Afbeelding
Foto:

Kunstwerk La Salle legt verbindingen in de gemeente

,,Een verbeelding van alles waar ik met het kunst- en cultuurbeleid voor sta." Zo omschrijft wethouder Marusjka Lestrade van de gemeente Boxtel de totstandkoming van het kunstwerk 'Samen op pad' dat eind volgend jaar op het terrein van orthopedagogisch instituut De La Salle moet verrijzen. In samenspraak met allerlei partijen, zoals de jongeren die op het terrein leven en omwonenden, kwam kunstenares Ilona Willemse tot een ontwerp waarin kernwaarden als reflectie en veiligheid centraal staan.

Een stalen boombast die alles omarmt met 'echte' planten en spiegelende elementen. Die vormen met de kleurige en oplichtende tegels - die zelfs geïnspireerd zijn op Boxtel als 'keistampersdorp - het kunstwerk 'Samen op pad'. Het ontwerp is tot stand gekomen na gesprekken en bijeenkomsten met jongeren en hun ouders, ambtenaren van de gemeente Boxtel, jeugdprofessionals en omwonenden. ,,Met name de jongeren stonden centraal", legt Margo Koehorst namens De La Salle uit. ,,Bij iedere stap werden zij betrokken."

VOETAFDRUKKEN

Kunstenares Ilona Willemse kwam tot een ontwerp toen zij haar schildersezel meenam naar een bijeenkomst. ,,Ik heb in feite opgetekend wat er gebeurde", vertelt ze, terwijl ze de ontwerpen toont. ,,De boom waaiert uit in elementen aan de uiteinden die reflecteren én licht geven in het donker. Hiermee worden kernwaarden uitgebeeld. Ook bleek duidelijk dat jongeren hun voetafdrukken willen achterlaten bij De La Salle. Ze zijn een tijdje op deze plek, maar gaan ook weer weg. Het voetpad, waarbij delen zullen oplichten, moet een gevoel van warmte en veiligheid oproepen. Dit pad wijst je de weg." Willemse is dankbaar voor de positieve reacties die ze krijgt op het project en geeft aan dat bij de realisatie van het werk ook scholen en stratenmakers worden betrokken. ,,Kunst verbindt, dat blijkt maar weer." De verwachting is dat het kunstwerk in het najaar van 2019 verrijst bij De La Salle. Het vormt de tegelijkertijd de opmaat naar het eeuwfeest van het instituut op 3 december 2020. De definitieve plek wordt bepaald in samenspraak met jongeren die op het terrein wonen. De verwachting is dat het kunstwerk aan het doorgaande fietspad komt te liggen. (Ontwerp: Ilona Willemse).