Afbeelding
Foto:

GERECHTSHOF DOET UITSPRAAK

Celstraf en schadevergoeding voor oud-bestuurslid Merletten

Een man die van 2010 tot en met 2012 actief was als penningmeester bij LTV De Merletten en ruim 63.000 euro verduisterde, is vorige week door het gerechtshof in 's-Hertogenbosch veroordeeld tot drie maanden celstraf. Daarnaast moet het voormalig bestuurslid een schadevergoeding van 51.808,61 euro betalen of 291 dagen extra de cel in.

In een periode van ongeveer anderhalf jaar heeft de man een groot geldbedrag verduisterd door bedragen over te maken van de bankrekening van De Merletten naar zijn eigen account. Hij vermeldde andere namen op de rekeningafschriften waardoor hij zijn daden probeerde te verhullen, zo is in de uitspraak van het gerechtshof te lezen. Het geld werd gebruikt voor persoonlijke doeleinden, waaronder kleding. De dader werd eerder door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden. Ook werd hem 51.808,61 euro schadevergoeding opgelegd. Hij ging in beroep tegen het vonnis.

NIET VOLSTAAT

De verdachte heeft bij de politie verklaard een schuldenlast te hebben van ongeveer 200.000 euro. Daarnaast kampt hij met medische klachten. Het hof rekent het de verdachte echter 'ernstig aan dat de gelden zijn verduisterd van een vrijwilligersorganisatie met een maatschappelijke functie in een Brabants dorp, hetgeen een ontwrichtend effect heeft op het verenigingsleven'. Ze is van oordeel dat een lichtere sanctie niet volstaat. Het hof oordeelde daarom dat een gevangenisstraf van drie maanden passend is.

Ook werd hem 51.808,61 euro schadevergoeding opgelegd. Het hof gaat echter niet geheel mee in de eis, omdat de man ook al in een civiele procedure tot een schadevergoeding was veroordeeld. Die viel echter lager uit. Het verschil tussen die schadevergoeding en de eis van de tennisclub moet de man nu alsnog betalen, min 500,50 euro die hij al heeft terugbetaald.

Het bestuur van De Merletten laat weten 'blij te zijn dat de rechter tot een uitspraak is gekomen': ,,Het is een langdurige procedure geweest die we nu achter ons kunnen laten."