HELDER KAN VERGUNNINGSPROCEDURE IN

Huizen Schijndelseweg in najaar 2019 gereed

PÅL JANSEN

De welstandscommissie van de gemeente staat positief tegenover de bouwplannen die projectontwikkelaar Helder aan de Schijndelseweg heeft op de plek waar voormalig Chinees-Japans restaurant Golden House is gevestigd. Dat bleek gisteren tijdens de vergadering van de commissie in het gemeentehuis. Erik Donkers van Helder is blij: ,,Het is soepel verlopen." In het najaar van 2019 wil de projectontwikkelaar de acht levensloopbestendige woningen realiseren.

Kort gezegd adviseert de commissie aan het college van B. en W. of de architectuur en indeling van het bouwplan past bij de omgeving. Echter, het leek er tijdens de vergadering even op dat de welstandscommissie geen advies zou uitbrengen. Dat kwam Donkers niet goed uit: ,,Ik ga geen bouwvergunning aanvragen als welstand daarna gaat zeggen: goh, die woningen passen toch niet in het gebied."

Wanneer een bouwgebied ontplooid wordt, worden er allerlei zaken op papier gezet zoals een zogeheten beeldkwaliteitsplan of een welstandsnota. Echter, de commissieleden vinden nu al dat het bouwplan goed in het gebied past. De gevels die Quadrant Architecten ontworpen heeft, passen bij de bestaande bebouwing. Ook wordt een fietspad, dat nu langs het voormalig restaurant loopt, een stukje verlegd zodat het door het toekomstige straatje loopt volgens de bouwplannen. Dus vond de welstandscommissie het overbodig om die formele papiermolen te doorlopen en gaven ze aan positief tegenover het plan te staan.

SOEPELE HOUDING

Er waren echter nog een paar puntjes die in de plannen verbeterd moesten worden. Daarbij ging het om details: een berging die niet goed stond aan de straatkant en het gemis van een raam van de twee woningen die tegen de Schijndelseweg liggen.

Donkers was blij met de soepele houding van de welstandscommissie. ,,De procedure van bestemmingsplannen en bouwvergunningen en dergelijke gaat binnenkort van start. We verwachten dat de bouw in het derde of vierde kwartaal van 2019 kan beginnen."


MOTIE VAN OPPOSITIEPARTIJEN SNEUVELT

'Fietshelling Tongeren zou een extraatje zijn'

De fietstunnel onder de dubbele spoorwegovergang krijgt vooralsnog geen aansluiting voor fietsers op de straat Tongeren. Tot nader order blijft het bij de al geplande fietstrap. De hellingbaan die oppositiepartijen VVD, Balans en CDA graag gerealiseerd zien, is te duur. Dat gaf wethouder Herman van Wanrooij dinsdag aan tijdens de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie nadat de drie partijen hierover een motie indienden.

Katelijne van Thiel (Combinatie95) gaf aan dat ze moeite had zichzelf vast te leggen. ,,Dat is niet uit te leggen aan andere inwoners die voor maatregelen pleiten die betrekking hebben op Programma Hoogfrequent Spoorvervoer, zoals de wens van Lennisheuvel voor een fietstunnel bij rotonde Boseind. Deze motie komt te vroeg. Maar ik pleit wel voor een open discussie op een later moment."

Mariëlle van Alphen (Balans) vond het niet te vroeg. Integendeel: ,,Ik wil hier juist aandacht voor vragen. De klankbordgroep, maar ook bewoners in de buurtschap Tongeren pleiten voor een hellingbaan. Voor ons is het onbegrijpelijk dat deze oplossing uit de plannen gefietst is."

KOSTEN

De wethouder zag wel in dat de aansluiting van Tongeren op de nog te realiseren fietstunnel wenselijk is, maar vindt de kosten van één miljoen euro te hoog. ,,Je moet het zien als een extraatje en op dit moment is daar geen geld voor. Mocht dat er wel komen, doordat we bijvoorbeeld op andere onderdelen van het project minder uitgeven, dan kunnen we de fietshelling alsnog in overweging nemen." De motie van de oppositiepartijen haalde het uiteindelijk niet.


Vrouw (84)
overlijdt na
ongeval in Best

Bij een ongeval in Best is gistermiddag een 84-jarige vrouw uit Liempde om het leven gekomen. Ze werd aangereden door een bestelbusje toen ze met haar scootmobiel wilde oversteken.

Het ongeluk gebeurde rond 15.15 uur op de Sint-Oedenrodeseweg. Een traumahelikopter kwam ter plaatse om hulp te verlenen, maar dat mocht niet meer baten. Ze overleed ter plaatse aan haar verwondingen. De politie onderzoekt uit hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren.


Maag Lever Darm

De jaarlijkse collecte van de Maag Lever Darm Stichting heeft in de gemeente Boxtel een totaalbedrag van 1.762,96 euro opgebracht. Coördinator Gerda van Esch bedankt alle collectanten voor hun medewerking.