Afbeelding
Foto:

EMOTIONELE OPROEP OVER EETPUNT

'Uit welk potje het geld komt, maakt ons niet uit'

RENS VAN DEN ELSEN

,,Dat ik hier op mijn leeftijd nog mag inspreken." Met die woorden begon de 94-jarige Marietje van Dinther dinsdagavond in de Boxtelse raadzaal haar emotionele betoog om het eetpunt in Residentiehuis Elisabethsdael open te houden. ,,Ik sta hier niet alleen voor mezelf", vervolgde ze haar verhaal. Vrijwel alle bewoners van het naastgelegen wooncomplex Vinckenrode maken zich zorgen over de toekomst en voelen zich 'aan de kant geschoven'. Bij monde van Van Dinther deden zij dan ook een oproep om toch ergens geld vandaan te toveren. ,,Uit welk potje dat komt, maakt ons niets uit."

Van Dinther stelde in haar betoog ook dat de bewoners slecht geïnformeerd worden door woonstichting Sint-Joseph, de huidige eigenaar van Elisabethsdael. ,,Ik heb mijn brievenbus goed in de gaten gehouden, maar niets ontvangen. De sluiting van het eetpunt is het ergste wat ons kan overkomen. College: doe er iets aan, want als dat doorgaat, is er echt geen weg meer terug. En we missen de sociale contacten nu al", vertelde ze aangeslagen. De oproep tot betere communicatie werd door de gemeenteraad ondersteund. ,,Er moet een brief komen om de zorgen weg te nemen", vond Katelijne van Thiel (Combinatie95). ,,Boxtel zou die rol nadrukkelijk moeten oppakken", aldus Hélène van As (CDA). Sint-Joseph laat weten dat bewoners van Elisabethsdael wel een brief hebben ontvangen.

MUNITIE

Het verhaal van inspreker Van Dinther maakte bij vrijwel alle politieke partijen iets los. Zij wilden de situatie rond het eetpunt sowieso al bespreken in de raadsvergadering en het inspreekmoment zorgde voor extra munitie richting wethouder Eric van den Broek. Raadslid Dave van de Ven (SP) plaatste nog wel een kanttekening: ,,De bal ligt ook bij instellingen als Sint-Joseph en Zorggroep Elde. Het is niet alleen handje ophouden bij de gemeente. Daarbij zijn de perikelen rondom dergelijke initiatieven ook onderdeel van landelijke bezuinigingen."

Vanuit PvdA/GroenLinks kwam de oproep om vrijwilligers vanuit de diverse politieke partijen naar voren te schuiven. ,,Zoals onze Jet (Winkler, - red.) heeft gedaan", zei Anja van den Einden. Wethouder Van den Broek noemde het een mooi gebaar, maar vond het niet nodig er een politiek karakter aan te geven.

Van den Broek verzekerde dat er met man en macht gezocht wordt naar een structurele oplossing. Hij meldde vorige week in deze krant al dat een subsidieaanvraag wordt gedaan bij de landelijke overheid. ,,Het is sowieso onze bedoeling om het eetpunt overeind te houden. Maar we moeten ook kijken naar de toekomst. De komende periode zullen er meer noodlijdende initiatieven op ons netvlies komen. Nu is het Elisabethsdael, straks is het een andere instelling. Het is daarom niet handig om ons nu te richten op één locatie." Begin volgend jaar hoopt Van den Broek alles rond te hebben. Tot die tijd blijft het eetpunt in afgeslankte vorm open en gaat hij nogmaals in gesprek met alle partijen. ,,Per 1 september willen we een doorstart maken met de vrijwilligers die zich nu aangemeld hebben, dat zijn er achttien. Hopelijk kunnen we dat aantal de komende maanden nog wat opkrikken."

MOTIE

Een motie die Balans gisteravond indiende tijdens de voortzetting van de raadsvergadering, haalde het niet. De suggestie van de oppositiepartij om het vorige week genomen besluit terug te draaien en nu te komen tot een structurele oplossing, werd overbodig bevonden door een meerderheid van de gemeenteraad. Van de Ven (SP): ,,De wethouder heeft er alles aan gedaan. We gaan er vanuit dat per 1 september het eetpunt weer voor alle ouderen toegankelijk is."


Jet (20) meldt zich aan om bij eetpunt te helpen

Jet Winkler vindt het te gek voor woorden dat door een tekort aan mensen het eetpunt in Elisabethsdael onder druk staat. Daarom meldde de voor PvdA/GroenLinks actieve Boxtelse zichzelf aan als vrijwilliger en riep zij via Facebook haar vrienden op dat ook te doen. ,,Het bericht is ontzettend veel gedeeld en ik kreeg veel positieve reacties."

Van drie mensen kreeg Jet al te horen dat ze zich zouden aanmelden als vrijwilliger. ,,Ik gaf mezelf op omdat mijn oma daar altijd at: ze woonde in de aanleunwoningen naast Elisabethsdael. Zonder die maaltijden had ze daar nooit kunnen wonen", legt ze uit. ,,Naast dat dit voor veel mensen geldt die daar eten, is de sluiting van het eetpunt ook niet bevorderlijk om eenzaamheid tegen te gaan onder senioren." Jet benadrukt dat het nog afwachten is of meer mensen zich zullen aanmelden. Veel van haar vrienden echter hebben nu vakantie, werken parttime of zijn net afgestudeerd, zegt ze: ,,Hopelijk ruimen ze nog wat tijd in voor dit initiatief."


KLEINE WIJZIGING IN PORTEFEUILLES

Wethouders alsnog benoemd

Het duurde wat langer dan verwacht maar dinsdag zijn Peter van de Wiel, Marusjka Lestrade, Herman van Wanrooij en Eric van den Broek alsnog beëdigd tot wethouders van Boxtel.

De installatie zou eigenlijk al in de raadsvergadering van 5 juni afgehandeld worden, maar de gemeente had de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) niet op tijd binnen. Zij werden dinsdag alsnog benoemd, waardoor de wethouders sinds dinsdag officieel verder kunnen met hun taken. Die zien er wel iets anders uit dan de voorgaande vier jaren. De portefeuilles worden efficiënter verdeeld onder de wethouders. Zo is Van den Broek voortaan geheel verantwoordelijk voor economie, zowel op lokaal als regionaal niveau. Lestrade neemt het jeugdbeleid en de Wmo onder haar hoede. Zij neemt ook het project GreenTech over van Van de Wiel vanwege zijn overvolle agenda. Hij blijft zich wel richten op duurzaamheid en ruimtelijke ontwikkeling. De portefeuille van Van Wanrooij blijft ongewijzigd, namelijk sport en financiën. (Foto: Rens van den Elsen).