Afbeelding
Foto:

LISANNE FALKUS (21) MAAKT DEEL UIT VAN PROJECTTEAM GEMEENTE

GreenTech Park is óók een leerschool

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Mais, vezelhennep en sorghum. Deze gewassen zijn onlangs ingezaaid op delen van Vorst B, het terrein in Boxtel waar GreenTech Park Brabant verrijst. Studenten van Helicon MBO Boxtel leverden een bijdrage aan deze eerste concrete actie door mee te denken met het zaaiplan en de grond te bewerken. En dat is niet het enige onderdeel van GreenTech waar Helicon nadrukkelijk bij betrokken is...

Maandag krijgt Lisanne Falkus (21) uit Best haar diploma voor de Helicon-opleiding Biobased Technieken. ,,Toen ik ruim drie jaar geleden een kijkje nam op deze school, voelde ik me meteen thuis", vertelt ze enthousiast. ,,Ik werd meteen welkom geheten en in de groep opgenomen." Van het in elkaar zetten van meterkasten tot het kweken van algen: studenten leren bij Biobased Technieken alles over groene technologie, plantenteelt, biobrandstoffen, groene energie en milieubewuste productie. ,,En na de zomer start ik met de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling aan Avans Hogeschool in Tilburg. Dat komt mede door de gemeente Boxtel. Ik mocht op alle afdelingen een kijkje nemen als ik dat wilde."

In het tweede jaar van haar Helicon-opleiding trok Lisanne namelijk de stoute schoenen aan en vroeg ze de gemeente Boxtel of ze daar stage kon lopen. Dat mocht; de studente kwam in het projectteam GreenTech terecht. ,,Ik heb tien weken lang kennis kunnen maken met deze afdeling. Van gesprekken met Rabobank Nederland tot waterschap De Dommel: ik mocht overal mee naartoe."

En die stage hield niet op; na haar stage kreeg Lisanne een baan bij de gemeente voor vijftien uur per week. En sindsdien maakt ze dus deel uit van het team, dat het biomassaplein, Vorst B, De Kleine Aarde en de vergistingspilot bij Helicon onder zijn hoede heeft. Zo presenteerde Lisanne al een beeldvormende gemeenteraadsvergadering over GreenTech en legde ze contacten met bedrijven om inspiratie op te doen. ,,Onlangs brachten we een bezoek aan een biomassaplein in België. Onderdelen daarvan kunnen we weer gebruiken bij GreenTech Park Brabant."

LOGISCHE KEUZE

Ook bij het zaaiplan op het perceel was Lisanne nadrukkelijk betrokken. ,,Dit is de eerste concrete actie op Vorst B. Uiteindelijk willen we hier wandelpaden aanleggen met uitleg over de gewassen. Die zijn niet zomaar gekozen. Zo kan vezelhennep gebruikt worden voor bouwplaten, neemt mais veel koolstof op en wordt van sorghum de brandstof bioethanol gemaakt", vertelt ze. Het is logisch dat studenten van Helicon hierbij betrokken werden, legt Lisanne uit. ,,Het is een groot stuk land waar ze volop kunnen oefenen met inzaaien, ploegen en oogsten." Samen met agrariër Marcel van Hal is de grond voorbewerkt en ingezaaid.

Lisanne is met name geïnteresseerd in de duurzame kant van ruimtelijke ontwikkeling. ,,Duurzaamheid is de toekomst van Nederland." GreenTech Park Brabant is volgens haar dan ook hard nodig voor een duurzame toekomst. ,,Ik begrijp de ongerustheid van inwoners over de komst van een biomassaplein in hun achtertuin. Maar deze projecten zijn nodig om tot nieuwe technieken te komen en te kijken naar hoe we materialen anders kunnen gebruiken. Daarom proberen we nu ook bedrijven die zich bezighouden met duurzame technieken naar het terrein te trekken. Ik vind het leuk én leerzaam om daaraan een bijdrage te mogen leveren."

