Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OPEN HUIS IN BOXTEL EN LIEMPDE

Bijenhouders openen deuren tijdens landelijke imkerijdagen

Om mensen kennis te laten maken met de wereld van de bij, vinden op zaterdag 14 en zondag 15 juli de landelijke Open Imkerijdagen plaats. Bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius opent op 14 juli de deuren van bijenhal 't Raathuis, terwijl imkers Jan van de Langenberg en Kees van de Laar van de Liempdse club De Honingbij hun bijenstanden een dag later tonen aan het publiek.

Mensen zijn op zaterdag 14 juli tussen 09.30 en 12.00 uur welkom in 't Raathuis aan het Essche Heike. Imkers geven die ochtend uitleg over hun werkzaamheden en showen hun bijenvolken. De Liempdse imkers openen zondag 15 juli tussen 11.00 en 16.00 de deuren aan de Oude Postbaan 41 en de Velderseweg 2 in Liempde.

WEES ERBIJ

Van de Langenberg en Van de Laar vertellen over het leven van de insecten en laten zien wat ze als hobbyisten doen. Zo houden ze in kasten populaties van tienduizenden bijen, die ze ook verzorgen. Ook 'slingeren' de Liempdenaren de gewonnen honing die de bezoekers kunnen proeven. Daarnaast zijn de bijenvolkeren zichtbaar en is wellicht de koningin te zien...

Meer informatie over de landelijke Open Imkerijdagen is verkrijgbaar via de website www.bijenhouders.nl. (Archieffoto: Albert Stolwijk).


COLLEGE EN RAAD LOSSEN HET SAMEN OP

'Zeker weten, is samen meten'

RENS VAN DEN ELSEN

Het zorgde dinsdag voor wat hilariteit bij de raadsleden, de uitnodiging van Wim van der Zanden (Balans) aan wethouder Herman van Wanrooij om de Ossenpadtunnel onder het Boxtelse spoor samen op te meten. De reden hiervoor was de foutieve informatie die Van Wanrooij eerder gaf aan de raad over de exacte hoogte van de onderdoorgang.

De wethouder had op verzoek van Balans in een schriftelijke reactie aangegeven dat de beoogde fietsonderdoorgang onder de dubbele spoorwegovergang, dezelfde afmetingen zou krijgen als die van de al bestaande Ossenpadtunnel. Die zou volgens Van Wanrooij 2,60 meter hoog zijn, maar Van der Zanden vertrouwde dit niet en nam de proef op de som. Hij kwam uit op 3,01 meter. ,,Dat is nogal een verschil", gaf het raadslid aan tijdens de vergadering. ,,Die veertig centimeter maakt of er straks in de nieuwe tunnel een standaardmodel ambulance doorheen kan of alleen een politiewagen."

MEETLINT

Van Wanrooij gaf toe dat hij verkeerd geïnformeerd was en dat hij graag uit wilde laten zoeken hoe hoog de Ossenpadtunnel dan precies is. Van der Zanden wilde daar echter niet op wachten en nodigde de wethouder meteen uit om een dag later samen het meetlint ter hand te nemen.

Het raadslid wilde hiermee aangeven dat de betrouwbaarheid van dergelijke meetgegevens belangrijk zijn, mocht dit ooit ter sprake komen bij de Raad van State.

Dit bestuursorgaan kan volgens Van der Zanden alle besluiten rondom de fietstunnel vernietigen door zo'n foutje.

OVERDREVEN

De wethouder zelf vond het wat overdreven om de tunnel samen op te meten. Hij liet zich echter niet kennen en stond gistermorgen stipt om 08.00 uur bij de Ossenpadtunnel voor de ludieke meting. Wat bleek: de passage is inderdaad 3,01 meter. Van Wanrooij merkte nog op: ,,Er is een foutje gemaakt, dat gaan we rechtzetten. Maar laten we van deze meetmomenten geen gewoonte maken."

DOORRIJHOOGTE

Gisteravond werd in het tweede deel van de raadsvergadering gesproken over de doorrijhoogte van de te realiseren fietstunnel in de Tongersestraat. De fracties Balans, CDA en VVD pleitten voor een doorrijhoogte van 3 meter, zodat ook ambulances door de onderdoorgang kunnen. De motie haalde het niet omdat wethouder Van Wanrooij verzekerde dat de hulpdiensten zwart op wit hebben aangegeven geen gebruik te zullen maken van de fietstunnel. ,,Dat doen ze nu, in geval van grote spoed, ook al niet." Daar nam de meerderheid van de raad uiteindelijk genoegen mee.

FOTO BOVEN: Een ludiek moment, een dag na de gemeenteraadsvergadering van dinsdag: wethouder Herman van Wanrooij mat gisterochtend de hoogte van de Ossenpadtunnel op met raadslid Wim van der Zanden van Balans. (Foto: Peter de Koning),

Afbeelding