Vanavond besluit raad over opsplitsing

Cultureel Boxtel gaat Esch welkom heten

CARRY DIRKX

Esch bij Boxtel: het zit er echt aan te komen. En dat mag gevierd worden, vinden diverse culturele organisaties uit de gemeente. Ze willen in 2020 samen een groots, feestelijk en verbindend evenement organiseren, vooruitlopend op de feitelijke komst van het dorp bij de gemeente Boxtel. Na vanavond komt dat hoogstwaarschijnlijk weer een stap dichterbij. De gemeenteraad van Haaren neemt dan het definitieve besluit over waar welk dorp naartoe gaat.

'Boxtel viert de komst van Esch!' Met dat uitgangspunt hebben een flink aantal culturele organisaties uit Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch de koppen bij elkaar gestoken. En meteen de intentie uitgesproken een gezamenlijk evenement te organiseren om Esch welkom te heten bij de gemeente Boxtel. Er moet een cultureel, muzikaal en sportief feest komen waarbij vieren, verbroederen en verbinden centraal staan. De organisatie heeft diverse diverse partijen uit de gemeente bereid gevonden om mee te doen: Stichting QQLQ, Boxtheater, Stichting Bockepruik, Het Dommeltheater, Podium Boxtel en Boer zoekt Band. Teejatergroep Orion uit Lennisheuvel, Limuscene uit Liempde en Op Drift uit Esch. Datum, locatie en invulling van het programma staan nog open. Voor nu ligt er een plan, melden de gezamenlijke initiatiefnemers. In september gaan de clubs concrete voorbereidingen te treffen. Het evenement gaat plaatsvinden in het jaar voorafgaand aan de feitelijke komst van Esch naar Boxtel. Die staat gepland op 1 januari 2021, maar dat kan ook een jaar later worden.

Vanavond besluit de gemeenteraad van Haaren waar welk dorp naartoe gaat. Het voorstel van het college luidt: Esch bij Boxtel, Biezenmortel bij Tilburg, Helvoirt bij Vught en Haaren bij Oisterwijk. De verwachting is dat de raad zich hierachter schaart. ,,Iedereen is toe aan een definitief besluit, ook de inwoners van de dorpen", zegt wethouder Carine Blom van de gemeente Haaren, die opsplitsingszaken in haar portefeuille heeft. Het voorstel wat er nu ligt, sluit aan bij de voorkeur van de dorpsbewoners en is niet verrassend. Alleen in Esch was de voorkeur van inwoners minder duidelijk. Een deel van de dorpelingen wilde aansluiten bij Vught. Blom: ,,Die dubbele oriƫntatie op Vught en Boxtel zal blijven bestaan in Esch. Het was voor ons ook een 'hete aardappel', maar toen het besluit voor Boxtel genomen was, kwam er rust in het gemeentehuis, en ook in Esch", aldus Blom.

Op pagina 19: Kosten opsplitsing 'in lijn der verwachting'.