Dirigent Adri Verhoeven (derde van rechts) rondde onlangs de lerarenopleiding Wiskunde af. Als verrassing kwam harmonie Sint-Cecilia naar Boxtel om hun dirigent een serenade te brengen. (Foto: Gerard Schalkx).
Dirigent Adri Verhoeven (derde van rechts) rondde onlangs de lerarenopleiding Wiskunde af. Als verrassing kwam harmonie Sint-Cecilia naar Boxtel om hun dirigent een serenade te brengen. (Foto: Gerard Schalkx). Foto:

JUBILEUMCONCERT IN SPORTHAL DE BRAKEN

Harmonieën van Boxtel smelten opnieuw samen

Net als tien én twintig jaar geleden vormen de muzikanten van de Gildenbondsharmonie en Boxtel's Harmonie dit jaar één groot blaasensemble. Zaterdag 17 november sluiten zij in sportcomplex De Braken de feestelijkheden af rondom het 110-jarig bestaan van beide muziekverenigingen. Dat gebeurt onder de titel 'The sound of Boxtel'.

Elders op deze pagina is te lezen hoe Boxtel's Harmonie afgelopen weekeinde stil stond bij haar oprichtingsdatum: op 10 juli 1908. Vorige week was in deze krant te lezen over de festiviteiten die de Gildenbondsharmonie het weekend ervoor organiseerde. Na de zomervakantie is het tijd voor twee gezamenlijke optredens.

Hoogtepunt moet de 'jubileumprom' worden in november. Net als bij het eeuwfeest in 2008, maar ook tien jaar dáárvoor bij het 90-jarig bestaan, smelten de twee harmonieorkesten samen tot een mega-ensemble dat afwisselend wordt gedirigeerd door beide dirigenten.

Een enthousiast comité met muzikanten van de twee clubs heeft het programma voor het optreden nagenoeg rond en vond daarvoor de medewerking van diverse vocale solisten: Fenne van Wuijtswinkel, Charlotte Pennings, Harry Hendriks, Sjef Kuijpers en Christian van Zogchel.

'RONDWANDELING'

,,We trakteren het publiek straks op een muzikale 'rondwandeling' door Boxtel", vertelt Mike van Gils, saxofonist van de Gildenbondsharmonie. Desiree van Weert, klarinettiste van Boxtel's Harmonie, knikt instemmend: ,,We hebben muziekstukken uitgekozen die gekoppeld worden aan bekende plekjes. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Dommel en kasteel Stapelen." Maar ook komt Boxtel muzikaal in beeld als spoorwegknooppunt en als centrum van Het Groene Woud. Bovendien komen enkele evenementen voorbij waarbij muzikanten van de twee verenigingen steevast een rol spelen: carnaval in Eendengat, de avondvierdaagse en de Heilig Bloedprocessie. ,,En natuurlijk krijgt ook reus Jas de Keistamper aandacht", zegt Van Weert.

,,Voor de pauze klinkt een licht-klassiek repertoire waarbij ook video- en fotobeelden worden vertoond van de locaties die wij instrumentaal verbeelden. Peter Hacken heeft daarvoor opnamen gemaakt", weet Van Gils. In het tweede deel van het promconcert worden vooral poparragementen uitgevoerd door de circa negentig muzikanten. Zij worden daarvoor aangevuld met een combo.

De kaartverkoop voor het lustrumoptreden van de twee muziekgezelschappen start zondagmiddag 2 september. Dan houdt de Gildenbondsharmonie haar jaarlijkse kasteelconcert. Deze keer verzorgt Boxtel's Harmonie er een gastoptreden. Of er dan ook al een voorproefje is te beluisteren van het promconcert? ,,Jazeker", zegt Van Weert. ,,Maar niet als gezamenlijk orkest, de samenvoeging moet natuurlijk wel uniek blijven", lacht Van Gils. Beide orkesten laten afzonderlijk één van de werken horen, die 17 november tijdens The sound of Boxtel klinken.

