Zeven ton voor extra personeel

Kosten opsplitsing 'in lijn der verwachting'

CARRY DIRKX

De gemeenteraad van Haaren beslist vanavond definitief over waar de vier dorpen van de gemeente naartoe gaan na de opsplitsing. Dat het proces van opsplitsen gepaard gaat met flink wat extra kosten, is voor het college ook 'in lijn der verwachting'. In 2018 bedragen de opsplitsingskosten ongeveer een miljoen euro.

Dat een gemeente opsplitsen niet alleen ingewikkeld, maar ook duur is, blijkt uit cijfers in de Bestuursrapportage 2018 en Perspectiefnota 2019-2022, die vanavond eveneens op de raadsagenda staan. Het miljoen aan extra geld zit hem grotendeels in personeel. De kosten voor de procesregisseur en inhuur van externe expertise en ondersteuning bedragen in totaal bijna 300.000 euro. Daarnaast zijn de meerkosten voor personeel in 2018 hoog: 700.000 euro. Omdat besloten is de gemeente Haaren op te heffen, wordt er geen personeel in vaste dienst meer aangenomen. Door de naderende opsplitsing is er tegelijkertijd meer uitstroom van personeel. ,,Mensen inhuren is nu eenmaal duur", zegt Martien Vromans, wethouder financiƫn. Dat geldt helemaal op de huidige, krappe arbeidsmarkt. Het college van B. en W. noemt de kosten 'in lijn der verwachting' en 'niet exceptioneel'. Daarnaast worden deze bedragen uiteindelijk verdeeld over alle gemeenten die bij de opsplitsing betrokken zijn. ,,Wij financieren alles voor, omdat onze gemeente gaat opsplitsen", aldus Vromans. ,,Dat is het meest logisch en werkbaar. Maar het is een gezamenlijk proces en ook de kosten worden straks verrekend en gelijk verdeeld. Dat is afgesproken met alle betrokken gemeenten."

SPANNEND?

Vanavond gaat definitief de kogel door de kerk over de richting van de dorpen. Wordt het een spannende avond? Het college van B. en W. denkt van niet. Waar de dorpen naartoe willen en gaan, is voor iedereen duidelijk. Naar verwachting schaart de gemeenteraad zich daar dan ook achter. Toch is het wel een belangrijk moment. ,,Na vanavond gaat het officieel 'los' en gaan we echt aan de slag met de opsplitsing", zegt Carine Blom, wethouder opsplitsingszaken van de gemeente Haaren. Als de gemeente per 2021 wil opsplitsen - en dat is het streven - is het noodzakelijk dat er vanavond een besluit ligt. Het proces van opsplitsen is namelijk ingewikkeld en lang en kent allerlei politieke en wettelijke hordes. ,,We zitten op een krap schema", zegt Blom. ,,Maar iedereen werkt constructief mee, ook de provincie en de ontvangende gemeenten. We willen allemaal door."