Tijdens de preventiecursus in het Hobbycentrum werd ook daadwerkelijk geoefend met vallen. Een dikke mat zorgde ervoor dat alles veilig was en de landing zacht.
Tijdens de preventiecursus in het Hobbycentrum werd ook daadwerkelijk geoefend met vallen. Een dikke mat zorgde ervoor dat alles veilig was en de landing zacht. Foto: Liesbeth Schrover, GGD.

CURSUS VALPREVENTIE IS EEN SUCCES

'Oefenen valpartijen was in het begin wel eng'


RENS VAN DEN ELSEN

Hoe blijf ik in evenwicht? En wat moet ik doen áls ik toch val? Deze vragen stonden de afgelopen weken centraal in Hobbycentrum Boxtel tijdens de preventiecursus 'Voorkom vallen, blijf op de been'. Maandag werd deze pilot afgesloten met een informatieochtend over ergotherapie, voeding en langer thuis wonen. Ze werden ook geattendeerd op verschillende beweegactiviteiten die er in de gemeente bestaan.

Die lijst met activiteiten is niet mals. De gemeente Boxtel telt ruim veertig opties


Training MS-patiënten

Na de zomer start het Nationaal MS Fonds met het Cognitief Trainings Programma (CTP). Tijdens de bijeenkomsten leren mensen met de ziekte Multiple Sclerose vaardigheden waardoor ze meer grip kunnen krijgen op specifieke problemen. Het CTP bestaat uit acht groepsbijeenkomsten van negentig minuten op woensdagavonden (vanaf 22 augustus) in jongerencentrum B-Town aan de Baroniestraat in Boxtel. Aanmelden gaat via www.nationaalmsfonds.nl.


Bewegen en dementie

Het Alzheimer Café van maandag 27 augustus gaat over bewegen en dementie. Er wordt gesproken over de positieve effecten van bewegen op het intellectuele vermogen en stemming van mensen en er worden tips gegeven over beweging in de thuissituatie. Gastspreker tijdens de bijeenkomst is fysiotherapeute Jacinthe Segers uit Uden. Het café start vanaf 19.30 uur in restaurant Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel.


voor ouderen om in beweging te blijven. Dat gaat van gym- en yogalessen tot koersbal en beweegtuinen. Sommige activiteiten kosten geld, anderen zijn gratis. Zo is er voor iedere portemonnee wel iets te vinden.

Nieuw op het programma is de Kwiek!-route in de wijk Selissen. Daar wordt gebruik gemaakt van het aanwezige straatmeubilair in de buurt, zoals bankjes, stoeptegels en lantaarnpalen. Op verschillende locaties zijn beweegopdrachten te vinden om balans, kracht en uithoudingsvermogen te trainen. ,,De route wordt officieel pas in de eerste schoolweek na de zomervakantie geopend, tijdens het evenement 'Selissenwal beweegt', maar deze is nu al te lopen. Eventueel onder begeleiding van een fysiotherapeut op woensdagochtend die start om 10.30 uur", vertelde Liesbeth Schrover. Zij kijkt namens GGD Hart van Brabant naar de bevordering van gezondheid bij mensen. De valpreventiecursus hoort daar ook bij.

BALANS

De preventiecursus is een initiatief van ContourdeTwern, Fysio Sluijters, GGD Hart van Brabant, Hobbycentrum Boxtel, stichting Licht op groen voor kwetsbaarheid en wijkorgaan Platform Selissen. De aanleiding om met de training te starten was het schrikbarende aantal mensen dat op de Fittestdag slecht in balans bleek. De bovengenoemde organisaties sloegen de handen ineen en kwamen met een preventief aanbod. ,,Ruim de helft van alle 65-plussers vermijden activiteiten zoals wandelen, fietsen of op bezoek gaan bij familie en vrienden omdat ze bang zijn om te vallen", gaf fysiotherapeut Hans Sluijters bij de start van de valpreventiecursus al aan in deze krant.

Dat aantal zal na deze training niet drastisch lager uitvallen, maar de cursus heeft wél bewustwording gecreëerd onder de deelnemers. ,,Hiervoor had ik geen idee hoe ik aan mijn evenwicht kon werken, mijn balans was ook niet goed. Maar nu heb ik veel foefjes en tips gekregen over hoe je bijvoorbeeld moet reageren als je struikelt", vertelde Betsie van Alphen, die de cursus net heeft afgerond. Ze geeft de tips die ze kreeg ook door aan vrienden en haar man. ,,Hij is niet iemand die van zo'n training gebruik zou maken, maar op deze manier kan ik hem toch alert houden als het op vallen aankomt."

ZACHTE LANDING

Tijdens de cursus werd natuurlijk ook geoefend op struikelen. Hoewel de vrouwen dat in het begin nog een beetje eng vonden, gingen de mannen er vol voor. Er lag immers een dikke mat die de landing verzachtte en de fysiotherapeut was in de buurt.

De preventieve training is de organisatie en de deelnemers goed bevallen en daarom start er in het najaar weer een nieuwe. Schrover: ,,Hiervoor hebben we al een wachtlijst, dus we zijn aan het kijken of we de cursus nog kunnen uitbreiden. Maar voor nu is het al goed dat ouderen zich bewust worden van hun omgeving en daar alert op kunnen reageren, mochten zij een keer struikelen." Een deelnemer had nog tip voor haar cursusgenoten: iedere morgen op NPO 1: Nederland in Beweging. Schrover knikte instemmend: ,,Een goed idee, we moeten steeds langer thuisblijven, dus bewegen wordt steeds belangrijker."


FOTO BOVEN: Tijdens de preventiecursus in het Hobbycentrum werd ook daadwerkelijk geoefend met vallen. Een dikke mat zorgde ervoor dat alles veilig was en de landing zacht. (Foto: Liesbeth Schrover, GGD).