Gemondenaren ontmoeten elkaar Rondom de Pomp

Sint-Michielsgestel heet nieuwe inwoners welkom

WENDY VAN LIJSSEL

Verenigingen en organisaties die zich presenteren, bijzondere gerechtjes, lekkere drankjes, diverse muzikale optredens, kindervertier en meer. Het is zondag 8 juli vanaf 13.30 uur allemaal te beleven bij het evenement Rondom de Pomp op het Petrus Dondersplein in Sint-Michielsgestel. Een happening van stichting De Gestelse Pomp om nieuwe inwoners van de gemeente, waaronder die uit Gemonde, welkom te heten en kennis te laten maken met het dorp en zijn inwoners.

Nieuwe inwoners van Gemonde, Sint-Michielsgestel, Berlicum en Maaskantje staan tijdens het evenement centraal. Mensen die vanuit een andere gemeente in Nederland verhuisden, maar ook statushouders die vanuit een ander land in de gemeente terecht kwamen. Doelstelling is om dorpelingen en nieuwkomers op een laagdrempelige, gezellige manier met elkaar kennis te laten maken. ,,Wij hebben als stichting een uitnodiging gemaakt en de gemeente heeft deze aansluitend verstuurd naar 355 adressen. Opgeteld wil dat zeggen dat er zo'n zeven- รก achthonderd nieuwe inwoners bij zijn gekomen. Natuurlijk zijn er ook mensen uit de gemeente vertrokken, dus dat wil niet zeggen dat er in totaal veel meer inwoners bij zijn gekomen", vertelt Noot de Kort, voorzitter van De Gestelse Pomp.

PROGRAMMA

Voor de genodigden is er eerst een besloten bijeenkomst bij Toren4. Aansluitend gaat iedereen onder begeleiding van de klanken van Gestel United naar de dorpspomp. Na de tromslagen van Haaans Angels heeft Wim van den Helm de eer de pomp te bedienen en voor iedereen een biertje te tappen, waarmee met elkaar het glas geheven wordt.

Aansluitend aan deze kleine ceremonie kan iedereen zich vermaken met het programma op het plein. ,,Er zijn tientallen kramen waarbij verenigingen, organisaties en zelfs een paar politieke partijen zich presenteren. Iedereen doet dat op eigen wijze, met informatie of anderzijds", weet De Kort. Verder is er muziek, met optredens van onder meer Esther van Heeswijk, Mark Elbers en The Crown Selection. Ook de kinderen worden niet vergeten. ,,Er staan een springkussen en een schommelschip en de jeugd wordt vermaakt met een ballonnenartiest. De kinderen van nieuwkomers krijgen tevens van kinderburgemeester Roos Vogels nog een verrassing", aldus De Kort.

Natuurlijk is ook aan de inwendige mens gedacht. Naast een drankje worden er buitenlandse gerechtjes gemaakt door nieuwe Nederlanders. De voorzitter: ,,Dat kon vorig jaar ook rekenen op veel waardering. Het is niet alleen lekker, maar maakt ook dat je elkaars culturen een beetje leert kennen." Hij hoopt dat jong en oud zondag een kijkje komt nemen, want: ,,We vinden het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt in Gestel. Dat kan alleen als je elkaar leert kennen."