Afbeelding
Foto: Lars van den Akker

Nieuwe prins Sint-Willebrordusgilde

Houten vogel neerhalen met luchtbuks of geweer

Het terrein van het Sint-Willebrordusgilde in Esch was zondag het decor van de traditionele schietwedstrijden, waar deze keer iedereen aan mee kon doen. Op het spel stonden de titel burgerkoning(in) en burgerprins(es). De jeugdleden van het gilde streden om de titel prins(es). Die werd gewonnen door Casper van de Ven. Hij mag deze titel met bijbehorend zilveren schild de komende twee jaar dragen.

De wedstrijden waren een variant op het koningschieten. Daarbij moeten deelnemers een houten vogel naar beneden halen. Degene die het laatste stukje naar beneden weet te schieten, mag zich burgerkoning(in) van Esch noemen. De wedstrijd stond open voor alle Esschenaren en voor vrienden van het gilde. De titel burgerkoningin ging naar Ingrid Verhoeven. Tweede werd José van Bragt en derde Arno van Krieken.

Jeugd

De aanwezige kinderen mochten schieten met een luchtbuks. Wie dat het beste deed, werd burgerprins- of prinses. Iris Verhoeven won met 28 punten. Tweede werd Esmee van Krieken met 26 punten en derde Jasper van Krieken met 12 punten. De gilde-jeugdleden schoten ook voor de titel prins. De afgelopen twee jaar was dit Thomas van de Ven. Zondag moest hij de titel en het bijbehorende zilveren schild inleveren. Hij ontving een replica in de vorm van een zilveren speldje, als blijvende herinnering. Vervolgens mocht hij het eerste schot lossen op de houten vogel, waarna de strijd tussen zes jeugdleden losbrandde. Er volgende een spannende strijd. Wie loste het allerlaatste beslissende schot? Casper van de Ven, broer van Thomas, was de gelukkige. De komende twee jaar is hij de prins van het gilde. Als gevolg van deze overwinning, mag hij op 18 augustus meedoen aan het Europees Schutterstreffen in Neer. Daar strijdt hij om de titel Europaprins.

Vendelgroet

Door de jeugdleden van het gilde werd een extra wedstrijd luchtbuks schieten gehouden. Hier was Thomas van de Ven de winnaar met 31 punten, gevolgd door Mark van Bragt met 25 punten en Ilse van Bragt met 21 punten. Aan het einde van de middag bracht het gilde een vendelgroet aan de nieuwe burgerkoningin en aan de prinsen.

FOTO: Het Essche Sint-Willebrordusgilde hield zondag schietwedstrijden. De titels burgerkoning(in), burgerprins(es) en gildeprins(es) waren in het geding. (Foto: Lars van den Akker).