Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

GEZELLIGHEID TROEF TIJDENS REÜNIE EN HULDIGINGSCONCERT

Stralend tuinfeest Boxtel's Harmonie

,,Wat mooi om al die mensen weer eens te ontmoeten. En passant is het ook nog eens een soort familiereünie", lacht Jan Janssen. De bassist uit Hasselt (bij Zwolle) was zaterdag een van de circa zestig reünisten die naar het Muziekhuis aan de Passage Riche kwamen om de 110e verjaardag van Boxtel's Harmonie mee te maken. Ongeveer de helft daarvan verzorgde een speciaal reünieconcert. Een dag later trad de muziekvereniging in al haar gedaanten zelf op. Ter ere van vier diamanten én een gouden jubilaris.

Janssen (63) speelde onder meer met zijn drie jaar oudere broer Wim, woonachtig in Hengelo (O), mee in het reünieorkest. Maar dat was niet het enige familielid. Ook neef Rinus van Hamond, voormalig klarinettist en oud-dirigent van de harmonie, en diens dochter Peggy, ooit hoboïste, waren van de partij. Bovendien trof hij zaterdagavond in de tuin achter het Muziekhuis diverse andere neven, in het publiek. Mensen die nog altijd meespelen met Boxtel's Harmonie, maar ook familieleden die hun instrument jaren geleden al aan de wilgen hingen.

Tegenwoordig is Janssen bij het muziekkorps in zijn huidige woonplaats, maar ook musiceerde hij in het Gelderse Ulft. Daarheen verhuisde hij vanwege werk in 1983 en dat was ook de reden dat hij na vijftien jaar zijn lidmaatschap van Boxtel's Harmonie moest opzeggen. ,,Ik heb in Boxtel vijftien jaar trombone gespeeld, maar ben tegenwoordig vooral actief op de bariton, net als mijn broer Wim. Voor deze gelegenheid heb ik de bas meegebracht. Dat kwam het best van pas in het reünieorkest", vertelde Janssen tijdens de repetitie die overdag werd gehouden.

Net als de overige reüisten haalden de broers dierbare herinneringen op. De tentoonstelling die bij het 100-jarig bestaan van de harmonie werd samengesteld, vormde daarbij een prima handleiding. De bijna dertig panelen waren voor deze gelegenheid nog eens bij museum MuBo uit de kast gehaald.

OKÉ-MARSCH

Peter Spierings uit Schijndel, die in het


verleden een tijdje het opleidingsorkest van Boxtel's Harmonie dirigeerde, had de muzikale leiding en wist de dertig reünisten -aangevuld met enkele huidige harmonieleden - in korte tijd tot een enthousiast spelend ensemble te vormen. De selectie van Italiaanse volkswijsjes paste perfect in het zomerse tafereel dat zich 's avonds tijdens de uitvoering ontvouwde in de tuin, die buurman Pierre van den Brandt gastvrij openstelde.

Toepasselijk waren ook de composities die ooit werden geschreven bij eerdere jubilea van de harmonie. De Oké-Marsch uit 1933 bijvoorbeeld, maar ook Portantes Sanguinem Sacrum. Deze hymne droeg Mari van Gils tien jaar geleden op aan beide Boxtelse harmonieën tijdens hun eeuwfeest. Hij liet zich daarvoor inspireren op de Heilig Bloedprocessie die muziekkorpsen om beurten opluisteren. Van Gils, die in het verleden trompet speelde bij Boxtel's Harmonie, was zelf niet van de partij; hij vierde zijn verjaardag.

JUBILARISSEN

Alle bezoekers van de reünie en aansluitende feestavond werden verrast met een speciaal vervaardigd herinneringsinsigne met daarop het twee jaar geleden nieuw gepresenteerde clublogo. De eerste exemplaren daarvan werden door vicevoorzitter Wilma van Eijndhoven en Desiree van Weert van het feestcomité uitgereikt aan de vijf jubilarissen die een dag later werden gehuldigd: klarinettist Bart de Bresser vierde dat hij vijftig jaar meespeelt, terwijl fluitist Willy Hazenberg, slagwerker Paul Potters en de rustende leden Jan Geerts en Rini van Zandbeek liefst zestig jaar aan de club zijn verbonden.

Maar ook de baritonnisten Wim Hoffmans en Willy van de Loo en klarinettist Jacques van der Velden werden voor zo'n jubileumspeldje naar voren geroepen. Het drietal speelt al 65 jaar mee in het harmonieorkest; dat is binnen de muziekvereniging weliswaar geen officiële mijlpaal, maar desalniettemin het vermelden waard, aldus Van Eijndhoven.

Zondagmiddag werd het huldigingsconcert voor de jubilarissen geopend door het opleidingsorkest dat onder leiding van Mirjam Zweerts popsongs van onder meer Nielson en One Republic vertolkte. Dirigent Jules van de Loo gaf met het harmonieorkest een sprankelende uitvoering van onder meer El Camino Real ten beste. Dat werk staat ook direct na de zomervakantie op het repertoire als Boxtel's Harmonie zondag 2 september te gast is tijdens het jaarlijkse kasteelconcert van zustervereniging Gildenbondsharmonie.

Tussen de muziekstukken door stond voorzitter Paul van Alphen stil bij de verdiensten van de vijf jubilerende leden. Vanwege het 110-jarig bestaan greep hij daarbij ook terug op voorvallen uit de rijke geschiedenis van het muziekkorps.

De Aggemarvanhuisaf Band en het slagwerk-ensemble sloten gezamenlijk de muzikale middag af met enkele muziekstukken die onlangs werden uitgevoerd tijdens het succesvol verlopen jubileumevenement Caribbean Fiësta.

BOVENSTE FOTO: Na een middagje repeteren vertolkte het reünieorkest met dertig oud-leden van Boxtel's Harmonie een sprankelend optreden in de tuin achter het Muziekhuis aan de Passage Riche. (Foto: Hans van Doorn).

FOTO ONDER: De bezoekers van de reünie ontvingen een herinneringsspeldje met het logo van de muziekvereniging.

Wim (links) en Jan Janssen halen herinneringen op aan hun jaren als lid van Boxtel's Harmonie bij de expositie over de historie van Boxtel's Harmonie die in het Muziekhuis was te zien. (Foto: Boxtel's Harmonie).
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding