de kinderen zich als vogels, beklommen ze een springkussen en maakten vervolgens een sprong in het sop. ,,Spannend? Nee hoor, alleen maar leuk", vond Madeleine, die komend schooljaar naar het Maurick College in Vught gaat. ,,Het is wel lastig om afscheid te nemen van de Molenwijkschool. Ik heb hier een goede tijd gehad." Uit het persoonlijke woordje dat over Madeleine was voorbereid, bleek dat ze later ontwerpster in de Efteling wil worden. En haar grootste schoolblunder? Na drie jaar in de bovenbouw wist ze nog steeds niet hoe de ramen van het klaslokaal open moesten...

SCHOOLBIBLIOTHEEK

Nadat alle kinderen waren uitgevlogen, spoelden ze het sop van zich af, klaar voor hun allerlaatste dag op de Molenwijkschool. De herinnering aan deze leerlingen blijft levend, omdat er op het plein een boekenkastje wordt geplaatst. Alle achtstegroepers schreven hierop hun naam én ze hadden boeken meegenomen die in het kastje werden geplaatst. De ochtend werd afgesloten met een optreden, uiteraard op het toepasselijke liedje 'Laatste schooldag' van Kinderen voor Kinderen.

EINDFILM

Het afscheid van de achtstegroepers van De Vorsenpoel begon al een dag eerder. Ietwat verlegen liepen de leerlingen donderdagavond in prachtige galajurken en nette overhemden en sneakers over de rode loper richting het Muziekhuis aan de Passage Riche. Daar stonden ouders, broers, zussen en anderen belangstellenden hen op te wachten. Vanwaar deze commotie? 41 leerlingen uit groep 8 van De Vorsenpoel bezochten de première van de door hen zelfgemaakte film. De initiatiefnemers van deze productie zijn docenten Koen van Leeuwen en Ralph Dikmans.

In plaats van een eindmusical kozen de leerlingen voor een film om hun vertrek van de basisschool te vieren. ,,We wilden eens wat anders doen dan de traditionele eindmusical. Dat is ook niet meer van deze tijd. We hebben daarom het bedrijf 'Hollywood in de Klas' ingehuurd dat in één dag een film opneemt", vertelde Van Leeuwen. ,,Het was een groot succes. De leerlingen waren heel enthousiast en de 41 rollen waren in een half uur verdeeld." En dus mochten de basisschoolleerlingen tijdens de première in galakleding over de rode loper komen. Na de film vierden ze natuurlijk een knalfeest.

HOTEL DE VORSENPOEL

Lieke de Rooij (11) - gekleed in een prachtige galajurk - was erg benieuwd naar de vertoning van de film. ,,Ik ken natuurlijk het verhaal, maar ik ben erg benieuwd hoe de film is geworden. Die hebben we nog niet gezien", legde ze uit. Ze wil wel graag samenvatten waar het verhaal over gaat. ,,Omdat onze school te weinig geld heeft, wordt deze omgebouwd tot 'Hotel De Vorsenpoel'. In het begin gaat dat erg goed en we hebben zelfs zes sterren. Maar dan gaat er van alles mis. Verder vertel ik niets..." Ook Kyan van Dijk (11) was nieuwsgierig naar de film. ,,Ik vind dit een leuke manier van afscheid nemen. Iedereen is nog een keer bij elkaar." De twaalfjarige vriend van Kyan, Jochem Smetsers, is het hiermee eens. ,,De avond wordt zeker supergezellig", beaamde hij.

De film bleek een groot succes. Tot grote hilariteit kwamen alle leerlingen in hun eigen glansrol voorbij. Voortdurend werd er gefluisterd en gegniffeld om de acteerprestaties en vermommingen van de schoolverlaters. Net als om het plot van de film, waarin de medewerkers van hotel De Vorsenpoel zoveel stommiteiten uithalen - zoals dronken voeren van peuters om ze rustig te krijgen - dat ze steeds meer sterren verliezen. Maar uiteindelijk kwam alles weer goed. Onder daverend applaus vierden de jongens en meiden van De Vorsenpoel hun succes. Docent Dikmans vertaalde de boodschap van het verhaal treffend: ,,Je jaren op de basischool zijn de mooiste van je leven. Onthoud dat en kom nog eens langs."

FOTO'S ONDER: Leerlingen uit groep 8 van De Vorsenpoel namen afscheid van hun school met een heuse filmpremière. (Foto's: Albert Stolwijk).

Medewerkers van 'Vogelbescherming Nederland' controleerden de achtstegroepers van de Molenwijkschool op vogelgriep...
Afbeelding
Afbeelding