Afbeelding
Foto: Daisy Renders

BEWONERS LEGGEN CONTACT IN GEMEENSCHAPPELIJKE RUIMTE

Huiskamer Hoogheem: voor iedereen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Hoe is het met jou, Rien? Ge moet me niet zo laten verschieten, hoor!" Als Sjaan de Kort dinsdagochtend de huiskamer van Hoogheem binnenstapt voor de koffieochtend en Rien Hagedoorn ziet zitten, kijkt ze opgelucht. De bewoner is namelijk net terug uit het ziekenhuis; hij heeft een nieuwe hartklep gekregen. Dat hij enkele weken afwezig is geweest, is meerdere mensen die regelmatig de koffieochtenden bezoeken, opgevallen. Allemaal komen ze naar Rien toe om te vragen hoe het met hem gaat. Het doet hem zichtbaar goed. ,,En in het begin wilde hij niet eens mee naar de huiskamer", grinnikt zijn man Dick. ,,Ik heb gezegd: 'we gaan er even naartoe. Als het je niet bevalt, kunnen we altijd weg'. En nu is hij hier niet meer weg te slaan..."

Een plek waar mensen zich thuis voelen en een praatje kunnen maken met andere bewoners: dat zijn de redenen waarom in maart 2016 een huiskamer op Hoogheem werd geopend. ,,Eerder werden wel eens ontmoetingsmomenten in de flats georganiseerd, maar dat verwaterde", aldus Leni van den Aker, samen met mede-bestuurslid Rita van Berkel initiatiefnemer van de huiskamer. Na een bezoek aan een soortgelijk project in 's-Hertogenbosch, werd besloten een appartement in flat zeven (Leeuw) om te toveren tot huiskamer. ,,Alleen de vloerbedekking in de gang hebben we gekocht, de rest kregen we", aldus Leni.

BEHOEFTE

Inmiddels maken maandelijks zo'n 350 tot 400 mensen gebruik van de ruimte, die met de schilderijtjes, kleurige kleden en kaarsen gezelligheid uitstraalt. Voorheen werd gekozen voor losse tafeltjes, nu blijkt dat mensen het liefst met z'n allen aan een lange tafel zitten. ,,We voorzien in een behoefte", stelt Leni.

Tweemaal per week wordt er 's ochtends koffie gedronken, daarnaast kunnen bewoners op allerlei momenten rikken en knutselen. Eens in de maand wordt er gekiend en koffie met gebak geserveerd. Leni geeft aan dat de huiskamer 'er professioneler op is geworden'. ,,In het begin deden enkele mensen al het werk. Nu hebben we vrijwilligers die het drukwerk op zich nemen, hier regelmatig schoonmaken en de was doen." Samen met Jeanne Melis en Willemien van Gulik heeft Leni de regie over de huiskamer. ,,Het is handig dat er mensen zijn die weten wat er speelt."

Lief en leed: ook daar wordt volop aandacht aan besteed. Uiteraard delen mensen tijdens de activiteiten hun wel en wee met andere bewoners, maar vanuit de huiskamer worden áltijd kaarten verstuurd als mensen leuke en minder leuke dingen meemaken. Frans van Gulik draagt daar met alle liefde zorg voor. ,,Het zijn de kleine dingen die het doen", stelt hij. De bewoner hoopt dat nog meer bewoners de weg naar het appartement weten te vinden. ,,Uiteindelijk moeten mensen de eerste stap zetten. Toch is de huiskamer drempelvrij en dus toegankelijk voor iedereen. Contact krijgen met elkaar, daar draait het om."

Dat geldt deze dinsdagochtend zeker. Aan lange tafels genieten de bezoekers van gesprekken met anderen. Regelmatig gaat de koektrommel rond en schenkt de dienstdoende vrijwilliger de kopjes weer eens vol met koffie. Ruim twintig mensen hebben zich als vrijwilliger aan de huiskamer verbonden. En die lijst breidt zich steeds verder uit. Zo meldde Ans Putmans zich spontaan aan. ,,Ik doe het graag én ik moet in beweging blijven." Sinds september woont ze op Hoogheem, na jaren in Selissenwal te hebben geleefd. ,,Dat was even wennen", geeft ze toe. ,,Maar hier is het erg gemoedelijk. Zeker in de huiskamer." Toch moest Ans tijdens haar eerste bezoek aan de huiskamer figuurlijk wel even een drempel over, omdat ze maar weinig mensen kende. ,,Maar dat was snel over, hoor. Nu kom ik hier zo'n vier keer per week. Ik zit niet alleen en vind het hier fijn."

KAARTJE LEGGEN

En uiteindelijk blijkt in deze huiskamer dan toch dat mensen veel met elkaar gemeen hebben. Zo bleek niet alleen Ans, maar ook Rien jarenlang in Liempde te wonen. ,,Daar hebben we het vaak over", lacht het duo, dat regelmatig een kaartje legt. ,,Nu moet ik nog even herstellen van de operatie, voordat ik weer ga kaarten", zegt Rien. ,,Maar ik ben er snel weer bij." ,,Gelukkig, maar", verzucht Ans. ,,Je mist 'm toch, hè..."

FOTO BOVEN: Een gemiddelde dinsdagochtend in de huiskamer van Hoogheem: bewoners drinken koffie en praten honderduit aan de lange tafels die zijn opgesteld. Sinds maart 2016 is het appartement toegankelijk voor alle bewoners van Hoogheem. (Foto: Daisy Renders).

Afbeelding