Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Mark van Overbeek (11) uit Esch doet mee aan wandelvierdaagse Nijmegen

'Ik ga veertig kilometer wandelen én kletsen'

CARRY DIRKX

Als hij een 'irritante dag' op school heeft gehad, pakt Mark van Overbeek (11) uit Esch zijn wandelschoenen en gaat hij een rondje lopen. ,,Dan kan ik mijn energie kwijt", zegt hij. Omdat wandelen zijn hobby is én omdat meerdere familieleden meedoen aan de Vierdaagse van Nijmegen, wilde hij dat ook graag. Dit jaar gaat het gebeuren. Onder de hoede van zijn tante en aangemoedigd door de 'familiefanclub' gaat hij van dinsdag 17 tot en met vrijdag 20 juli vier dagen lang veertig kilometer wandelen.

Mark was zes jaar oud toen hij voor het eerst met zijn oma Berta van de Pol mee mocht naar de Vierdaagse in Nijmegen. De familie van Marks moeder Teuna kent namelijk flink wat fanatieke vierdaagselopers. ,,Elk jaar gaat oma met een stel kleinkinderen de wandelaars aanmoedigen", zegt Mark. ,,We zijn een 'familiefanclub'.

Iedere dag zitten we langs de route en klappen voor de mensen die meelopen. We delen snoep uit en voor de familie hebben we bakjes fruit." Drie jaar geleden riep hij voor het eerst dat hij ook wilde meelopen'. ,,Maar je mag pas meedoen in het jaar dat je twaalf wordt. Dus ik moest nog even wachten", zegt Mark. Nu gaat het ervan komen. De Nijmeegse Vierdaagse is van 17 tot en met 20 juli. Ruim 40.000 wandelaars wandelen vier dagen achter elkaar een route van 30, 40 of 50 kilometer door de omgeving van Nijmegen.

Vervelen

Mark houdt van bewegen. Dat is beter dan stilzitten, vindt hij. Op school is gym zijn lievelingsvak en hij voetbalt graag. ,,Voetballen en wandelen vind ik allebei even leuk", vertelt Mark. ,,Als ik teveel energie heb, of als ik me zit te vervelen, ga ik wandelen. Vaak in het weekend en soms na een schooldag, vooral als die niet zo leuk was. Ik wandel meestal ongeveer anderhalf uur. Eerst liep ik vaak via het Smaldijkje richting Boxtel en dan terug over het rode fietspad. Maar dat is bijna alleen maar over stenen. Saai. Nu wandel ik door het Sparrenrijk. Dat vind ik fijner, lekker in de natuur." Hij heeft speciale wandelschoenen. ,,Wil je ze zien? Dan haal ik ze even!", en hij zoeft weg om razendsnel weer terug te zijn, mét schoenen. ,,Ze lopen fijner dan gewone schoenen", vindt hij. Hij drukt op de binnenzool: ,,Kijk, die veert goed mee." Samen met zijn tante Marjan, met wie hij ook de Vierdaagse gaat lopen, heeft hij laatst de Bloesemtocht in Geldermalsen gelopen; een wandeltocht van dertig kilometer. ,,Dat ging goed. En iedereen zegt dat ik de Vierdaagse ook met twee vingers in de neus ga uitlopen", zegt Mark.

Veertig

Gezien zijn leeftijd mag Mark de dertig kilometer lopen om toch in aanmerking te komen voor het Vierdaagse-kruisje. Hij neemt echter deel aan de veertig kilometer. ,,Op die afstand kun je gemakkelijker je eigen tempo lopen. De dertig kilometer is een drukbezette afstand en dan moet je inhouden", zegt hij. Mark heeft er hartstikke veel zin in, vooral in de eerste en de laatste dag. ,,De eerste dag: omdat het de allereerste keer is dat ik mee mag doen. Op de vierde dag denk ik waarschijnlijk 'Hèhè. Ik heb het gehaald'. En daarna val ik in slaap. Maar vrijdagavond gaan we eerst met de hele familie uit eten, dat is altijd gezellig."

Mark kijkt namelijk niet alleen uit naar het wandelen, maar ook naar de sfeer en gezelligheid van de Nijmeegse Vierdaagse. ,,Mijn tante krijgt last van mij, want ik ga iedere dag veertig kilometer kletsen", lacht Mark. Zijn moeder Teuna vult aan: ,,Hij kletst tegen jan en alleman. Zelfs tegen de bomen."

Klas

Zijn vader en moeder zijn hartstikke trots en komen Mark vrijdag inhalen, op de 'Via Gladiola', het bekende eindpunt van de Vierdaagse, samen met andere familieleden. Of zijn klasgenoten ook trots zijn? ,,Ze geloofden eerst niet dat ik meedoe!", zegt Mark verontwaardigd. ,,Nu geloven ze het nog steeds niet helemaal. En vooral niet dat ik iedere dag veertig kilometer ga lopen. Maar juffrouw Lotte weet dat het echt zo is, hoor!"

FOTO BOVEN: Mark van Overbeek (11) uit Esch gaat de Nijmeegse Vierdaagse lopen. Hij showt zijn wandelschoenen en handige heuptas. (foto: Peter de Koning).