Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

BEWONERS HOGENBERGSEWEG NIET BLIJ MET COLLEGEBESLUIT

RVL: 'Alternatieve route is besproken'

PÅL JANSEN

Het Boxtelse gemeentebestuur besloot vorige week om in te stemmen met het verlengen van het voetpad langs de Hogenbergseweg tussen de Rosenhofstraat en sportpark De Roode Bleek. Dit in het kader van Rolstoelvriendelijk Liempde (RVL), een burgerinitiatief waarbij 7 kilometer aan weg toegankelijk wordt gemaakt voor kwetsbare voetgangers als rolstoelers. Een mooi initiatief, vinden drie bewoners aan de Hogenbergseweg, maar het drietal is echter ontevreden over de gang van zaken met betrekking tot de besluitvorming en de route die langs hun huis loopt. Zij bedachten alternatieven om de route om te leiden. RVL en de gemeente houden echter vast aan het huidige plan.

De verlenging van het voetpad in de Hogenbergseweg vanaf de Rosenhofstraat naar sportpark De Roode Bleek is een van de projecten binnen het burgerinitiatief RVL. Vorige week besloot het college van B. en W. het plan af te hameren en dat leidde tot ontevredenheid bij diverse buurtbewoners. ,,Wij hadden afgesproken met de gemeente dat onze bezwaren en alternatieven onderzocht werden en daarna terugkoppeling zou plaatsvinden voor besluitvorming. Net vóór de vakantie wordt het besluit er doorheen gedrukt", aldus Wilco Verkuijlen. ,,Het pad zou vóór de sloot komen. De gemeente nam echter het besluit dat het eroverheen gaat komen en daar zijn we enkel van op de hoogte gesteld. Dat was niet de afspraak."

Mario Knoops van RVL bestrijdt echter het beeld dat de mensen niet zijn geïnformeerd over dit project: ,,Er is een inspraakmoment geweest, een informatieavond en nu de plannen worden uitgewerkt, is er nog een nieuwe kans geweest op inspraak." Ook komt er nóg een informatieavond eind augustus.

WATEROVERLAST

In het huidige plan wordt vooral het dempen van een sloot aan de Hogenbergseweg, waar het pad overheen komt te liggen, aan de Hogenbergseweg als een probleem gezien. Buurtbewoner Corné Roovers: ,,Jaren geleden heb ik dat ook geprobeerd, maar toen was het rioleringsbeleid dat de bestaande sloten en greppels behouden moesten blijven in Liempde wegens de cultuurhistorische waarde. Maar ze hebben ook een praktische waarde: het overtollige regenwater wordt hierin overstort. Het plan is nu om daar een pijp in te leggen, maar die kan niet zoveel water afvoeren."

Een woordvoerder van gemeente Boxtel laat weten: ,,We hebben de voorstellen bekeken en gekozen om verder te gaan met de wens van RVL voor het doortrekken van het voetpad langs de Hogenbergseweg. Het principebesluit is hiermee genomen, maar de punten waar de bewoners zorgen over hebben zijn in beeld bij de gemeente en daar is aandacht voor in de verdere detailuitwerking richting realisatie."

VEILIGHEID

Naast de voorziene wateroverlast denken de buurtbewoners ook dat de looproute veiliger kan. John Maas, een van de buurtbewoners die zich beklaagde over het huidige plan, diende verschillende alternatieven aan waarbij de Hogenbergseweg werd omzeild en die volgens hem goedkoper waren. Twee lopen via de Heideweg door het wijkje tussen Heidezoom en Hogenbergseweg, één gaat via de Heideweg naar de Sportlaan. ,,Wij hebben alleen maar verbeterpunten aangedragen waarbij de veiligheid verbeterd wordt en tevens geld wordt bespaard. Maar hier doen RVL en de gemeente niets mee", volgens Maas.

Harrie Raaimakers van RVL legt uit waarom er in het plan gekozen wordt voor de demping van de sloot: ,,Voor verkeersveiligheid. Als daar straks het voetpad op komt, dan is er nog genoeg ruimte om tussen het pad en de weg een haag te plaatsen. Zo wordt de weg van het pad afgebakend." Knoops vult aan: ,,We hebben ook het alternatief besproken, maar dat pad liep ook over een nieuwbouwplan." De grond waar het pad nu over loopt, is bovendien van de gemeente, legt Knoops uit. ,,Deze ruimte mogen we gebruiken."

VERBETERPUNTEN

Er wordt nog gekeken naar de waterafvoer op de plekken van de betreffende buurtbewoners. Op het gebied van veiligheid echter wordt alleen nog gekeken naar de aansluiting op de Oude Dijk, vertelt Raaimakers. Eind augustus volgt een nieuwe informatiebijeenkomst voor alle inwoners.

Het initiatief Rolstoelvriendelijk Liempde kreeg 500.000 euro van de gemeente Boxtel om in totaal 7 kilometer weg toegankelijk te maken voor kwetsbare verkeersdeelnemers.

FOTO BOVEN: Deze sloot moet in de huidige plannen van Rolstoelvriendelijk Liempde worden gedempt. Omwonenden vrezen in dat geval wateroverlast. Zij denken dat de route goedkoper en veiliger kan en niet door hun straat hoeft te lopen. Rolstoelvriendelijk Liempde geeft de alternatieve plannen echter minder kans van slagen, net als het college van B. en W., en houdt vast aan het originele plan. (Foto: Gerard Schalkx).