ZUS en ZOW: winkel vol zoete cadeautjes

Snoep- en cadeauwinkel opent deuren in centrum van Boxtel

CARRY DIRKX

'ZUS en ZOW' gaat de gloednieuwe snoep- en cadeauwinkel aan de Stationsstraat 5 in Boxtel heten. In september opent de zaak de deuren. De eigenaressen zijn drie (schoon)zussen uit Esch. Eén van hen, Wendie van den Aker, staat sinds 2004 aan het roer van De Zoete Inval in 's-Hertogenbosch. Nu was de tijd rijp voor verhuizen, uitbreiden én samenwerken met haar familieleden. Boxtel was een logische keus. ,,Hier zijn we op onze plek", zegt Van den Aker enthousiast.

Sinds vrijdagavond hebben Wendie van den Aker, haar zus Sandra van Bladel en schoonzus Astrid van den Aker de sleutel van hun pand aan de Stationsstraat 5 in bezit. ,,We zijn meteen aan de slag gegaan. Maar we hebben natuurlijk ook even een hapje en een drankje genomen op het terras van een toekomstige Boxtelse collega-ondernemer", lacht Wendie. Veertien jaar geleden begon ze met snoep- en cadeauwinkel De Zoete Inval in de Helftheuvel te 's-Hertogenbosch.

Snoeptaart

In de loop van de jaren breidde De Zoete Inval steeds meer uit. Van den Aker ging snoepcadeaus voor bedrijven maken en werken voor groothandels. Haar originele 'snoeptaarten' en 'snoepboeketten' verkoopt ze door het hele land, helemaal sinds ze twee jaar geleden de website snoepkado.com lanceerde. ,,Het bedrijf groeide steeds meer uit zijn jasje", zegt Van den Aker. ,,Daarnaast wilde ik graag met mijn zus en schoonzus gaan werken; onze krachten bundelen. Toen we op een vrijdag door het centrum Boxtel liepen, voelden we alle drie: 'hier zijn we op onze plek'. We voelen ons prettig en thuis in Boxtel en zien volop mogelijkheden. Er zijn de laatste tijd meer enthousiaste ondernemers begonnen. Dat geeft een nieuwe impuls aan het centrum. Ook wij willen zorgen dat Boxtel blijft bruisen; dat het de moeite waard is om er te gaan winkelen."

Familiebedrijfje

De drie (schoon)zussen zitten vol ideeën voor de inrichting van hun winkel en staan te trappelen. Van den Aker: ,,Ik vind het heerlijk om van een eenmanszaak naar een familiebedrijfje te groeien." Hoe gaat de winkel er straks uitzien? ,,We worden zoveel méér dan een gewone snoepwinkel. Wij maken ontzettend mooie dingen met zoetigheden en bij ons kun je een cadeau personaliseren. Dat is onze kracht. We verkopen tweehonderd verschillende merken kwaliteitssnoep, ook gluten-, gelatine-, en suikervrij. Daarnaast oud-Hollandse zoetigheid en kwaliteitsbonbons." Een compliment dat ze regelmatig krijgt in haar huidige winkel zegt alles. ,,Ik hoor vaak: 'Bij jou kan ik altijd een leuk cadeautje vinden, voor iedereen en in elke prijsklasse'", zegt Van den Aker trots. En vanaf september dus in Boxtel.