FOTO BOVEN: Lisanne Falkus ontvangt maandag haar Helicon-diploma en start in september met de studie Ruimtelijke Ontwikkeling aan Avans Hogeschool. Al anderhalf jaar maakt de studente uit Best deel uit van het projectteam GreenTech van de gemeente Boxtel. (Foto: Annelieke van der Linden).


AANMELDEN VOOR PRESTIGIEUZE PRIJS KAN NOG TOT 2 AUGUSTUS

'Grote eer om Cultuurprijs te winnen'

RENS VAN DEN ELSEN

De Jonkers-Van der Velden Cultuurprijs wordt eind dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Kandidaten kunnen zich nog tot 2 augustus aanmelden bij de organisatie. Er is nu een vijftal instellingen, organisaties en/of personen aangemeld voor de prijs. Dat aantal mag van de jury nog wel wat hoger en roept zij daarom kandidaten op om zich aan te melden.

De jury, bestaande uit voorzitter Jan van Homelen, Hanneke van der Eerden, Joke van Koll en Ruud van Nooijen geeft na sluiting van de termijn een beoordeling en stelt vast aan wie de prijs wordt uitgereikt. ,,Wie een creatief, sportief of cultureel project heeft dat mensen in Boxtel of in de regio met elkaar verbindt en een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de cultuurhistorie, kan zich aanmelden", vertelt Van Homelen. ,,Het kan dus ook iemand zijn die hier niet vandaan komt, maar er moet wél een connectie met Boxtel zijn."

De prestigieuze onderscheiding wordt eens in de vijf jaar uitgereikt. In 2018 is dat op vrijdag 2 november in de Boxtelse raadszaal. Van Homelen: ,,Omdat de prijs niet vaak wordt overhandigd, is het een hele eer om deze te winnen." De Cultuurprijs bestaat uit een geldbedrag van 2.500 euro dat besteed kan worden aan een cultureel project. Verder ontvangt de winnaar een persoonlijk aandenken en een oorkonde. De jury geeft aan het geen subsidie betreft, maar een geldelijke ondersteuning voor een cultureel project dat bijdraagt aan waar de kandidaat voor staat. De prijs wordt toegekend aan een persoon of een project. De verdiensten van een gegadigde voor de prijs dienen betrekking te hebben op cultureel(historisch) terrein en mogen van materiële, immateriële of ideële aard zijn.

EERSTE KEER

In november 2013 reikte Ton Jonkers, voorzitter van de toenmalige Stichting Cultuurgeschiedenis Boxtel-Meierij 'Hendrik Verhees', de prijs voor de eerste keer uit. Deze ging toen naar een drievoudige winnaar: Theo van den Aker, onder meer jarenlang promotor en stem van reus Jas de Keistamper, Boxtel Vooruit-voorzitter Wim Ketelaars en Paul Hermans, ook betrokken bij de optredens van de reus. Met het geld van de prijs werd een boek gemaakt, vol met tekeningen van de Boxtelse kinderboekenillustrator Marjolein Krijger. Dit boek werd in mei 2015 gepresenteerd in kasteelpark Stapelen. De organisatie van de Jonkers-Van der Velden Cultuurprijs is dit keer in handen van stichting Boxtel Vooruit.

AANMELDFORMULIER

Op www.boxtel-vooruit.nl onder het kopje 'cultuurprijs', staan alle voorwaarden waaraan de inschrijving moet voldoen. Daar is ook het aanmeldformulier te downloaden. Dit kan men mailen of per post opsturen naar Ruud van Nooijen.

FOTO BOVEN: De uitreiking van de Cultuurprijs in 2013 met van links naar rechts: naamgevers Ton en Ine Jonkers en winnaars Wim Ketelaars, Theo van den Aker en Paul Hermans. Van den Aker ontving de prijs vanwege zijn betrokkenheid bij geboorte en opbloei van reus Jas de Keistamper. Ook stichting Boxtel Vooruit en de commissie die de reus promoot, werden geëerd. (Archieffoto: Gerard Schalkx).

Afbeelding