MEER SAMENWERKING?

De voorbereidingen op het gezamenlijke promconcert roepen ook de vraag op hoe het staat met de vergaande organisatorische en muzikale samenwerking die de twee harmonieën momenteel onderzoeken en waarbij ook fanfare Sint-Arnoldus uit Lennisheuvel is betrokken.

Oud-advocaat Jules Groenen, als onafhankelijk procesbegeleider bij dit onderzoek betrokken, stelt dat de voorbije maanden intensief is overlegd door verschillende werkgroepen bestaande uit leden van de drie verenigingen. Hij verwacht binnen afzienbare tijd meer duidelijkheid te kunnen geven. ,,Aanvankelijk was het streven erop gericht om rond 1 april een rapportage te kunnen presenteren, maar dat bleek té ambitieus. Binnen nu en enkele weken hoop ik de onderzoeksresultaten aan de besturen van de drie muziekkorpsen voor te kunnen leggen."


SERENADE BIJ DIRIGENT ADRI VERHOEVEN

Muziek en wiskunde:
een mooie combinatie

MARIËLLE WIJFFELAARS

Sinds de uitslagen van de eindexamens bekend zijn, hangt op veel adressen in Boxtel de vlag uit. Zo ook bij de familie Verhoeven. Niet omdat hier iemand de middelbare school is afgestudeerd, maar omdat dirigent Adri de lerarenopleiding heeft afgerond. En dat werd vrijdag op bijzondere wijze gevierd...

Zacht gepraat en onderdrukt gegiechel was er vrijdag te horen in de Boxtelse wijk In Goede Aarde. Leden van de koninklijke harmonie Sint-Cecilia uit Schijndel verzamelden hier voor een speciaal optreden. Hun dirigent - Adri Verhoeven - werd namelijk in het zonnetje gezet. Naast zijn inzet voor diverse harmonieën en orkesten (waaronder fanfare Sint-Lambertus in Gemonde) én een baan als muziekdocent, rondde Verhoeven de opleiding tot leraar Wiskunde af.

HEEL TROTS

,,En dat moet gevierd worden", vond voorzitter Peter van de Ven. ,,Dat doen we met een mooie serenade, want we zijn ongelooflijk trots op hem." De Schijndelse harmonie wordt al zo'n twintig jaar door Verhoeven gedirigeerd. Maar ook andere muziekgezelschappen worden geleid door de dirigent, die zijn eerste muzikale stappen zette als klarinettist van Boxtel's Harmonie.

Oud-Boxtelaar Van de Ven, sinds kort woonachtig in Schijndel: ,,En dan ook nog werken én studeren. Ik vind het bewonderenswaardig." Het plan werd gesmeed om de Boxtelse dirigent te verrassen met een serenade waar zo'n 25 Schijndelse muzikanten aan meededen. Vanaf de straathoek zetten de musici koers naar de woning van Verhoeven. Blij verrast kwam de geslaagde naar buiten, omringd door familieleden en vrienden. Natuurlijk werd er ook nog even 'Lang zal hij leven' gespeeld waarbij alle aanwezigen de muzikanten ondersteunden met gezang.

GROTE VERRASSING

,,Ik doe altijd alsof ik alles weet, maar hier wist ik echt helemaal niks van", zei Verhoeven lachend na zijn muzikale felicitatie. ,,Ik had vanavond al een klein feestje gepland maar dat wordt nu iets groter. Laten we er maar eentje op drinken!" Dat lieten de muzikanten zich geen twee keer zeggen: ,,We zijn heel trots op Adri en vieren het graag met hem mee."

De Boxtelaar blijft als dirigent verbonden aan de harmonie en combineert dat met een baan als wiskundedocent in Eindhoven. ,,Wat mij betreft vormen deze twee zaken een ideale combinatie."

FOTO ONDER: Adri Verhoeven (derde van rechts) uit Boxtel kreeg als verrassing een serenade van harmonie Sint-Cecilia. (Foto: Gerard Schalkx).